Η γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος στηρίχθηκε στη ΦΑΓΕ για να ξεκινήσει;

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Μπορεί μια εταιρεία, να «δημιουργήσει» μια άλλη αρχικά για να συνεργαστεί μαζί της και κατόπιν να εξελιχθεί σε ανταγωνιστή της; Γίνεται οι πρώην συνεργάτες τελικά να κονταροχτυπιούνται;

Η οικογένεια Σαράντη των σημερινών ιδιοκτητών της γαλακτοβιομηχανίας Όλυμπος - Τυράς κατάγεται από την Πίνδο και πιο συγκεκριμένα το Περιβόλι Γρεβενών. Η περιοχή είναι γνωστή κι ως Βλαχοχώρια. Η οικογένεια ασχολήθηκε από πολύ νωρίς με την τυροκομεία. Μάλιστα το οικογενειακό τυροκομείο

βρισκόταν ακριβώς κάτω από το οικογενειακό σπίτι. Η πρόσφατη ιστορία των Σαράντηδων αρχίζει μόλις το 1985 στα Τρίκαλα όταν ο κ. Στ, Σαράντης και οι δυο γιοι του, Δημήτρης και Μιχάλης, αποφασίζουν να δημιουργήσουν την εταιρεία Τυροκομικά Αδελφών Σαράντη ΟΕ, τη σημερινή ΤΥΡΑΣ ΑΕ, έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ελληνικών τυροκομικών προϊόντων. Στις αρχές λοιπόν της δεκαετίας του 1990, την εποχή που οι μεγάλες γαλακτοκομικές επιχειρήσεις αναζητούσαν τρόπους να διεισδύσουν στην αγορά των τυροκομικών προϊόντων, η ΦΑΓΕ ΑΕ αναθέτει το 1991 στη μικρή τότε τρικαλινή εταιρεία την παραγωγή ημίσκληρου τυριού με την επωνυμία ΦΑΓΕ. Αυτό κράτησε ως το 1995, λίγο πριν όμως οι δύο συνεργάτες ήλθαν τόσο κοντά που η ΦΑΓΕ απέκτησε το 10% της ΤΥΡΑΣ ΑΕ. Μια συνεργασία που έληξε λίγα χρόνια αργότερα και οι αδελφοί Σαράντη από τότε είναι ορκισμένοι εχθροί της οικογένειας Φιλίππου.

Ότι δηλαδή έγινε αργότερα και με τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο της πάλαι ποτέ ΔΕΛΤΑ και μετέπειτα Vivartia. Εκτός όμως από τα τυροκομικά προϊόντα η εταιρεία παρήγαγε και μικρές ποσότητες παστεριωμένου γάλακτος, που διακινούσε στις αγορές των Τρικάλων και της Καρδίτσας.

Η δεκαετία του 1990 είναι μια εξαιρετική δεκαετία για τη μικρή τυροκομική επιχείρηση. Τα δύο αδέλφια την «τρέχουν» και κατορθώνουν και τοποθετούν τα προϊόντα τους στα ψυγεία μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ. Δίπλα τους, στη γειτονική Λάρισα, η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία Ολυμπος παραπαίει συσσωρεύοντας χρόνο με τον χρόνο όλο και περισσότερα χρέη. Μια εταιρεία η οποία δημιουργήθηκε το 1965 και ανήκε κατά 60% στην Αγροτική Τράπεζα και και κατά 40% στην Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Λαρίσης - Τιρνάβου - Αγιάς. Το 1990 το πλειοψηφικό πακέτο πέρασε στους συνεταιριστές και η εταιρεία για μια δεκαετία κατέγραφε συνεχώς ζημιές. Ετσι το 2000 η ΑΤΕ κατέχοντας το 30% του εργοστασίου - το 70% το κατείχε η Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών - δεν είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τη χρηματοδότησή του.

Και η Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Λάρισας αποφάσισε να πουλήσει το 70% των μετοχών της γαλακτοβιομηχανίας Ολυμπος. Το 1999 η εταιρεία και πάλι έκλεισε με ζημιές. Οι συσσωρευμένες ζημιές της πλέον πλησιάζουν τα 10 εκατ. ευρώ. Οι κ.κ. Δημήτρης. και Μιχάλης Σαράντης θεωρούν πως ήλθε η ώρα να κάνουν το μεγάλο άλμα. Και το έκαναν. Αφού πήραν τον έλεγχο της εταιρείας σύντομα έδειξαν διάθεση ανατροπών καθώς παρουσίασαν για πρώτη φορά το περίφημο διάφανο μπουκάλι στο φρέσκο γάλα που παρά την μέχρι και σήμερα τσουχτερή του τιμή (είναι το ακριβότερο στο 1 λίτρο) δημιούργησε σχολή.

Keywords
Τυχαία Θέματα