Η ελληνική βιομηχανία αιολικής ενέργειας προσελκύει επενδύσεις

H αιολική ενέργεια φαίνεται πως πνέει αντίθετα με την κρίση της Ελλάδας, με τις τράπεζες να συνεχίζουν να χρηματοδοτούν τα πρότζεκτ που χαρακτηρίζονται από ρευστότητα.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν μέχρι και 1,3 gigawatt νέας αιολικής ενέργειας, τη στιγμή που ο δανεισμός προς τις εταιρείες μειώθηκε για 58ο συνεχόμενη μήνα τον Απρίλιο, σύμφωνα

με την Norton Rose Fulbright. Mε την οικονομική κρίση να επιβάλλει στις τράπεζες να γεμίσουν την τρύπα των 14,4 δισ. ευρώ στους ισολογισμούς τους, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παραμένουν ελκυστικές προτάσεις για επενδυτικές τράπεζες και εργολάβους.

Η καθαρή ενέργεια προωθείται στην Ελλάδα, όπου η οικονομία συρρικνώθηκε 0,4% το πρώτο τρίμηνο, τη στιγμή που οι εταιρείες προσπαθούν να ισορροπήσουν μετά από έξι χρόνια πολιτικής και οικονομικής αστάθειας. Το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας έχει υποσχεθεί πως θα αγοράσει όλη την ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Ακόμη και με την ενεργειακή κατανάλωση να έχει μειωθεί λόγω της κρίσης, τα εργοστάσια παραγωγής καθαρής ενέργειας δουλεύουν στο μάξιμουμ.

Μέχρι και 50 προγράμματα αιολικής ενέργειας βρίσκονται υπό κατασκευή στην Ελλάδα, με συνολική πιθανή παραγωγή 1,3 gigawatt. Σύμφωνα με το Bloomberg, το κόστος της κατασκευής τους μπορεί να φτάσει μέχρι και 2 δισ. δολάρια.

Οι Alpha Bank, Eurobank Ergasias και Εθνική χρηματοδοτούν το αιολικό πάρκο της Terna Energy με δάνεια 120 εκατ. ευρώ μαζί με 60 εκατ. ευρώ μετοχικής αξίας. Το πάρκο το Αγ. Γεωργίου θα έχει δυνατότητα παραγωγής 73 megawatt όταν ολοκληρωθεί.

Οι αναπτυξιακές τράπεζες όπως η EBRD και η EIB εμπλέκονται και αυτές στην επένδυση των ελληνικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η ελληνική κυβέρνηση επίσης επεξεργάζεται νέους νόμους οι οποίοι μπορούν να προωθήσουν την επένδυση.

Keywords
Τυχαία Θέματα