Η ευρωπαϊκή λίστα για το βρώμικο χρήμα αμφισβητήθηκε από τα κράτη της ΕΕ

Τα σχέδια μιας μαύρης λίστας ξεπλύματος χρήματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η οποία περιλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία και αρκετές περιοχές των ΗΠΑ, εμφανίστηκαν να έχουν απορριφθεί μετά από αντιρρήσεις από το σύνολο των 28 κυβερνήσεων, εκτός από μία, όπως ανέφεραν τρεις αξιωματούχοι εξοικειωμένοι με το θέμα.

Ο κατάλογος των αρμοδιοτήτων με ανεπαρκή έλεγχο των παράνομων συναλλαγών και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό σκέλος

της ΕΕ, και επικρίθηκε γρήγορα από το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών ως αποτέλεσμα ελλιπούς ετοιμασίας. Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες την Παρασκευή για να συζητήσουν πώς θα προωθηθεί η υπόθεση.

Ενώ η σημερινή λίστα ενδέχεται να μην αντέξει στο χρόνο, οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν δηλώσει ότι είναι αποφασισμένες να εξαλείψουν τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μετά από σειρά σκανδάλων. Πολλές από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ένωσης, όπως η Danske Bank A/S, η Deutsche Bank AG και η Swedbank AB, έχουν εμπλακεί σε μομφές σχετικά με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δημιουργώντας αμφιβολίες σχετικά με την ποιότητα της εποπτείας και της επιβολής του νόμου σε ολόκληρη την ήπειρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα