Η Ασία και κυρίως η Σαουδική Αραβία, πρωταγωνιστές στις εισαγωγές όπλων από τις ΗΠΑ

Οι εξαγωγές όπλων των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 25% κατά τη διάρκεια της πενταετίας από το 2012 έως το 2017, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών της Στοκχόλμης.

Διευρύνοντας το προβάδισμά του ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο, οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν το 34% των συνολικών εξαγωγών όπλων. Η Ρωσία, ο επόμενος μεγαλύτερος εξαγωγέας, είδε

τις πωλήσεις όπλων να μειώνονται κατά 7,1% σε 22% των παγκόσμιων εξαγωγών σε σύγκριση με την τελευταία πενταετία, που αρχίζει το 2012.

Οι εξαγωγές όπλων προς τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Ωκεανία αυξήθηκαν, ενώ σημειώθηκε μείωση της ροής όπλων στην Αφρική, την Αμερική και την Ευρώπη.

Με τη Μέση Ανατολή να αντιπροσωπεύει το 49% των συνολικών εξαγωγών όπλων των ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία ήταν μακράν ο μεγαλύτερος πελάτης της. Οι συνολικές εισαγωγές όπλων από το βασίλειο αυτό, αυξήθηκαν κατά 225% τα τελευταία πέντε χρόνια, καθιστώντας το δεύτερο παγκόσμιο εισαγωγέα συνολικά.

"Οι εκτεταμένες βίαιες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και οι ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα οδήγησαν σε πολιτικό διάλογο στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική για τον περιορισμό των πωλήσεων όπλων", δήλωσε σε δήλωσή του ο Pieter Wezeman, ανώτερος ερευνητής με το πρόγραμμα Sipri Arms και Στρατιωτικών Δαπανών.

"Ωστόσο, τα αμερικανικά και τα ευρωπαϊκά κράτη παραμένουν οι κύριοι εξαγωγείς όπλων στην περιοχή και παρείχαν πάνω από το 98% των όπλων που εισήγαγε η Σαουδική Αραβία".

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενισχύει τις εξαγωγές όπλων των ΗΠΑ από τότε που έρχονται στην εξουσία στις αρχές του 2017. Οι ΗΠΑ διαπραγματεύθηκαν ένα πακέτο περίπου 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων πωλήσεων όπλων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Trump στη Σαουδική Αραβία τον περασμένο Μάιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα