Ι. Κούστας: Μείωση κερδών κατά 54,7% για τη Danaos

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Η πτώχευση του κορεατικού κολοσσού Hanjin Shiiping δημιούργησε πολλά προβλήματα στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία και πιο συγκεκριμένα στον κλάδο των containerships.
Τα απόνερα της κατάρρευσης των κορεατών έπληξαν και τη Danaos Corporation του δρ Ιωάννη Κούστα η οποία παρουσίασε μείωσε τζίρου και κερδών μέσα στο β' τρίμηνο του 2017.

Ειδικότερα ανακοίνωσε έσοδα ύψους 113,8 εκατ. δολάρια έναντι 136,9 εκατ.

δολαρίων το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2016 ποσοστό μείωσης 16,8% . Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν 20,229 εκατ. δολ. έναντι 44,648 εκατ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα του 2016 ποσοστό μείωσης 54,7%.

Η Danaos διαχειρίζεται στόλο από 55 containerships.

Τα τελευταία τρία χρόνια υπήρξαν μεγάλες αλλαγές στον κλάδο λόγω πτωχεύσεων εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Έχουν δημιουργηθεί συμμαχίες μεταξύ εταιρειών οι οποίες μεγαλώνουν τη δύναμή τους, χρόνο με τον χρόνο, δημιουργώντας ολιγοπωλιακές καταστάσεις αλλά και προβληματισμό στους πελάτες τους που θέλουν να μεταφέρουν εμπορεύματα όσο και στους πλοιοκτήτες που ναυλώνουν τα πλοία τους στους μεγάλους Liners.

Όσο λιγότερες είναι οι εταιρείες τόσο δυσκολότερο είναι να κάνει κάποιος διαπραγματεύσεις για φθηνότερα μεταφορικά ή για τους πλοιοκτήτες που ναυλώνουν σε αυτές πλοία για μεγαλύτερα ναύλα.

Σύμφωνα με έρευνα της Drewry, το 2005 οι εταιρείες που διαχειρίζονταν στόλους με χωρητικότητα άνω του 2% της παγκόσμιας χωρητικότητας ήταν 18 και το 2018 αναμένεται να φτάσουν τις οκτώ. Οι αναλυτές της Drewry εκτιμούν ότι «εάν οι οικονομίες κλίμακος επιτευχθούν και οι συγχωνεύσεις στον τομέα συνεχιστούν, τότε είναι πιθανό ο κλάδος να επιστρέψει σε σταθερή κερδοφορία».

Keywords
Τυχαία Θέματα