Η χειρότερη πτώση των τελευταίων τριών εβδομάδων στις ευρωαγορές

Στο κόκκινο έκλεισαν και την Παρασκευή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις απώλειες ωστόσο να είναι ηπιότερες σε σχέση με την Πέμπτη, όταν και το σίριαλ του Brexit έφερε τα άνω-κάτω σε μετοχές και συνάλλαγμα.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,2% στις 357 μονάδες. Στην εβδομάδα κινήθηκε χαμηλότερα 2,2%, καταγράφοντας τη χειρότερη πτώση των τελευταίων τριών εβδομάδων.

Το πολιτικό σκηνικό είναι ιδιαίτερα ρευστό στη Βρετανία, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχουν συγκεντρωθεί οι 48 επιστολές για την κατάθεση πρότασης μομφής σε βάρος της Τερέζα Μέι από το Συντηρητικό Κόμμα.

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές άσκησαν και δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, ο οποίος προειδοποίησε για μια πιθανή επιβράδυνση στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, καθώς το μπλοκ είναι αντιμέτωπο με αβεβαιότητες.

Σημερινά στοιχεία έδειξαν, πάντως, ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη «σκαρφάλωσε» στο 2,2% τον Οκτώβριο του 2018, από 2,1% τον Σεπτέμβριο.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,34% κι έκλεισε στις 7.013,88 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,11% στις 11.341,00 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 0,17% στις 5.025,20 μονάδες.

Προσπάθεια ανάκαμψης από τη χθεσινή βουτιά καταγράφει σήμερα η στερλίνα, σημειώνοντας άνοδο 0,5% έναντι του δολαρίου, στο 1,2843 δολ.

Σύμφωνα με αναλυτές, το νόμισμα αναμένεται να παραμείνει υπό πίεση για όσο καιρό η απειλή περαιτέρω παραιτήσεων δημιουργεί το ενδεχόμενο να απομονωθεί περαιτέρω η Μay και ενισχύεται η πιθανότητα να τεθεί η ηγεσία της εν αμφιβόλω, όπως μεταδίδει το Reuters.

Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωσε πτώση 0,14% κι έκλεισε στις 18.878,31 μονάδες, με τις ανησυχίες για την «κόντρα» Ρώμης - Βρυξελλών να παραμένουν και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, να προαναγγέλλει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ιταλίας.

Εξάλλου, σαφές μήνυμα προς την ιταλική κυβέρνηση έστειλε και ο Draghi.
«Όλες οι χώρες θα πρέπει να σέβονται τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επεσήμανε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος υπέστη ισχυρές πιέσεις, με τον σχετικό δείκτη να κλείνει με απώλειες 0,8%, κυρίως λόγω των ανησυχιών ότι η Βρετανία βρίσκεται κοντά σε μια έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Οι βρετανικές τράπεζες υπέστησαν τις μεγαλύτερες πιέσεις, με τη Metro Bank να υποχωρεί κατά 2%, τη Lloyds να καταγράφει απώλειες 1,7% και την RBS να «βουλιάζει» κατά 3,3%.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες δέχτηκαν επίσης πιέσεις (-1%), με τη Volkswagen να καταγράφει βουτιά 2,5%.

Από την άλλη, σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές μέσων ενημέρωσης, μετά τα καλύτερα από ό,τι αναμενόταν αποτελέσματα της Vivendi, με τη μετοχή της γαλλικής εταιρείας να σημειώνει άλμα 3,1%.

Keywords
Τυχαία Θέματα