Η Ελλάδα χάνει κονδύλια εκατομμυρίων για την αλιεία

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Εδώ και καιρό ακούμε ότι «τουλάχιστον στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ η χώρα πηγαίνει καλά». Πιστή στην τήρηση των αστικών μύθων της, η Ελλάδα, πολύ περισσότερο δε αυτή η κυβέρνηση, δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τη νέα κατάσταση των πραγμάτων και την πιεστική ανάγκη των καιρών. Δεν εξηγείται αλλιώς η απώλεια σημαντικών κονδυλίων από

τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Μείζον πρόβλημα λοιπόν έχει προκύψει από την ελληνική αδιαφορία ως προς έναν εξόχως σημαντικό ελληνικό κλάδο. Ο λόγος για την αλιεία, για την οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια είχε γίνει σημαντική δουλειά λόγω και της Ελληνίδας επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη που παρείχε βοήθειες στη χώρα όπου μπορούσε. Συγκεκριμένα, για το διάστημα 2014-2020 το μερίδιο της Ελλάδας από τον προϋπολογισμό του Ταμείου αντιστοιχεί σε 388 εκατ. ευρώ, ποσό από τα υψηλότερα αναλογικά στην Ε.Ε. Κι αυτό ώστε ο κλάδος να τονωθεί στη δύσκολη περίοδο που περνάει η χώρα και να ενισχυθούν οι εξαγωγές. Παρά την κινητικότητα εκ μέρους των Ευρωπαίων, όμως, η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να μην αντιλαμβάνεται την πιεστικότητα των καταστάσεων.

Δεν εξηγούνται αλλιώς οι χαμηλές επιδόσεις του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης ως προς την απορρόφηση κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ). Ειδικότερα, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση υλοποίησης της Εθνικής Διαχειριστικής Αρχής προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (αναρτήθηκε στην ειδική ιστοσελίδα του Επιχειρησιακού Προγράμματος στις 23/12/2016), την οποία παρουσιάζουμε, για το έτος 2015 τονίζεται ότι «δεν υπήρξαν οικονομικές δεσμεύσεις και δαπάνες για κανένα από τα προβλεπόμενα μέτρα του επιχειρησιακού προγράμματος, δεν πραγματοποιήθηκε κάποια δραστηριότητα αναφορικά με το σχέδιο αξιολόγησης και δεν έχει ενταχθεί καμία πράξη στο πρόγραμμα. Ως εκ τούτου, δεν έχει επιλεχθεί κανένας δικαιούχος». Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η Επιτροπή Παρακολούθησης της πορείας αυτών των έργων να έχει αποστείλει στη χώρα μας, στις 24 Ιουνίου 2016, μηδενική έκθεση για το 2015.

Αλλα τον ρώτησαν, άλλα απάντησε

Σε πρόσφατο κοινοβουλευτικό έλεγχο μάλιστα ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου αντί να τοποθετηθεί και να απαντήσει για το μέγεθος αυτών των καθυστερήσεων στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και τον αναπληρωτή τομεάρχη Ανάπτυξης της Ν.Δ. Χρήστο Δήμα, που προκάλεσαν την ερώτηση, απάντησε στην ουσία χωρίς να απαντήσει, λέγοντας ότι «σας γνωρίζουμε ότι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020 εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 23/10/2015»! Αυτή ήταν η σύντομη απάντησή του σε ερωτήματα για το πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα μέχρι σήμερα, αν έχουν εκδοθεί οι σχετικές αποφάσεις, το μέγεθος της απορρόφησης κ.ά. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι γενικά οι στόχοι που έχει θέσει η κυβέρνηση ως προς τα κοινοτικά κονδύλια έχουν χαθεί. Κι αυτό διότι πλήθος σημαντικών έργων δεν προχωρά, η κυβέρνηση περιορίζεται διαρκώς σε μικροδράσεις που κάθε άλλο παρά προάγουν την επιχειρηματικότητα, όπως οι εκδόσεις ενημερωτικών φυλλαδίων, και δεν προωθεί ουσιαστικές αναπτύξεις. Πρόκειται για μια πραγματική «φάμπρικα» που το υπουργείο Οικονομίας έχει στήσει καθώς αδυνατεί να προχωρήσει συντονισμένα στην υλοποίηση δράσεων με αρχή, μέση και τέλος. Κάπως έτσι, βαφτίζει «ενημέρωση» όλες τις αρχικές προσπάθειες επικοινωνίας των έργων, χωρίς όμως να προχωρά παραπέρα. Το αποτέλεσμα; Η Ελλάδα βρίσκεται 30% κάτω από τους στόχους απορρόφησης. Μάλιστα το ίδιο συμβαίνει με το μεγαλύτερο επιχειρησιακό πρόγραμμα, το «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία - ΕΠΑνΕΚ». Τα χρήματα που έχουν φτάσει στην πραγματική οικονομία είναι ελάχιστα. Στον τομέα της αλιείας, π.χ., δεν αξιοποιήθηκαν 25,6 εκατ. ευρώ που είχαμε στη διάθεσή μας ως προχρηματοδότηση από το Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, με συνέπεια να επιστραφούν.

*Όπως δημοσιεύτηκε στο Business Stories της 26ης Φεβρουαρίου

Keywords
Τυχαία Θέματα