Η διεθνής τρικυμία επιβάλει άμεσες λύσεις

Μικρή γεύση του τι μπορεί να επακολουθήσει έδωσε η εβδομάδα που πέρασε, αποδεικνύοντας ότι οι αγορές παραμένουν άγρυπνες για όσους δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους κανόνες της σύγχρονης οικονομίας. Ετσι, με το ευρωπαϊκό πακέτο νομισματικής χαλάρωσης εν ισχύι τορπίλισαν τα χρηματιστήρια και βύθισαν το ελληνικό.

Ποιος είχε προειδοποιήσει για όλα αυτά; Ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας. Τι λέει τώρα; «Πάση θυσία τελειώστε την αξιολόγηση έγκαιρα!». Οι αμφιβολίες

που υπάρχουν στο εξωτερικό για την πορεία της Ελλάδας καταγράφονται καθημερινά - είτε στην πορεία του ελληνικού ομολόγου, είτε στην πορεία των μετοχών. Ολα αυτά μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι, αντίθετα μάλιστα παραπέμπουν σε εφιάλτη

Ο κ. Στουρνάρας όμως μίλησε και για άλλα, όπως την πιο ισόρροπη κατανομή των βαρών για την αναδιάρθρωση του Ασφαλιστικού, για να πάρει την απάντηση από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ο οποίος με τη σειρά του προέβλεψε την καταιγίδα. Νέα διελκυστίνδα με τους θεσμούς δεν μπορεί να πάει μακριά και ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί σταθερά μια ομάδα της κοινωνίας που είναι απέναντι. Είναι οι καλόπιστοι που έδωσαν πίστωση χρόνου στη διαπραγμάτευση του 2015 και στη συμφωνία του τρίτου μνημονίου.

Αυτών η υπομονή έχει αρχίσει να εξαντλείται, γιατί καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι η εύθραστη ελληνική οικονομία δεν θέλει και πολλά για να πάθει το ατύχημα την ώρα που η τρικυμία των αγορών χρήματος έρχεται ορμητικά. Επίσης υπάρχουν ομόλογα στοιχεία με την περίοδο του 2015. Τότε ήταν οι ολιγωρίες και οι θεωρητικολογίες Βαρουφάκη με ανεφάρμοστες εναλλακτικές λύσεις. Τώρα είναι το τερατούργημα Κατρούγκαλου, που βρίσκεται σε διαδικασία διαρκούς μαζέματος -όπως ένας τετραγωνιζόμενος κύκλος- για να μπορέσει όχι μόνο να γίνει αποτελεσματικό, αλλά και διατηρήσιμο. Ολα αυτά όμως δείχνουν ότι το κυβερνητικό σχήμα -παρά τα όποια άλματα έκανε από την εικόνα του 2015- απέχει από το να είναι πειστικό και σήμερα. Αυτό που έχει αρχίσει να ακούγεται από όσους το αμφισβητούν είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει χώρα δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων.

Διαφορετικά, πώς θα φτιάξει το εσωτερικό κλίμα σε ένα διεθνές περιβάλλον που αρχίζει να σπαράσσεται πάλι από μια έντονη οικονομική δοκιμασία; Πιστεύει κανείς ότι με τα σημερινά δεδομένα μπορούν να αρχίσουν να έρχονται επενδύσεις στην Ελλάδα; Ασφαλώς και όχι. Πόσο μάλλον όταν αρχίζει να αμφισβητείται η αρχιτεκτονική του διεθνούς τραπεζικού συστήματος, η αξιοπιστία των παρεμβάσεων σωτηρίας από τα θεσμικά όργανα και οι ευρωπαϊκοί τίτλοι γυρίζουν στο 2012, όταν ο Μάριο Ντράγκι ξεκινούσε το πρόγραμμα απεριόριστης βοήθειας για αγορά τίτλων.
Η Ελλάδα από «risk off» θα πρέπει να γίνει «safe haven». Πώς θα γίνει όμως αυτό; Σε ένα τέτοιο πολιτικό περιβάλλον εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα κινηθεί ο κ. Τσίπρας για να «προστατεύσει» και το δικό του πολιτικό κεφάλαιο. Ιδιαίτερα τώρα που ο χάρτης του πολιτικού ανταγωνισμού έχει αλλάξει ριζικά.

Η ιστορία του Προσφυγικού, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, μπορεί να γίνει ο καταλύτης για έναν πολιτικό κλυδωνισμό της χώρας. Και εκεί θα πρέπει να προβληματιστούν όλοι από αυτά που οι πιστωτές έχουν δείξει ότι ακολουθούν σε όλες τις κρίσιμες φάσεις και διαπραγματεύσεις.

Εξάλλου, μέσα σε έναν χρόνο έχουν αλλάξει πάρα πολλά. Θα μπορέσει τώρα η κυβερνητική πλευρά να απαντήσει σε όσους της προσάπτουν ότι η σημερινή καχεξία δεν οφείλεται κατά κύριο λόγο σε δικές της ολιγωρίες και λάθη;

Keywords
Τυχαία Θέματα