Η Ευρώπη κάνει ανακωχή με τα μέλη της για τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς

Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας, υπό την πίεση των ψηφοφόρων να αλλάξουν τις πολιτικές τους, πρότειναν κυβερνητικούς προϋπολογισμούς για το επόμενο έτος και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν. Υπό τις τρέχουσες συνθήκες δοκιμασίας, αυτή η ευελιξία για την επιβολή των κανόνων είναι κατανοητή - αλλά δεν είναι απαραίτητα σοφή.

Βεβαίως, η λαϊκιστική κυβέρνηση της Ιταλίας έχει ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό την αρχική της θέση. Υπέβαλε αρχικά ένα σχέδιο με ακόμη μεγαλύτερο έλλειμμα και υποσχέθηκε

να συνεχίσει να το υποστηρίζει, είτε αυτό αρέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είτε όχι. Σύντομα, έκανε δεύτερες σκέψεις. Το αναθεωρημένο σχέδιο έχει μια πιο ρεαλιστική πρόβλεψη ανάπτυξης και μειώνει το αναμενόμενο έλλειμμα από 2,4% σε 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Αυτό είναι κάτι παραπάνω από τα όσα απαιτούν οι κανόνες - αλλά πολύ γρήγορα, η Επιτροπή αποφάσισε. Δεν θα υπάρξει "διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος" και κανένα πρόστιμο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Emanuel Macron έθεσε σε εφαρμογή μια δέσμη φορολογικών περικοπών και υψηλότερων δαπανών για να κατευνάσει τους διαδηλωτές των "κίτρινων γιλέκων" στη χώρα. Η κυβέρνηση σκοπεύει να ανακτήσει μέρος του κόστους από άλλο σημείο του προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένου του φόρου επί των ψηφιακών υπηρεσιών. Ωστόσο, η Γαλλία αναμένει τώρα ένα δημοσιονομικό έλλειμμα 3,2% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, αντί για 2,8%. Και πάλι, αυτό είναι υψηλότερο από ό, τι απαιτούν οι κανόνες, αλλά η Επιτροπή δεν προβάλλει αντιδράσεεις.

Η Ευρώπη πιστεύει σαφώς ότι δεν είναι καιρός να αρχίσει να διαπληκτίζεται με τα κράτη μέλη της. "Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το πλαίσιο", δήλωσε ο Pierre Moscovici, αρμόδιος για τις οικονομικές και οικονομικές υποθέσεις, τη φορολογία και τα τελωνεία της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα