Η Αθήνα πιέζει για ένα αξιόπιστο φινάλε στο δράμα του χρέους

Εναν τρόπο να κλείσει ένα κεφάλαιο – κλειδί στο δράμα της κρίσης της Ελλάδας, που δεν είναι άλλο από την ελάφρυνση του χρέους, επιδιώκει σήμερα η Αθήνα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, με την οποία αναμένεται να ξεκλειδώσει και η επόμενη δόση της οικονομικής βοήθειας, σημειώνει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Αν

και όλοι οι πιστωτές παραδέχονται ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τις απαραίτητες οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να πάρει αυτή τη δόση, εντούτοις οι χώρες της ευρωζώνης διστάζουν να προσφέρουν επιπρόσθετη ελάφρυνση. Μια συμφωνία σήμερα θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του Ιουλίου εγκαίρως, αναφέρει το πρακτορείο.

«Εκτιμώ ότι οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας είναι πολύ υψηλές», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισλεμπλουμ μιλώντας χθες στο κοινοβούλιο της Χάγης. «Νομίζω πως θα το λύσουμε αυτό και το ΔΝΤ θα πάρει μια θετική απόφαση».

Πολλά κράτη με πρώτη τη Γερμανία επιμένουν στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ως προϋπόθεση για επιπλέον βοήθεια. Ενώ το ΔΝΤ συμμετείχε στις δύο πρώτες διασώσεις, έχει μείνει εκτός από το τρίτο πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ. Εκτιμά ότι είναι απαραίτητη περαιτέρω ελάφρυνση χρέους για να καταστεί το χρέος βιώσιμο.

Ο κύριος συμβιβασμός που συζητιέται είναι το ΔΝΤ να συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα αλλά χωρίς να συμμετέχει στη χρηματοδότηση, μέχρι να βεβαιωθεί για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αυτό θα επέτρεπε στο ταμείο να τηρήσει τους κανόνες τους δίνοντας παράλληλα στα κράτη-μέλη την κάλυψη που χρειάζονται για να εκταμιεύσουν περισσότερα κεφάλαια προς την Αθήνα.

Είναι όμως απίθανο αυτός ο συμβιβασμός να καταστήσει την Ελλάδα επιλέξιμη για το QE της ΕΚΤ –κάτι που θα έδινε ώθηση στις τιμές των ομολόγων και θα διευκόλυνε την επιστροφή της στην αγορά - μία υπόσχεση που η κυβέρνηση στην Αθήνα δίνει για μήνες. Μια τέτοια κίνηση θα ήταν πολιτικά επικίνδυνη και ένας παρόμοιος συμβιβασμός απορρίφθηκε τον προηγούμενο μήνα.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να στηρίζεται στη συμμετοχή στο QE δεδομένου ότι δεν ήταν ποτέ σίγουρο και πρόσθεσαν πως πολύ λίγα από τα ομόλογά της είναι επιλέξιμα για ένταση.

Εξετάζουν επίσης την καταβολή μιας ενισχυμένης δόσης εφαλαίων ώστε να δοθεί στην Αθήνα ένα «μαξιλάρι» στην περίπτωση που θέλει να επιχειρήσει έξοδο στις αγορές.

Στο μεταξύ, μετά από τις προσπάθειες της γαλλικής κυβέρνησης να συμπεριλάβουν μια πρόταση ώστε να εξαρτηθεί η ελάφρυνση χρέους από τις επιδόσεις ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται να προστεθούν ορισμένες πρόσθετες διασφαλίσεις στην τελική συμφωνία, αναφέρουν οι αξιωματούχοι.

Παρά την κίνηση προς μια συμφωνία και την πιεστική ανάγκη επίτευξης αυτής, ο κίνδυνος αποτυχίας εξακολουθεί να υπάρχει.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε στους υπουργούς του ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία στο σημερινό Eurogroup, θα ζητήσει την εξεύρεση λύσης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπως επιβεβαίωσε ανωνύμως κυβερνητική πηγή.

Keywords
Τυχαία Θέματα