Η Κίνα δημιουργεί τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ενέργειας στον κόσμο

Η κυβέρνηση του προέδρου Σι Τσινπίνγκ ενέκρινε τη συγχώνευση της Shenhua Group Corp., της κορυφαίας εταιρείας εξόρυξης άνθρακα στη χώρα, με την China Guodian Corp., μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο χώρο της ενέργειας. Η νέα εταιρική οντότητα, με περιουσιακά στοιχεία 1,8 τρισεκατομμυρίων γιουάν (271 δισεκατομμύρια δολάρια), θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία

παγκοσμίως ως προς τα έσοδα και η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ, σύμφωνα με το Bloomberg New Energy Finance.

Η ενοποίηση των Shenhua- Guodian μπορεί να είναι η πρώτη μιας σειράς από συγχωνεύσεις στη βιομηχανία ενέργειας της Κίνας, καθώς οι κορυφαίοι διαμορφωτές πολιτικής προσπαθούν να μειώσουν την πλεονάζουσα βιομηχανική παραγωγική ικανότητα και τον αριθμό των κρατικών επιχειρήσεων, καθώς και την εξάρτηση της χώρας από τον άνθρακα. Η ανακοίνωση της Δευτέρας για τη συγχώνευση ολοκληρώνεται μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν για πρώτη φορά από το Bloomberg τον Ιούνιο.

"Η συγχώνευση επιβεβαιώνει την κατεύθυνση της μεταρρύθμισης των κρατικών επιχειρήσεων, ενώ οι εταιρείες του ίδιου κλάδου συγχωνεύονται με σκοπό να μειώσουν τις περιττές επενδύσεις και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα", δήλωσε ο Τιάν Μιάο, ανώτερος αναλυτής της εταιρείας Sun Hung Kai Financial Ltd με έδρα το Πεκίνο.

Η νέα εταιρεία, που αναμένεται να ονομαστεί National Energy Investment Corp., θα έχει εγκατεστημένη ισχύ μεγαλύτερη από 225 γιγαβάτ, καλύπτοντας την Electricite de France SA και την Enel SpA, σύμφωνα με τον Frank Yu, αναλυτή της Wood Mackenzie Ltd.

Keywords
Τυχαία Θέματα