Η επικίνδυνη αποστολή του Γκ. Χαρδούβελη

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης έχει μπροστά του μια δύσκολη άσκηση.
Ανέλαβε καθήκοντα σε μια συγκυρία που η οικονομία δείχνει να σταθεροποιείται. Οι ενδείξεις είναι πολλές: Η Ευρωπαική Επιτροπή προβλέπει φέτος ρυθμό ανάπτυξης 0,6% από ύφεση 3,9% το 2013 και εκτιμά ότι η ανεργία φέτος θα μειωθεί στο 26%. Ξένοι θεσμικοί αγοράζουν συστηματικά ελληνικές μετοχές, ο δείκτης οικονομικού κλίματος όπως και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του ΙΟΒΕ είναι αντίστοιχα σε υψηλά 6ετίας και 4ετίας.

Τα 20 εκατ. τουρίστες

που αναμένει η χώρα θα τονώσουν τα επίπεδα ρευστότητας στην οικονομία, ενώ ο ΣΕΤΕ διαπιστώνει το Α΄τρίμηνο, για πρώτη φορά εδώ και πέντε χρόνια, άνοδο του εσωτερικού τουρισμού. Η καταναλωτική δαπάνη σημείωσε μικρή ενίσχυση, ενώ τα συγκεντρωτικά οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών μπορεί να είναι ακόμη στο κόκκινο, αλλά την ίδια στιγμή τα λειτουργικά κέρδη κατέγραψαν αύξηση 17,2%.

Αυτή είναι η ευχάριστη πλευρά. Η δυσάρεστη είναι ότι η εισπραξιμότητα των εσόδων από φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, φόρους ακινήτων κλπ μειώνεται συνεχώς. Το πρώτο τετράμηνο φέτος προστέθηκαν ληξιπρόσθεσμες οφειλές 4,3 δις. και το σύνολο έφθασε πλέον τα 66 δις. Τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου των τραπεζών δείχνουν ότι προστέθηκαν 1,7 δις. κόκκινα δάνεια. Αν αυτός ο ρυθμός υπάρχει και στα υπόλοιπα τρίμηνα του έτους, οι πρόσφατες επιτυχείς αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών θα είναι ως μη γενόμενες. Αν λάβουμε υπόψη ότι από το τέλος του μήνα αρχίζουν οι πληρωμές των φόρων, δεν πρέπει κανείς να περιμένει ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ή τα κόκκινα δάνεια υπάρχει περίπτωση να μειωθούν κατά τα επόμενα τρίμηνα. Το αντίθετο μάλιστα.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ενώ η οικονομία σταθεροποιείται και κινείται προς την ανάπτυξη, ένα μεγάλο μέρος Ελλήνων καθημερινά καταρρέει οικονομικά και «παραδίνεται» στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Η ανάταξη της οικονομίας γίνεται με αργό ρυθμό και το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών δεν «αισθάνονται» τα οφέλη ή δεν έχουν την πολυτέλεια να αντέξουν οικονομικά μέχρι να ενισχυθούν οι αναπτυξιακοί ρυθμοί. Η άμεση εκτόνωση αυτής της πίεσης που δημιουργεί κοινωνικά και πολιτικά αδιέξοδα είναι το σημείο που θα κριθεί ο κ. Χαρδούβελης και η λύση δεν μπορεί να είναι άλλη, από την ουσιαστική μείωση των δαπανών και τη μείωση των υψηλών φόρων γενικά, αλλά και ειδικά σε συγκεκριμένους τομείς όπως πχ τα ακίνητα.

Blogger Αλέξανδρος Κασιμάτης
Keywords
Τυχαία Θέματα