Η λέξη- κλειδί για την πολιτική των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών είναι «προσοχή»

Οι κεντρικές τράπεζες εισέρχονται στη νέα χρονιά υπό την πίεση των επενδυτών για να ξανασκεφτούν πόσο επιθετικές μπορούν να γίνουν στο θέμα της αύξησης των επιτοκίων.

Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, ο εμπορικός πόλεμος και οι δύσκολες χρηματοπιστωτικές αγορές αναγκάζουν τους υπεύθυνους για τη χάραξη αυτής της πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας

Jerome Powell, να επιδείξουν και πάλι προσοχή όσον αφορά στα περιθώρια που έχουν για την εφαρμογή μιας πιο "σφικτής" οικονομικής πολιτικής. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας δεσμεύεται επίσης να στηρίξει την οικονομία της.

Αυτές οι προοπτικές σηματοδοτούν μια αλλαγή σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όπου η πλειοψηφία των κεντρικών τραπεζών αύξησε τα επιτόκια και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έπαψε να αγοράζει περιουσιακά στοιχεία. Φυσικά, εάν οι οικονομίες ξεπεράσουν τις τελευταίες προκλήσεις, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ίσως χρειαστεί να το ξανασκεφτούν.

Τι λένε οι οικονομολόγοι του Bloomberg: "Η αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία για την εξομάλυνση των πολιτικών και η μειωμένη απόκλιση μεταξύ της Fed και των υπόλοιπων θα χαρακτηρίσουν τις προοπτικές της κεντρικής τράπεζας του 2019" λέει ο Tom Orlik.

Keywords
Τυχαία Θέματα