«Η διαδήλωση στην Ελλάδα για το όνομα της Μακεδονίας, θα κοστίσει στον Τσίπρα»

Χιλιάδες Έλληνες διαδηλώνουν στους δρόμους της Αθήνας την Κυριακή, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη συμφωνία σχετικά με το όνομα Μακεδονία για τη γειτονική δημοκρατία, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζεται για άλλη μια αναμέτρηση στο κοινοβούλιο σχετικά με τη συμφωνία.

Σύμφωνα με τη λεγόμενη «Συμφωνία των Πρεσπών», ο γείτονας της Ελλάδας

θα αλλάξει το όνομά του σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» με αντάλλαγμα ότι οι Έλληνες θα άρουν στην αντίθεσή τους στην ένταξη του κράτους αυτού στον Οργανισμό της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ) και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πολλοί Έλληνες λένε ότι το όνομα ""Μακεδονία" θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για να αναφέρεται στη βόρεια περιοχή της χώρας της με αυτό το όνομα - τη γενέτειρα του Αλεξάνδρου - και βλέπουν οποιαδήποτε χρήση ως προσπάθεια κάποιου να κλέψει την πολιτιστική κληρονομιά τους. Η χώρα αναφέρεται ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, και ως συντομογραφία ΠΓΔΜ, λόγω των αιτιάσεων από την Αθήνα.

Η κυβέρνηση στην Αθήνα υπέβαλε τη Συμφωνία στο κοινοβούλιο το Σάββατο και ο Τσίπρας πρέπει τώρα να συγκεντρώσει πλειοψηφία για να επικυρώσει αυτή τη συμφωνία, λίγο μετά της οριακής του επιβίωσης στην ψήφο εμπιστοσύνης την περασμένη εβδομάδα, η οποία ακολούθησε την απόφαση του κυβερνητικού του εταίρου στον κυβερνητικό συνασπισμό, Πάνου Καμμένου να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, τασσόμενος ενάντια στη συμφωνία.

Αν και ο πρωθυπουργός πιθανότατα έχει αρκετές ψήφους για να περάσει τη Συμφωνία, αυτή θα μπορούσε να του κοστίσει ως προς τη δημοτικότητα, καθώς οι Έλληνες όλων των πολιτικών τάσεων έχουν έντονα συναισθήματα για το θέμα. Η διαδήλωση της Κυριακής είναι μία από τις πολλές σε ολόκληρη τη χώρα και η δεύτερη στην πρωτεύουσα μέσα σε ένα έτος.

Η συμφωνία των Πρεσπών έχει ήδη εγκριθεί από την πΓΔΜ, η οποία ολοκλήρωσε μια συνταγματική μεταρρύθμιση για να αλλάξει το όνομά της στις 10 Ιανουαρίου.

Ο πρωθυπουργός θα μπορούσε τώρα να στρέψει το κέντρο βάρους της πολιτικής του στην οικονομία πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα, οι οποίες θα διεξαχθούν το αργότερο τον Οκτώβριο. Ο Τσίπρας ελπίζει να περάσει μερικά βασικά μέτρα που έχει υποσχεθεί στους ψηφοφόρους, συμπεριλαμβανομένου ενός υψηλότερου κατώτατου μισθού, της προστασίας για τους ιδιοκτήτες σπιτιών, των συνταγματικών αλλαγών και της επιστροφής στις χρηματοπιστωτικές αγορές μέσω της έκδοσης ενός νέου πενταετούς ομολόγου.

Keywords
Τυχαία Θέματα