Η καθίζηση της προβλήτας Ι του ΟΛΠ και οι επενδυτές

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Μέχρι και οι προβλήτες καταρρέουν στα λιμάνια της χώρας, την ώρα που όλοι ευαγγελίζονται την ανάπτυξη. Φωνάζουν οι ακτοπλόοι, φωνάζουν οι κρουαζιεράδες δηλαδή οι κύριοι χρήστες των λιμανιών ότι όλα είναι στραβά και ανάποδα, όμως κανείς δεν τους ακούει. Ή μάλλον κάνει πως τους ακούει αλλά στην πράξη έχουμε «λάδι πολύ και τηγανίτα τίποτα».

Το 1980 οι εταιρείες έδωσαν τις συμβουλές τους για την κατασκευή των λιμανιών στα Δωδεκάνησα και στη συνέχεια παρήγγειλαν ανάλογα πλοία για να μπορούν να εξυπηρετούν την επιβατική κίνηση ιδιαίτερα τουριστικούς μήνες, Κανείς

δεν έλαβε υπόψη τους τις προτάσεις τους και τα προβλήματα διαδέχονταν το ένα το άλλο. Τις καταγγελίες έκανε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Μιχάλης Σακέλλης, στο πλαίσιο εκδήλωσης για τη βράβευση του ΣΕΕΝ.

Όμως τα στοιχεία που έδωσε είναι αξιοπρόσεκτα. Οι κινέζοι απόκτησαν το πλειοψηφικό πακέτο του ΟΛΠ και βρέθηκαν να έχουν μία προβλήτα, την Ι που έχει πάθει καθίζηση.

Το δημοφιλέστερο νησί στον κόσμο, ο πιο διάσημος προορισμός η Σαντορίνη έχει ένα σχεδόν ανύπαρκτο λιμάνι με αποτέλεσμα την απίστευτη ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού και των πλοίων, το ίδιο ισχύει για το λιμάνι της Καλύμνου, της Τήνου, της Κάσου, της Ανάφης, της Φολεγάνδρου, ενώ σημειώνεται έλλειψη προστασίας σε έντονα καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη.

Σχεδιασμός και κατασκευή που δημιουργούν προβλήματα αλλά και λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις στην επιλογή των λιμανιών που κατασκευάζονται π.χ. το συχνό φαινόμενο κατασκευής δυο λιμανιών στο ίδιο νησί χωρίς να υπάρχει λόγος (Αμοργός, Κάρπαθος κ.τλ.), στο μέγεθος τους και τον σκοπό που εξυπηρετούν είναι οι καταγγελίες του ΣΕΕΝ.

Keywords
Τυχαία Θέματα