Η «αργή» διαδρομή στις μεγάλες ηλικίες

Πιστεύουν ότι εάν καταγραφεί και πάλι έξαρση της πανδημίας θα αφορά κυρίως όσους δεν έχουν εμβολιαστεί- είτε γιατί δεν θέλουν να πλησιάσουν εμβολιαστικά κέντρα, είτε γιατί δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ειδικούς λόγους ή γιατί δεν υπάρχει ακόμη πρόβλεψη για την ηλικιακή τους κατηγορία. Ένας δε, σημαντικός «δρόμος» για την αποφυγή ενός  τέταρτου κύματος κορωνοϊού στη χώρα μας, που μπορεί να επηρεάσει ανήλικα παιδιά είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ενήλικες- άνθρωποι που μπορούν αλλά «χάνουν» τα ραντεβού τους.

Ο Έλληνας καθηγητής για την πολιτική της υγείας στο LSE, Ηλίας

Μόσιαλος επισημαίνει για παράδειγμα ότι στο Ισραήλ και τη Βρετανία, όπου έχει εμβολιαστεί η συντριπτική πλειονότητα των ενηλίκων, έχουν μειωθεί οι επιπτώσεις της πανδημίας στα παιδιά. Έχουν δηλαδή εξασφαλίσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό το προσδοκώμενο τείχος ανοσίας.

Σε μας είναι θετικό ότι δεν επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για 1000 διασωληνωμένους, κάποια ημέρα, μέσα στην άνοιξη, λόγω των εμβολιαστικών βημάτων. Ωστόσο, η «εικόνα» που υπάρχει είναι ότι δεν θα έχουμε πετύχει ανοσία του πληθυσμού μέσα στον Ιούλιο. Στόχος των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων και των ειδικών είναι τέλος Μαϊου να έχουν διενεργηθεί 5,4 εκατομμύρια  εμβολιασμοί- 3,5 εκατομμύρια  με την πρώτη δόση (ποσοστό της τάξης του 33%) και περίπου δύο εκατομμύρια  και με τις δύο δόσεις, (ποσοστό 18%).

Το άκρως ανησυχητικό στοιχείο στη διαδρομή είναι ότι παραμένει σε χαμηλό ποσοστό ο εμβολιασμός στις μεγάλες ηλικίες. Τι συμβαίνει στους παππούδες και τις γιαγιάδες της χώρας μας: Περίπου ένας στους τρεις -παρότι μπορούσαν από τις αρχές του χρόνου- δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί. Η ηλικιακή κατηγορία των 85 και άνω έχει εμβολιαστεί συγκεκριμένα κατά το 63% με μία δόση- αν προστεθούν και τα κλεισμένα ραντεβού τότε το ποσοστό φτάνει στο 68%.

Στην ηλικιακή ομάδα 80-84 ετών το 63% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση και το ποσοστό ανέρχεται στο 68% αν προστεθούν και τα ραντεβού. Την καλύτερη συμμετοχή καταγράφει η ηλικιακή κατηγορία των 75-79 ετών, καθώς έχει εμβολιαστεί το 73%- το ποσοστό ανέρχεται στο 80% αν προστεθούν και τα ραντεβού. Μικρότερα είναι σαφώς τα ποσοστά στις ηλικίες από 74 έως 60 ετών αλλά «τρέχουν» πολλά ραντεβού  στα εμβολιαστικά κέντρα.

Είναι πασιφανές ότι πρέπει να καταβληθεί ιδιαίτερη προσπάθεια εφεξής για τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων συμπολιτών μας σε κάθε γωνιά της χώρας. Πρώτον να πειστούν ότι πρέπει να ανταποκριθούν θετικά στο εμβολιαστικό κάλεσμα για το χτίσιμο του τείχους ανοσίας και δεύτερον η πολιτεία να φροντίσει όλους όσοι δεν έχουν δυνατότητα μετακίνησης στα εμβολιαστικά κέντρα.

Πόσο εύκολο είναι για έναν ηλικιωμένο με σοβαρά προβλήματα υγείας ή κινητικότητας να μετακινηθεί και να φτάσει πχ από το χωριό του στο εμβολιαστικό κέντρο της πόλης; Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται από την παροχή της δυνατότητας εμβολιασμού στο σπίτι και κυρίως από την διαρκή ενημέρωση για την αναγκαία και ικανή συνθήκης της πλήρους αναχαίτισης των κινδύνων από την πανδημία. Έτσι θα μειωθούν οι ισχυρές πιέσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, θα σωθούν ζωές και θα «ανοίξουν» οι προσδοκίες για την υπέρβαση της πολυεπίπεδης και επώδυνης κρίσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα