Η Κίνα προσφέρει στις ΗΠΑ διέξοδο στον εμπορικό πόλεμο

Η Κίνα προσφέρει στις ΗΠΑ έξι χρόνια αυξημένων εισαγωγών αμερικανικών προϊόντων, κάνοντας πίσω στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη, όπως αναφέρουν έγκυρα πληροφορημένες πηγές.

Με το να αυξήσει την ποσότητα των αγαθών που εισάγωνται από ΗΠΑ (σε όρους δολαρίων η αύξηση ξεπερνά το 1 τρισ.), η Κίνα επιδιώκει να ρίξει μέχρι το 2024 το εμπορικό πλεόνασμα της με ΗΠΑ

στο μηδέν, από 323 δισ. δολάρια που ήταν το 2018, σύμφωνα και με τα πρόσφατα στοιχεία που έστειλαν κύματα ανατάραξεων στις αγορές.

Οι αξιωματούχοι που μετέφεραν την πληροφορία ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι, λόγω απορρήτου της υπόθεσης.

Πάντως η προσφορά των Κινέζων, η οποία πραγματοποιήθηκε νωρίτερα μέσα στο μήνα, αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από τους Αμερικανούς διαπραγματευτές, οι οποίοι μάλιστα ζήτησαν από την Κίνα να «τα πάει ακόμη καλύτερα», απαιτώντας η απόκλιση να εξουδετερωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Οικονομολόγοι οι οποίοι μελετούν την εμπορική σχέση ΗΠΑ-Κίνας επιχειρηματολογούν πως θα είναι δύσκολο να κλείσει το χάσμα, το οποίο συντηρείται σε μεγάλο βαθμό από τη ζήτηση των ΗΠΑ για κινεζικά προϊόντα.

Οι αμερικανικές μετοχές διεύρυναν τα κέρδη της ενώ και το δολάριο πραγματοποίησε ράλι στον απόηχο των ειδήσεων. Ο S&P 500 εκτοξεύτηκε κατά 1,4%, οδηγούμενος στην τέταρτη σερί εβδομάδα κερδών, ενώ το δολάριο βρίσκεται σε ενδοσυνεδριακά υψηλά.

Keywords
Τυχαία Θέματα