Η Κίνα απαγορεύει τις αρχικές δημόσιες προσφορές νομισμάτων

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας απαγόρευσε σε ιδιώτες και οργανισμούς να συγκεντρώνουν κεφάλαια μέσω αρχικών δημόσιων προσφορών νομισμάτων (ICOs) χαρακτηρίζοντάς τες παράνομες και ζήτησαν να τερματιστεί όλη η σχετική δραστηριότητα άμεσα, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Όπως ανέφερε η τράπεζα, ολοκλήρωσε ήδη την έρευνα που διεξήγαγε σε εταιρείες και ιδιώτες που

είχαν κάνει ICOs και αποφάνθηκε ότι χρηματοοικονομικές δραστηριότητες αυτού του είδους διαταράσσουν τη χρηματοοικονομική ευταξία και ότι θα απαγορευτούν.

Οι Αρχικές Προσφορές Νομισμάτων επιτρέπει σε νεοφυείς επιχειρήσεις να αντλήσουν κεφάλαια χωρίς την εμπλοκή τραπεζών και εταιρειών venture capital .

Σημειώνεται ότι σε μια ICO, η άντληση των κεφαλαίων γίνεται με την πώληση ψηφιακών στοιχείων ενεργητικού (token), σε ενδιαφερόμενους χρήστες και επενδυτές έναντι ψηφιακών νομισμάτων όπως το bitcoin ή το ether. Tα token μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών στην πλατφόρμα της εταιρείας ή να διατηρηθούν σαν επένδυση. Ο αγοραστής μπορεί να ανταλλάξει ανά πάσα στιγμή τα token στο διαδίκτυο, αλλά δεν γίνεται μέτοχος της εταιρείας.

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές IPO όπου οι αγοραστές παίρνουν μετοχές, το να βρίσκεται κανείς πίσω από την ICO μιας νεοφυούς επιχείρησης σημαίνει ότι μπορεί να πάρει πίσω καθαρά ψηφιακά στοιχεία ενεργητικού. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνουν την αξία τους μόνο αν οι δραστηριότητες της startup ή το δίκτυο αποδειχθεί βιώσιμο, προσελκύοντας περισσότερους ανθρώπους και ανεβάζοντας τη ρευστότητα.

Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί κεφάλαια 1,6 δισ. δολ. μέσω της πώλησης token και εμφανίζονται ως απειλή για τη σταθερότητα της χρηματοοικονομικής αγοράς της Κίνας, καθώς οι αρχές προσπαθούν να εξαλείψουν τους διαύλους χρηματοδότησης που ξεφεύγουν από το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα. Οι κεντρικές τράπεζες θεωρούν στην ουσία τις ΙCOs αυξανόμενη απειλή για την κυριαρχία τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα