Η Εθνική Τράπεζα, η νέα επιχειρηματικότητα και η ηλεκτρονική πλατφόρμα crowdfunding / i-fund

Συνέντευξη της κα Νέλλης Τζάκου-Λαμπροπούλου, Γενικής Διευθύντριας Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας στον Κώστα Τσαούση

Η απάντηση στην ερώτηση «το τι θα πράξει η Εθνική Τράπεζα» προκειμένου να αξιοποιήσει το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη συμμετοχική χρηματοδότηση με τη μορφή της κεφαλαιοδότησης ή ομολογιακού δανεισμού των νέων κυρίως επιχειρήσεων ήταν κάτι παραπάνω από σαφής: «Θα δημιουργήσουμε την ηλεκτρονική πλατφόρμα

crowdfunding/ i-fund για τη συμμετοχική χρηματοδότηση με τη μορφή της κεφαλαιοδότησης ή ομολογιακού δανεισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος NBG Business Seeds», απαντά η κα Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου, Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής.

«Η Εθνική Τράπεζα, ως αδειοδοτημένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα», επισημαίνει, «διαθέτει την απαιτούμενη οργάνωση για την άρτια λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας σε κεντρικό επίπεδο. Έτσι, σύμφωνα με το νέο κανονιστικό πλαίσιο, θα δημιουργήσουμε την ηλεκτρονική πλατφόρμα crowdfunding/ i-fund για τη συμμετοχική χρηματοδότηση με τη μορφή της κεφαλαιοδότησης ή ομολογιακού δανεισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος NBG Business Seeds (το πρόγραμμα NBG Business Seeds στηρίζει την καινοτόμο επιχειρηματικότητα σε κάθε στάδιο, από την ανάπτυξη της επιχειρηματικής ιδέας μέχρι τη δημιουργία της επιχείρησης και την ανάπτυξή της).

Στόχος της Εθνικής είναι να εντάξει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα crowdfunding/i-fund ελληνικές επιχειρήσεις (πελάτες ή μη της Εθνικής Τράπεζας), οι οποίες θα πρέπει να έχουν σημαντική παρουσία στην Ελλάδα αλλά και εξαγωγικό προσανατολισμό, συνεχές ιστορικό στην καινοτομία και την επένδυση στην έρευνα και την ανάπτυξη, σταθερά αυξανόμενη ροή εσόδων αλλά και σημαντικό αντίκτυπο στην απασχόληση.

Επιπλέον, το Νομικό Πλαίσιο επιτρέπει να επενδύσουν στις επιχειρήσεις αυτές όχι μόνο ιδιώτες, αλλά και θεσμικοί επενδυτές.

Θέτοντας στη διάθεση των Ελληνικών Επιχειρήσεων ένα πρωτοποριακό εργαλείο χρηματοδότησης, το οποίο μάλιστα τους επιτρέπει την πρόσβαση σε κεφάλαια ιδιωτών με τη μεσολάβηση της Τράπεζας, η Εθνική επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στη στήριξη της υγιούς, εξωστρεφούς, και καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Αυτό, εξάλλου, είναι και το κλειδί για την ανάπτυξη της Οικονομίας μας».

Ως γνωστόν με το νέο θεσμικό πλαίσιο, παρέχεται πλέον η δυνατότητα διενέργειας δημόσιας προσφοράς χωρίς κατάρτιση και δημοσιοποίηση πληροφοριακού δελτίου υπό τις εξής προϋποθέσεις:

1. Η προσφορά να διενεργείται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικού συστήματος (πλατφόρμας), την οποία θα διαχειρίζεται πιστωτικό ίδρυμα ή αδειοδοτημένη ΑΕΠΕΥ/ΑΕΔΟΕΕ
2. Προσφέρονται κινητές αξίες με συνολική αξία μικρότερη των 500.000 ευρώ ανά επιχείρηση–εκδότη ετησίως
3. Η συμμετοχή ανά ιδιώτη πελάτη να μην υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ και σε κάθε περίπτωση
o το 10% του μέσου όρου των δηλωθέντων με τη φορολογική δήλωση εισοδημάτων της προηγούμενης τριετίας ανά εκδότη
o των 30.000 ευρώ κατ' έτος ανά πιστωτικό ίδρυμα/ΑΕΠΕΥ/ΑΕΔΟΕΕ
4. Έχουν πραγματοποιηθεί οι απαιτούμενες γνωστοποιήσεις στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή την Τράπεζα της Ελλάδος.

Από την πλευρά της, η κα Τζάκου εντάσσει την πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας σε ένα γενικώτερο διεθνές περιβάλλον που στρέφει πλέον το βλέμμα του και προς άλλες εναλλακτικές σε σχέση με το παρελθόν κατευθύνσεις. Η ίδια «βλέπει» τη μεγάλη εικόνα που διαμορφώνεται και η οποία παρά τις ελληνικές ιδιαιτερότητες αλλά και την συγκυρία καθοδηγεί τα βήματα όλων. Προς αυτή την κατεύθυνση δίνει ορισμένα σημαντικά στοιχεία: «Η δυσχερής οικονομική κατάσταση έχει στρέψει τις επιχειρήσεις διεθνώς προς εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης. Η συμμετοχική χρηματοδότηση, ή χρηματοδότηση από το πλήθος (crowdfunding), για επιχειρήσεις αναπτύσσεται ραγδαία στο εξωτερικό, τόσο εκτός του τραπεζικού συστήματος (indiegogo, kickstarter, pozible, rockethub, microventures) όσο και εντός. Μεγάλες τράπεζες όπως η Societe Generale, η Santander, η BNP PARIBAS και η TANDEM, είτε συνεργάζονται με πλατφόρμες crowdfunding είτε δημιουργούν δικές τους. Ενδεικτικά, τo 2015 υπολογίζεται ότι η συνολική χρηματοδότηση παγκοσμίως για τους 6 τύπους συμμετοχικής χρηματοδότησης (donation, reward-based, lending based, equity-based, hybrid-based, royalty-based) ανήλθε στα €34,4 δις, έναντι €16,2 δις το 2014. Και στην Ευρώπη, το crowdfunding εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς, συγκεντρώνοντας €6,4 δις το 2015 από €3,2 δις το 2014. Η Βόρεια Αμερική κατείχε την πρώτη θέση το 2014 σε όγκο χρηματοδότησης, με ρυθμό ανάπτυξης 145%. Η Ασία ανέβηκε στη δεύτερη θέση με ρυθμό ανάπτυξης 320%. Η μεγαλύτερη πλατφόρμα crowdfunding στον κόσμο, Kickstarter, δέσμευσε μέσα στο 2014, 529 εκατομμύρια δολάρια».

Αλλά, υπάρχει και η ελληνική εμπερία και η κα Τζάκου σπεύδει να μιλήσει για αυτήν αλλά και για τις με΄χρι τώρα επιδόσεις της τράπεζας σε αυτόν τον τομέα: «Στην Ελλάδα, την αρχή έκανε η Εθνική Τράπεζα, δημιουργώντας το Πρόγραμμα act4Greece, με σκοπό την εξεύρεση πόρων για τη στήριξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και σημαντικών κοινωφελών δράσεων, μέσα από την άντληση κεφαλαίων από το πλήθος. Στρατηγικοί εταίροι της είναι επιφανή κοινωνικά ιδρύματα και φορείς: το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Η συλλογή των δωρεών γίνεται μέσα από 3 κανάλια, την ηλεκτρονική πλατφόρμα www.act4greece.gr, φορητά τερματικά αποδοχής καρτών και Dοnation Stands σε επιλεγμένα σημεία. Ξεκινήσαμε με 4 δράσεις (παροχή σχολικών γευμάτων σε μαθητές δημοτικών σχολείων της Δυτικής Αττικής, υποστήριξη των Γιατρών του Κόσμου για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ανθρωπιστικής βοήθειας σε ακριτικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, δημιουργία εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικτυακής εφαρμογής με θέμα την Ελληνική Επανάσταση του 1821, επισκευή και εκσυγχρονισμός των υποδομών των 2 σκηνών του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν), και πρόσφατα ανακοινώσαμε 11 νέες δράσεις που θα ενταχθούν σταδιακά στην πλατφόρμα τους επόμενους μήνες. Η διαρκώς αυξανόμενη επισκεψιμότητα της πλατφόρμας, αλλά και το γεγονός ότι το πρόγραμμα έχει συγκεντρώσει έως σήμερα πάνω από €850.000 από περισσότερους από 2.770 δωρητές, φυσικά και νομικά πρόσωπα, αποδεικνύει ότι η Ελληνική Κοινωνία εξοικειώνεται πλέον με τη φιλοσοφία του crowdfunding και εκτιμά την αξία του.

Οι χρηματικοί πόροι που συγκεντρώθηκαν από το act4greece αφορούσαν χρηματοδότηση με τη μορφή δωρεών (donation model). Στόχος, όμως, της Τράπεζας ήταν και είναι όχι μόνο η Κοινωνική αλλά και η Αναπτυξιακή Τραπεζική. Θέλουμε να καλύψουμε όλα τα είδη του crowdfunding, συγκεντρώνοντας χρήματα και για δανεισμό (lending model) αλλά και για συμμετοχή στο ίδιο κεφάλαιο μιας εταιρείας (equity model), στηρίζοντας έτσι νεοφυείς, καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες».

Keywords
Τυχαία Θέματα