Η μεταμόρφωση της κινεζικής οικονομίας σε έξι διαγράμματα

Η Κίνα αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα success stories στην παγκόσμια οικονομία, αλλά όπως όλα δείχνουν και αυτό φθάνει στο τέλος του.

Η επίσημη ανακοίνωση, αύριο, των στοιχείων για την πορεία του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα «δείξει» ρυθμό ανάπτυξης 6,5% για το 2015. Σαφώς εντυπωσιακός αλλά σε καμία περίπτωση ανάλογος με αυτούς που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια των δεκαετιών '90 και 2000.

Η υποχώρηση της ανάπτυξης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της υφηλίου, σε συνδυασμό

με τις έντονες διακυμάνσεις τόσο για το γουάν όσο και για την κινεζική χρηματιστηριακή αγορά, έχουν οδηγήσει σε κάθετη πτώση τις τιμές εμπορευμάτων και έχουν ταρακουνήσει τους επενδυτές από το Τόκιο έως τη Ν. Υόρκη.

Την ίδια στιγμή οι επιφυλάξεις που εκφράζονται για την αξιοπιστία των ανακοινώσεων της κινεζικής στατιστικής υπηρεσίας, σαφώς, δεν βοηθούν στο να επέλθει η από πολλούς προσδοκούμενη ηρεμία.

Παράλληλα η κινεζική οικονομία μοιάζει να αλλάζει άρδην, καθώς σταματά να στηρίζεται αποκλειστικά στη βιομηχανική παραγωγή και το Πεκίνο ρίχνει περισσότερο βάρος στην ανάπτυξη του κλάδου υπηρεσιών, με τις τεχνολογικές εταιρείες να επεκτείνονται με αξιοθαύμαστη ταχύτητα.

Στα έξι διαγράμματα που ακολουθούν – και τα οποία παρουσιάζει το CNBC – αποκαλύπτονται με αρκούντως ξεκάθαρο τρόπο οι δομικές αλλαγές που έχουν επέλθει στην κινεζική οικονομία από τις αρχές της δεκαετίας του '90 έως και σήμερα.

Ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης 1992-2014

Κατά κεφαλήν ΑΠΕ 1992-2014

Βιομηχανία και κλάδος υπηρεσιών (% ΑΕΠ)

Συναλλαγματικά αποθέματα 1992-2014

Αστικός πληθυσμός 1992-2014

Χρήστες Internet και κινητής τηλεφωνίας 1992-2014

Keywords
Τυχαία Θέματα