Η Οφθαλμαπάτη του Πρωτογενούς Πλεονάσματος

Γιώργος Βάμβουκας

Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ)

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2013, ο κρατικός προϋπολογισμός παρουσίασε πρωτογενές έλλειμμα -3,21 δις ευρώ και ήταν δεκαπλάσιο από την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2012.

Από την άλλη μεριά, το Υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι την περίοδο αυτή, ο ΓΚΠ (Γενικός Κρατικός Προϋπολογισμός) εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 2,92 δις ευρώ. Παράλληλα, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2013, το Υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος υπολογίζουν το συνολικό έλλειμμα του ΓΚΠ σε -2,44 και -9,04 δις ευρώ, αντίστοιχα.

Η εμφανής αντίφαση στους υπολογισμούς του Υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος, για τον προσδιορισμό του πρωτογενούς αποτελέσματος και του συνολικού ελλείμματος του ΓΚΠ, εγείρει το ακόλουθο φλέγον ερώτημα: Μήπως το Υπουργείο Οικονομικών μαγειρεύει τα επίσημα δημοσιονομικά στοιχεία; Η άποψή μου είναι ότι το Υπουργείο Οικονομικών, για λόγους που μόνο αυτό γνωρίζει, λογιστικοποιεί με περίεργο τρόπο τα δημοσιονομικά στοιχεία. Αναμφίβολα, το θέμα είναι περίπλοκο και θα απαιτηθούν αρκετές αναλύσεις για να διερευνηθεί σε όλες του τις πλευρές.

Η Τράπεζα της Ελλάδος σε ανακοίνωσή της (13.9.2013), με θέμα “Επισημάνσεις σχετικά με το πρωτογενές αποτέλεσμα του Κρατικού Προϋπολογισμού”, αφήνει εκτεθειμένο το Υπουργείο Οικονομικών για τους ακόλουθους τέσσερις λόγους:

1) Η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει ότι κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2013, ποσό ύψους 4,63 δις ευρώ, που αφορά παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές του ελληνικού δημοσίου προς τρίτους, δεν συνυπολογίζεται από το Υπουργείο Οικονομικών στις δαπάνες του ΓΚΠ. Απεναντίας, η Τράπεζα της Ελλάδος, ορθώς για τη γνώμη μας, αθροίζει το ποσό αυτό στις δημοσιονομικές δαπάνες. Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι: Γιατί το Υπουργείο Οικονομικών δεν προσθέτει το ποσό των 4,63 δις ευρώ στις δαπάνες, με αναπόφευκτο αποτέλεσμα ο κρατικός προϋπολογισμός να εμφανίζει πλασματικό πρωτογενές πλεόνασμα και τεχνηέντως μειωμένο συνολικό έλλειμμα;

2) Το Υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνει στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ποσό 1,5 δις ευρώ, που αφορά τη μεταφορά αποδόσεων ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος. Η Τράπεζα της Ελλάδος, για αδιευκρίνιστους λόγους, δεν συνυπολογίζει το ποσό των 1,5 δις ευρώ στα συνολικά έσοδα του ΓΚΠ. Μήπως, το ποσό των 1,5 δις ευρώ ουδέποτε μπήκε στα κρατικά ταμεία και άρα η Τράπεζα της Ελλάδος δικαιολογημένα δεν το θεωρεί ως δημοσιονομικό έσοδο; Γιατί όμως το Υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνει το ποσό των 1,5 δις ευρώ στο σκέλος των εσόδων του ΓΚΠ; Γεγονός είναι ότι μεταξύ Τράπεζας Ελλάδος και Υπουργείου Οικονομικών υπάρχει οφθαλμοφανής αντίφαση, με συνέπεια να παρατηρούνται τεράστιες διαφορές στο πρωτογενές αποτέλεσμα και το τελικό ισοζύγιο του ΓΠΚ.

3) Στην τρίτη επισήμανσή της η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει: “Το Δελτίο Εκτέλεσης Κρατικού Προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους περιλαμβάνει την πληρωμή και είσπραξη των προαναφερθέντων ποσών στο τροποποιημένο πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού ”. H Κεντρική μας Τράπεζα εννοεί τα ποσά των 4,63 και 1,5 δις ευρώ, αφήνοντας έτσι μετέωρο το Υπουργείο Οικονομικών. Και τούτο, γιατί το τροποποιημένο πρωτογενές αποτέλεσμα του ΓΚΠ, για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2013, εκτιμάται πλέον σε -1,75 και όχι σε +2,92 δις ευρώ.

4) Η τέταρτη επισήμανση της Τράπεζας της Ελλάδος είναι αξιοσημείωτη: “ Εάν γίνει η σχετική αναγωγή, δηλαδή από τις δαπάνες του Δελτίου Τύπου της ΤτΕ αφαιρεθεί η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και στα έσοδα του Δελτίου Τύπου της ΤτΕ προστεθεί το ποσό από τη μεταφορά αποδόσεων ελληνικών ομολόγων, τότε το πρωτογενές αποτέλεσμα που παρουσιάζεται στο Δελτίο Τύπου της Τραπέζης της Ελλάδος ταυτίζεται με εκείνο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (2.922 εκατ. ευρώ).” Με την επισήμανσή της αυτή, η Τράπεζα της Ελλάδος συσκοτίζει αντί να ξεδιαλύνει το πρόβλημα. Τελικά, το πραγματικό πρωτογενές αποτέλεσμα του ΓΚΠ, είναι -3,21, -1,75 ή +2,92 δις ευρώ; Και ποιο είναι το τελικό ισοζύγιο του ΓΚΠ, δηλαδή το συνολικό έλλειμμα, -2,44 ή -9,04 δις ευρώ; Ενδέχεται τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών να αποτελούν οφθαλμαπάτη και άρα να είναι κάλπικα;

Τα ανωτέρω ερωτήματα απαιτούν άμεσης απάντησης, όχι από την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά από το Υπουργείο Οικονομικών. Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό. Η υπόθεση έχει μεγάλη ουρά και χρέος μας είναι να διερευνήσουμε το μέγεθός της. Στο επόμενο άρθρο μας, μέσα από την ανάλυση των πιστωτικών εσόδων του ΓΚΠ, θα αρχίσουμε να ξετυλίγουμε τον μίτο της Αριάδνης.

Blogger Γιώργος Βάμβουκας
Keywords
Τυχαία Θέματα