Η Κίνα τοποθετεί σήμερα τον Yi Gang ως νέο διοικητή της Κεντρικής της Τράπεζας

Η Κίνα επιλέγει τον Yi Gang για να τεθεί επικεφαλής στην κεντρική της τράπεζα, ανέφερε η Wall Street Journal, προάγοντας έναν επί πολλά χρόνια αναπληρωτή κυβερνήτη με βαθείς διεθνείς δεσμούς στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα του αχανούς αυτού κράτους και τον εκσυγχρονισμό της νομισματικής πολιτικής.

Το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο, το ανώτατο νομοθετικό όργανο της Κίνας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εγκρίνει την επιλογή του Προέδρου Xi

Jinping για την τοποθέτηση του Yi Gang ως κυβερνήτη της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας σε επίσημη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί σήμερα. Εκπρόσωποι των NPC δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχόλια σχετικά με το διορισμό.

Προωθώντας έναν υπάλληλο που έχει υπηρετήσει ως υπ' αριθμόν 2 στον τωρινό διοικητή Zhou Xiaochuan για περισσότερο από μια δεκαετία, η Κίνα σηματοδοτεί ότι επιδιώκει τη συνέχεια της πολιτικής που ακολουθείται τώρα. Σήμερα, ο Zhou διευθύνει το ίδρυμα εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, αναθεωρεί τα εργαλεία της νομισματικής πολιτικής και εποπτεύει την αναβάθμιση του καθεστώτος του γιουάν σε νόμισμα διεθνούς ισχύος και κυρίαρχου στο διεθνές εμπόριο, κατά τη διάρκεια της δεκαπενταετούς περιόδου που βρίσκεται στη θέση του..

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg την Κυριακή, ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ για τις διεθνείς υποθέσεις David Malpass δήλωσε ότι ο Yi είναι "πολύ ισχυρός τεχνοκράτης ηγέτης με πολλές δεξιότητες" και ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν σε "ισχυρό διάλογο με τους ηγέτες που ορίζει η Κίνα".

Ο Yi κληρονομεί ένα ίδρυμα το οποίο, ενώ έχει μεγαλύτερη επιρροή στο εσωτερικό και στο εξωτερικό από εκείνο που ανέλαβε ο Zhou το 2002, αντιμετωπίζει πολύ πιο σύνθετες προκλήσεις. Η πιο πιεστική, είναι να ωθήσει προς τα εμπρός τον οικονομικό εκσυγχρονισμό του Xi χωρίς να συντρίψει μια οικονομία που κατευθύνεται προς μια αναλογία χρέους προς παραγωγή η οποία υπερβαίνει το 300%.

Το PBOC αντιμετωπίζει τα καθήκοντα αυτά σε μια εποχή σημαντικών θεσμικών αλλαγών. Η Κίνα αυτή τη φορά συγχώνευσε τους ρυθμιστές τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών, μια κίνηση που έδωσε στην κεντρική τράπεζα την εξουσία να γράψει κανόνες για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και πιθανώς την καθιστά το πιο ισχυρό όργανο στη νέα Επιτροπή Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα