Η ΔΕΗ χάνει πελάτες και ανεβαίνουν οι μετοχές των ανταγωνιστών

Του Δημήτρη Παφίλα

Το χρηματιστήριο, μεταξύ των άλλων, αποτυπώνει και τις μελλοντικές προσδοκίες. Στην περίπτωση των ιδιωτών παραγωγών και προμηθευτών ενέργειας η αποτύπωση των προσδοκιών έχει ξεκινήσει καθώς η κρατική ΔΕΗ χάνει συνεχώς μερίδια αγοράς και πρόσφατα μεγάλους πελάτες. Όπως θα δούμε, υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ των μεριδίων αγοράς των ιδιωτών προμηθευτών και της απόδοσης των μετοχών στο χρηματιστήριο.

Ορισμένοι απο τους νέους «παίκτες» αρχίζουν ήδη να αποτυπώνουν στο ταμπλό την συμμετοχή

στην ηλεκτρική ενέργεια, άλλοι λιγότερο, ενω η μετοχή της κρατικής ΔΕΗ συνεχίζει να παραπαίει με κεφαλαιοποίηση μόλις 712 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του ΛΑΓΗΕ, στους ιδιώτες τον Μάρτιο προηγείται η κοινοπραξία EΛΠΕ- EDISON με μερίδιο αγοράς 3,04% απο 2,93%. Αντίστοιχα, η μετοχή των ΕΛ.ΠΕ απο την αρχή του χρόνου έχει σημειώσει άνοδο 18,78%. Όμως, η άνοδος της μετοχής συνδεέται περισσότερο με τα θετικά αποτελέσματα στο πετρέλαιο.

Η Protergia (όμιλος Μυτιληναίου) εμφάνισε ποσοστό 2,96% τον Μάρτιο και η μετοχή του Μυτιληναίου σημειώνει απόδοση 13,17% καθώς ο τίτλος αποτυπώνει περισσότερο την συγχώνευση και όχι την αύξηση των μεριδίων αγοράς στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Η ΗΡΩΝ (ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ) είναι επίσης στην δεύτερη θέση με ποσοστό 2,96% έναντι 2,78% και η μετοχή της ΓΕΚ έχει σημειώσει απόδοση 17,98%.

Την μεγαλύτερη ίσως προεξόφληση απο την εμπλοκή στην ενέργεια καταγράφει η ΚΕΝ (όμιλος Kαράτζης) καθώς το μερίδιο του στην προμήθεια ρεύματος αυξήθηκε σε 0,03% απο 0,01%. Η μετοχή του Καράτζη έχει σημειώσει απόδοση 33,3% η οποία είναι και η μεγαλύτερη στις ενεργειακές μετοχές, παρά το γεγονός ότι είναι μόνο προμηθευτής.

Η κρατική ΔΕΗ έχασε τα μερίδια της και μεγάλους πελάτες καθώς το ποσοστό μειώθηκε σε 87,66% τον Μάρτιο απο 89,59% τον Ιανουάριο. Η μετοχή της έχει σημειώσει απόδοση 6,5% απο τις αρχές του χρόνου. Μέχρι το τέλος του χρόνου, η διαδικασία αυτής της μείωσης των μεριδίων αγοράς της ΔΕΗ θα συνεχιστεί και οι ιδιώτες όχι μόνο θα παίρνουν πελάτες λόγω χαμηλών τιμολογίων, αλλά θα δουν και μια άνοδο στις μετοχές αφού τα έσοδα θα αυξάνονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα