Η επικράτηση του Brexit στις δημοσκοπήσεις ανατροφοδοτεί την αστάθεια

Σε χαμηλά τριών εβδομάδων υποχωρεί η στερλίνα μετά τις νέες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Βρετανών προτιμά μία έξοδο της χώρας τους απ' την ΕΕ. Το γεγονός ανατροφοδοτεί τις ανησυχίες ότι το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου θα ωθήσει τις παγκόσμιες αγορές σε μία νέα

περίοδο αναταραχής και θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην ΕΕ.

Η στερλίνα αποδυναμώθηκε έναντι των 10 πιο σημαντικών νομισμάτων μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων δύο δημοσκοπήσεων για το Brexit την Κυριακή.

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει πει ότι η αβεβαιότητα γύρω απ' το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πλήττει τη βρετανική ανάπτυξη , ενώ διεθνείς θεσμοί συμπεριλαμβανομένων του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ προειδοποιούν για τις συνέπειες στην περίπτωση επικράτησης ενός Brexit. Μάλιστα ο Πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Chicago President Charles Evans εκτιμά ότι το δημοψήφισμα υπονομεύει τις προοπτικές σε μία στιγμή κατά την οποία η παγκόσμια οικονομία χάνει τη δυναμική της.

«Μία ψήφος υπέρ της εξόδου θα αποκαλύψει μία σειρά από αβεβαιότητες», σχολιάζει η Sue Trinh, επικεφαλής στρατηγικής ξένου συναλλάγματος της Royal Bank of Canadaστο Χονγκ Κονγκ. «Θα ήταν πιο αρνητικό για το ευρώ και την ΕΕ απ' τη στιγμή που το θέμα επηρεάσει όλα τα μέλη».

Δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov για τον τηλεοπτισμό σταθμό ITV έδειξε ότι το 45% θα ψήφιζε υπέρ μίας εξόδου έναντι 41% που θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ. Ξεχωριστή έρευνα της εταιρείας TNS προσδιόρισε τα ποσοστά σε 43% και 41% αντίστοιχα.

Η στερλίνα έφθασε νωρίς το πρωί της Δευτέρας να υποχωρεί στα επίπεδα του 1,4353 δολ, που αποτελεί και το χαμηλότερο επίπεδο απ' τις 16 Μαϊου. Την ίδια ώρα δείκτης που μετρά τη μεταβλητότητας του βρετανικού νομίσματος έναντι του δολαρίου για τον επόμενο μήνα εκτινάχθηκε στο 21,6%, που αποτελεί και το υψηλότερο επίπεδο απ' το Φεβρουάριο του 2009.

Η διακύμανση της στερλίνας έχει αποτελέσει βαρόμετρο για το κλίμα που διαμορφώνεται καθώς εξελίσσεται το ντιμπέιτ για το μέλλον της χώρας. Το Φεβρουάριο είχε υποχωρήσει σε χαμηλά 7 ετών έναντι του δολαρίου, στο 1,3836 πριν επανακάμψει τον Απρίλιο και το Μάιο όταν οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι προηγείται το “στρατόπεδο” της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

Την ίδια ώρα το ευρώ καταγράφει πτωτική πορεία έναντι του δολαρίου καθώς υπάρχει ανησυχία ότι ένα Brexit θα αποτελούσε πλήγμα στο εμπόριο ενώ παράλληλα θα ενθάρρυνες και άλλα μέλη να επαναδιαπραγματευτούν τη σχέση τους με την ΕΕ. Η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου κυμαίνεται στο 1,1342 δολ.

«Εάν επικρατήσει το στρατόπεδο της αποχώρησης, τότε η στερλίνα θα δεχθεί ένα πολύ πολύ μεγάλο πλήγμα λόγω της αβεβαιότητας για το εμπόριο και τις άμεσες ξένες επενδύσεις», εκτιμά ο Chris Weston, υπεύθυνος στρατηγικής της IG Ltd. «Την ίδια ώρα όμως σε μία τέτοια εξέλιξη δεν θα ήθελε κανείς να έχει μεγάλη έκθεση σε περιουσιακά στοιχεία σε ευρώ, καθώς αν και η στερλίνα θα βρεθεί πρώτη στο μάτι του κυκλώνα, υποψιάζομαι ότι υπάρχουν μεγαλύτερα ρίσκα για την Ευρώπη σε μακροπρόθεσμη βάση».

Οι δημοσκοπήσεις αυξάνουν την πίεση στον πρωθυπουργό David Cameron σε μία μάχη που έχει διχάσει το κόμμα των Συντηρητικών. Ο υπ. Οικονομικών George Osborne έχει προειδοποιήσει για τις οικονομικές συνέπειες μίας απομάκρυνσης από την ΕΕ.

Ο Cameron επανήλθε τη Δευτέρα και με μία επιστολή που υπογράφει από κοινού με σημαίνοντα στελέχη από άλλα πολιτικά κόμματα κατηγορεί το “στρατόπεδο” της αποχώρησης για παραπλάνηση των ψηφοφόρων αναφορικά με τις οικονομικές συνέπειες.

Αυτή η προειδοποίηση ήλθε μία ημέρα μετά την κίνηση του πρώην πρωθυπουργού της χώρας John Major να καταδικάσει τη «ρυπαρή» καμπάνια υπέρ του Brexit και να χαρακτηρίσει τον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου, ηγέτη της καμπάνιας, «γελωτοποιό».

Ένα Brexit θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία παρατεταμένη περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας, πυροδοτώντας αναταραχή στις χρηματαγορές και πλήττοντας το ΑΕΠ, είχε προειδοποιήσει το ΔΝΤ τον περασμένο μήνα σε έκθεση του. Επίσης θα περιόριζε τη θέση του Λονδίνου ως χρηματοοικονομικό κέντρο προκαλώντας μία «ισχυρή» πτώση στις τιμές των μετοχών και των κατοικιών. Η αβεβαιότητα ήδη πλήττει τις επενδύσεις και τη λήψη αποφάσεων προσλήψεων και οικονομικής δραστηριότητας, έγραφε.

«Δεν πιστεύω ότι το Brexit θα συμβεί και η στερλίνα πιθανόν να καταγράψει ένα ράλι ανακούφισης μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», λέει ο Jason Wang, δ/νων σύμβουλος της Stamford Management Pte στη Σιγκαπούρη. Όπως λέει θα πωλούσε το νόμισμα σε ένα πιθανό ράλι καθώς οι οικονομικές και πολιτικές προοπτικές παραμένουν θολές.

Σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg η στερλίνα θα ανακάμψει στο 1,47 δολ. μέχρι το τέλος του γ' τριμήνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα