Η ελληνική ναυτιλία διεκδικεί «κομμάτι» από το πακέτο Γιούνκερ

Του Μηνά Τσαμόπουλου

H λίστα της ελληνικής κυβέρνησης με τα προτεινόμενα έργα στο πακέτο Γιούνκερ έφερε στην επιφάνεια το θέμα της χρησιμοποίησης του φυσικού αερίου ως καυσίμου κίνησης και στα πλοία, τόσο της ακτοπλοίας όσο και των μικρών αποστάσεων. Η χρηματοδότηση της μετατροπής των μηχανών αλλά και της ναυπήγησης πλοίων που θα καταναλώνουν φυσικό αέριο, ανέρχεται σύμφωνα με πληροφορίες σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ.

Για αυτό είναι αναγκαία η ανάληψη πρωτοβουλιών από ελληνικής πλευράς ώστε να ενταχθεί στα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης που θα καλύψουν

έως και το 80% του κόστους.

Τα περιθώρια έχουν αρχίσει και στενεύουν αφού το 2020 πρόκειται να εφαρμοσθεί η κοινοτική οδηγία για νέα χαμηλότερα όρια εκπομπών θείου 0,5% στη Μεσόγειο και ειδικότερα στα «ευρωπαϊκά νερά» όπως αυτά ορίζονται από τις Ζώνες Οικονομικού Ενδιαφέροντος. H λύση του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου αποτελεί εν δυνάμει μια βιώσιμη επιλογή για την ναυτιλία και έχει προοπτική για θετικές μελλοντικές χρηματορροές.

Πήγες από την ακτοπλοία όμως πιστεύουν ότι λόγω του υψηλού κόστους θα δοθεί παράταση και τονίζουν ότι θα πληγεί ο κλάδος σε μία περίοδο που προσπαθεί να πατήσει στα πόδια του, με τις εταιρείες να επιστρέφουν στα κέρδη μετά από χρόνια όταν και κατέγραφαν ζημιές στην οικονομική τους χρήση.

Από την άλλη πλευρά, αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία για την βιώσιμη ανάπτυξή της Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων και την δημιουργία μικρής κλίμακας προμήθειας LNG, καθώς επίσης και για την αναβίωση του τομέα της Ναυπηγοεπισκευής και κατασκευής εξοπλισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο Γιούνκερ

Βασική προϋπόθεση, ωστόσο, είναι τόσο η τεχνική όσο και η οικονομική βιωσιμότητα της εφαρμογής LNG στη ναυτιλία, καθώς και το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο των νέων εφαρμογών. Τις προϋποθέσεις αυτές έχει αναλάβει να μελετήσει το πρόγραμμα Poseidon Med που δραστηριοποιείται ήδη από τον Ιανουάριο του 2014.

Η δεύτερη φάση του προγράμματος ("Poseidon Med II"), η οποία έχει εγκριθεί από την Ε.Ε., θα έχει ως στόχο την ωρίμανση και περαιτέρω εξέταση σε λεπτομέρεια των απαιτούμενων ενεργειών με ενισχυμένες τεχνικές μελέτες που καλύπτουν τα πλοία, τα λιμάνια και τον ανεφοδιασμό σε καύσιμα.

Αυτή θα διαρκέσει 5 χρόνια, μέχρι το 2020 και τα έργα υποδομής που θα προκύψουν από την δράση αναμένεται να υποστηριχτούν από τους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ταμείου Συνοχής. Τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, όπως παλαιότερα το CEF και τώρα το Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ αποτελούν πρώτης τάξεως ευκαιρίες που θα επιφέρουν βιώσιμη ανάπτυξη στις μεταφορές και την ναυτιλία.

Keywords
Τυχαία Θέματα