Η καινοτομία που κρύβεται σε κριτσίνια!

Tα super-healthy δημητριακά που είναι εμπλουτισμένα με γευστικά συστατικά και υπερτροφές και τα εύγευστα κριτσίνια Breadly Crispy που βασίζονται σε συνταγές που συνδυάζουν φυσικές πρώτες ύλες με γνήσιες ελληνικές γεύσεις

Του Κώστα Τσαούση

Ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Θεσσαλονικιός από κούνια, είναι ένας παθιασμένος άνθρωπος με τη δημιουργία και τις επιχειρήσεις. Οσο κι αν φαίνεται παράξενο, ήξερε τον δρόμο της ζωής του από πολύ μικρή ηλικία. Αλλωστε, μεγάλωσε σε ένα οικογενειακό περιβάλλον προσανατολισμένο στην επιχειρηματικότητα. Μάλιστα το δικό του μονοπάτι περνούσε και από τους

παραγωγικούς χώρους της οικογενειακής επιχείρησης, της Allbox, μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών χάρτινης συσκευασίας για τη βιομηχανία τροφίμων στην Ελλάδα.

Εκανε καλές σπουδές σε ένα σχολείο όπως το Anatolia College και μετά, στις αρχές του 2000, έφυγε για να σπουδάσει σχεδιασμό και μάρκετινγκ συσκευασίας στο Institute of Art and Design στο Σάρεϊ της Αγγλίας. Επέστρεψε στην οικογενειακή Allbox περνώντας από όλα τα στάδια της δουλειάς, από τον σχεδιασμό και την παραγωγή μέχρι τις πωλήσεις και τις εξαγωγές. Κάποτε όμως ήρθε η ώρα της δικής του προσωπικής δημιουργίας. Και το βήμα αυτό το έκανε μαζί με τη γυναίκα του, τη Σάντυ Κουτσοσταμάτη, ένα πολύ αναγνωρίσιμο και αποδεκτό πρόσωπο στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Μητέρα δύο μικρών κοριτσιών, 6,5 και 3,5 ετών, επαγγελματίας ψυχοθεραπεύτρια (μάλιστα έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της σε ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης της) αλλά και με καλές αποσκευές γνώσεων στον τομέα της υγιεινής διατροφής.

Ο Δημήτρης και η Σάντυ, λοιπόν, έκαναν μαζί το βήμα από την κοινή ζωή στον επιχειρηματικό στίβο δημιουργώντας το 2015 την Joice Foods. Πρόκειται για μια πολύ δυναμική εταιρεία προσαρμοσμένη στις επιταγές των καιρών για υγιεινή διατροφή. Από την ίδρυσή της και μέχρι τα προϊόντα της να φτάσουν στα ράφια των πρώτων καταστημάτων της Θεσσαλονίκης δεν πέρασε και μεγάλο χρονικό διάστημα. Η τοποθέτηση έγινε περίπου πριν από δύο χρόνια: την άνοιξη του 2016 σε καταστήματα delicatessen της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια της Αθήνας. Η πρώτη φουρνιά που ανέβηκε στο ράφι ήταν super-healthy δημητριακά, χωρίς trans λιπαρά, συντηρητικά και πρόσθετα σάκχαρα, που παράγονται στην Ελλάδα και είναι εμπλουτισμένα με γευστικά συστατικά και υπερτροφές. Το κυριότερο είναι ότι υπάρχουν απίθανοι γευστικοί συνδυασμοί για το ψαγμένο καταναλωτικό κοινό (π.χ. χαρουπάλευρο με φαγόπυρο, καρύδια και αμύγδαλα ή με κινόα, κορινθιακή σταφίδα, καρύδια και σουσάμι κ.ά.). Τα δημητριακά της εταιρείας είναι τα μοναδικά που ζυμώνονται, φουρνίζονται και συσκευάζονται στην Ελλάδα και είναι εμπλουτισμένα με ποικιλία γευστικών συστατικών και υπερτροφών, από κινόα, φαγόπυρο και αμάρανθο μέχρι λιναρόσπορο, αμύγδαλα, καρύδια. Μάλιστα, στους πέντε κωδικούς δημητριακών περιλαμβάνονται δύο που είναι μοναδικοί στον κόσμο: ο ένας που περιέχει ταχίνι ολικής άλεσης και ο έτερος με χαρουπάλευρο Κρήτης. Δίπλα στα δημητριακά με την επωνυμία Cereously Healthy, σύντομα τοποθετήθηκαν τα εύγευστα κριτσίνια Breadly Crispy. Αμφότερα διοχετεύονται στις αγορές του εξωτερικού. Η σειρά των κριτσινιών αποτελείται από δέκα κωδικούς και βασίζεται σε συνταγές που συνδυάζουν φυσικές πρώτες ύλες με γνήσιες ελληνικές γεύσεις, όπως το δενδρολίβανο και το σκόρδο, το πέστο βασιλικού, το καλαμπόκι και η γραβιέρα Νάξου, ο ηλιόσπορος, αλλά και οι ελιές Καλαμών και η ρίγανη.

Τα προϊόντα τους κερδίζουν τον σεβασμό όλων όσοι γνωρίζουν τα μικρά μυστικά αυτής της νέας διατροφικής πρότασης που έρχεται από τις παραγωγικές εγκαταστάσεις της Σίνδου και ενσωματώνει πλήθος καινοτομικών στοιχείων. Επιπλέον, η πρόταση κερδίζει και τους αγοραστές εκτός συνόρων και μέσα σε λίγους μήνες το 95% των πωλήσεων της εταιρείας άρχισε να πραγματοποιείται στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα στη Γερμανία, στην Αγγλία, στον Καναδά, στις ΗΠΑ, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στην Πολωνία, στη Ρουμανία και τη Μάλτα. Μάλιστα, τα επόμενα βήματα της εταιρείας στο εξωτερικό θα είναι στην Αυστραλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ σχεδιάζεται και η ενίσχυση της παρουσίας στις ΗΠΑ με την είσοδο σε Νέα Υόρκη και Νέα Φιλαδέλφεια.

Ας πάμε, όμως, λίγο πίσω τον χρόνο. Οπως λέει συχνά ο Δημήτρης, η ιδέα γεννήθηκε το 2015, «όταν ο Κοσμάς Κωνσταντινίδης, αρτοποιός 5ης γενιάς, και χρόνια οικογενειακός φίλος, με κάλεσε και γεμάτος ενθουσιασμό μού ανακοίνωσε ότι βρήκε έναν καινοτόμο τρόπο να παράγει τα δικά του δημητριακά. “Τι κάνουμε τώρα;’’ με ρώτησε γνωρίζοντας ότι θα ήταν η αρχή για κάτι καινούριο.

Εχοντας δραστηριοποιηθεί 14 χρόνια στον χώρο της συσκευασίας τροφίμων, έβλεπα την προοπτική που μπορεί να έχει ένα καλό προϊόν, σε συνάρτηση με καλή συσκευασία και προώθηση. Και όταν αποφάσισα να κάνω ένα νέο επιχειρηματικό βήμα, δεν ήθελε και πολλή σκέψη». Πρόσφατα, τα δημητριακά της εταιρείας εξελίχθηκαν σε Cereously Organic, δηλαδή σε 100% βιολογικά και κατάλληλα για vegans, ενώ τον ίδιο δρόμο αναμένεται να ακολουθήσουν τα κριτσίνια. Σύντομα η Joice θα κυκλοφορήσει στην αγορά ένα προϊόν που θα αποτελεί διατροφική καινοτομία.

Καινοτομία, εγγυημένη ποιότητα, προχωρημένες και πρωτότυπες συσκευασίες. Η συνταγή της επιτυχίας. Τι λείπει; Το χρηματοδοτικό υπόβαθρο αλλά και η κεφαλαιακή επάρκεια για την περαιτέρω διείσδυση και ανάπτυξη σε ώριμες γι' αυτά τα προϊόντα αγορές του εξωτερικού. Μια πρόσφατη προσπάθεια συμμετοχής νέων επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με εξαγορά ποσοστού της είχε, παρά την αρχική συμφωνία, άδοξο τέλος. Η εταιρεία δεν το έκρυψε. Με δημόσια ανακοίνωσή της έδωσε τις πληροφορίες που ήταν αναγκαίες. Αλλά ο Δημήτρης δεν το βάζει κάτω. Φύσει και θέσει αισιόδοξος, συνεχίζει την προσπάθεια με οδηγό την αλήθεια των προϊόντων και της δουλειάς του, που φαίνεται στα αποτελέσματα. Ο ίδιος είναι σίγουρος: «Μόλις η Joice Foods αποκτήσει πρόσβαση στα αναγκαία κεφάλαια χρηματοδότησης, να είστε σίγουροι ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα καταφέρουμε να κάνουμε γνωστό σε όλο τον κόσμο το brand αυτό των δημητριακών από την Ελλάδα».

Keywords
Τυχαία Θέματα