Η απειλή των πλειστηριασμών αυξάνει τους «κόκκινους» που ζητούν ρύθμιση

Η ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η νομοθετική ρύθμιση με την οποία αυτοί διευκολύνονται και επισπεύδονται, αλλά και η αποφασιστικότητα που πλέον επιδεικνύουν οι τράπεζες στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων φέρνουν περισσότερους δανειολήπτες στα τραπεζικά ιδρύματα ζητώντας ρύθμιση της «κόκκινης» οφειλής τους. Σύμφωνα με την Καθημερινή τρεις στους δέκα οφειλέτες, των οποίων τα ακίνητα απειλούνται με πλειστηριασμό πλέον επιδεικνύουν συναινετική διάθεση για τη ρύθμιση της οφειλής τους.

Μάλιστα,

με βάση τα στοιχεία των τραπεζών, ένας σημαντικός αριθμός των πλειστηριασμών αναστέλλεται έπειτα από πρωτοβουλία του οφειλέτη που προσέρχεται στην τράπεζα για να διακανονίσει την οφειλή του.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα το ποσοστό των οφειλών που προσέρχονται για τη ρύθμιση της οφειλής τους στο παρά πέντε του πλειστηριασμού, συμπίπτει με το ποσοστό εκείνων που θεωρούνται στρατηγικοί κακοπληρωτές, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές εκτιμήσεις των τραπεζών ότι περίπου το 30% αυτών που δεν πληρώνουν το κάνουν από επιλογή και όχι από αδυναμία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ως τον Ιούνιο θα έχουν αναγγελθεί για να διενεργηθούν πάνω από 5.000 πλειστηριασμοί ηλεκτρονικά ενώ για φέτος ο στόχος είναι να διενεργηθούν συνολικά 10.000. Από το 2019 ο ετήσιος στόχος αυξάνεται στους 40.000 πλειστηριασμούς.

Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις

Την ίδια ώρα ωστόσο οι τράπεζες καλούνται να εφαρμόσουν πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις στους οφειλέτες που δυσκολεύονται, όπως έχουν ζητήσει ευθέως τόσο η ΤτΕ όσο και ο επόπτης SSM. Και τούτο διότι οι μέχρι τώρα ρυθμίσεις αποδεικνύονται ανεπαρκείς, αφού επτά στα δέκα ρυθμισμένα δάνεια «κοκκινίζουν» εκ νέου εντός μόλις τριών μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ. Συγκεκριμένα το 42% των δανείων που ρυθμίστηκαν σε βραχυχρόνιο ορίζοντα και το 32% που ρυθμίστηκαν σε μακροχρόνιο ορίζοντα έπαψαν να εξυπηρετούνται εντός του πρώτου τριμήνου από την ημερομηνία υπογραφής του ευνοϊκού διακανονισμού του δανείου!

Keywords
Τυχαία Θέματα