Η Μέρκελ κερδίζει από το success story

«Είναι πικρό το φάρμακο, αλλά αποδίδει». Αυτό είναι εν ολίγοις το μήνυμα που επιχειρούν να περάσουν Βερολίνο και Βρυξέλλες για την Ελλάδα σε πλήρη σύμπνοια με τον εγχώριο κυβερνητικό συνασπισμό.

Στόχος τους, να καλύψουν το πραγματικό αδιέξοδο της ελληνικής οικονομίας αλλά και να παρουσιάσουν μια επικοινωνιακή απάντηση στην κριτική που γίνεται για το ατελέσφορο των πολιτικών, τις πολεμικού τύπου ζημίες στην οικονομία και την κοινωνία, αλλά

και στο γεγονός ότι ακόμα και το ΔΝΤ έχει παραδεχθεί ότι έγιναν καθαρά επιστημονικά λάθη στον σχεδιασμό του μνημονίου.

Ο λόγος είναι προφανής: έρχονται ευρωεκλογές και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να μετριαστούν οι απώλειες που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Επιπλέον, στις ευρωεκλογές θα τεθεί σε δοκιμασία και το «δόγμα Μέρκελ» που εφαρμόζεται με σιδηρά πυγμή στην ευρωζώνη από το ξέσπασμα της κρίσης.

Η Γερμανία επιχειρεί να παρουσιάσει στην Ευρώπη την εικόνα ότι η κρίση ξεπερνιέται και ότι η πολιτική της λιτότητας φέρνει αποτελέσματα, παρά την κριτική που δέχεται σχεδόν από παντού. Γι’ αυτό και υποστηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει ένα κλίμα επιτυχίας το τελευταίο διάστημα με την έκδοση του ελληνικού ομολόγου, η οποία «κατά σύμπτωση» πραγματοποιήθηκε μια μέρα πριν από την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Ελλάδα.

Η σημασία της έκδοσης ελληνικού ομολόγου μεγεθύνεται και η κάλυψη από ξένα κεφάλαια χαρακτηρίζεται απόδειξη επιτυχίας και ένδειξη εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, κάτι που δεν είναι καθόλου ακριβές.

Το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο και οι επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν 5ετή ομόλογα επειδή θα πάρουν ένα καλό επιτόκιο σε ευρώ, σε μια περίοδο που οι αποδόσεις είναι χαμηλές σε όλη την ευρωζώνη. Επιπλέον, υπάρχει και η πολιτική δέσμευση των Γερμανών ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους και ότι δεν πρόκειται να ξαναγίνει κούρεμα σε ιδιωτικά ομόλογα.

Ασφαλώς στο τεχνικό πεδίο η μείωση των αποδόσεων στα ομόλογα, εφόσον συνεχιστεί, ίσως συμβάλει στον περιορισμό των αβεβαιοτήτων και την εξομάλυνση των προσδοκιών, γεγονός που θα έχει θετικές συνέπειες στη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα από την κεφαλαιαγορά. Αυτό, όμως, αφορά ελάχιστες μεγάλες επιχειρήσεις, εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες και τον χρηματοοικονομικό κλάδο. Ενα μικρό κομμάτι δηλαδή και όχι την ευρεία μάζα της αγοράς, η οποία στενάζει από την έλλειψη ρευστότητας και τη συμπίεση της εσωτερικής ζήτησης.

Η καταστροφή στην οικονομία θα συνεχίζεται, αλλά ένα μικρό και ισχυρό τμήμα θα βελτιώνει τη θέση του και μάλιστα θα ισχυροποιείται, καθώς θα βρίσκει όλο και περισσότερα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, εξοπλισμό, επιχειρήσεις) σε χαμηλότερες τιμές λόγω του αποπληθωρισμού και του ξεκαθαρίσματος των δανείων από τις τράπεζες.

Η πραγματική σημασία της έκδοσης ομολόγων από οικονομική σκοπιά είναι εξαιρετικά περιορισμένη, αφού και η αναχρηματοδότηση του χρέους είναι αδύνατον να καλυφθεί με τέτοιο τύπο δανεισμού, εάν προηγουμένως δεν υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους αλλά και ένα ριζικά διαφορετικό πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής.

Είναι κυρίως πολιτική η σημασία της έκδοσης του ομολόγου και το πρόβλημα είναι ότι από τη σκοπιά αυτή το success story δεν εξυπηρετεί το στόχο της Ελλάδας να διεκδικήσει πόρους για την ανάπτυξη και γενναία ελάφρυνση του χρέους από τους εταίρους.
Με το εφεύρημα του success story ερχόμαστε σε μια θέση όπου αντί να συζητάμε με ποιον τρόπο η ευρωζώνη θα συμβάλει στην αποκατάσταση της ζημιάς που έγινε στην οικονομία και για τις πολιτικές που θα βάλουν την ελληνική οικονομία σε τροχιά ουσιαστικής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, παρακολουθούμε μια παράσταση που έχει στόχο να πείσει ότι τελικά δεν έγινε και τίποτα και μπορούμε να επιστρέψουμε στο μοντέλο του business as usual. Χωρίς κούρεμα και χωρίς πόρους για επενδύσεις.

Blogger Γιώργος Χ. Παπαγεωργίου
Keywords
Τυχαία Θέματα