Η ανησυχία για την Ιταλία «ρίχνει» τις ευρωαγορές

Πτωτικά κινούνται οι ευρωαγορές στο ξεκίνημα της εβδομάδας μετά τις μεγάλες απώλειες στα ασιατικά χρηματιστήρια και κυρίως στα κινεζικά ταμπλό που πυροδότησε η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας να μειώσει τις απαιτήσεις για τη ρευστότητα των τραπεζών

Στο επίκεντρο του επενδυτικού κοινού παραμένει και σήμερα η Ιταλία και το μέτωπο που έχει ανοίξει με τις Βρυξέλλες σχετικά με τον προϋπολογισμό της χώρας.

Ο

πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,70%, με τους περισσότερους κλαδικούς δείκτες σε αρνητικό έδαφος. Ο ιταλικός FTSE MIB χάνει αυτή την ώρα 2,27% σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες, ενώ και η απόδοση στο ιταλικό 10ετές ενισχύθηκε στο 3,536, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2014. Πιέσεις και στην ιταλική 2ετία, με την απόδοση στο 1,560.

Ο βρετανικός FTSE 100 με απώλειες 0,35%, o γερμανικός DAX στο -0,83%, o γαλλικός CAC40 χάνει 0,75%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ35 υποχωρεί κατά 0,71%.

Κατά τις συναλλαγές στις ασιατικές αγορές, οι μετοχές σημείωσαν σημαντική πτώση μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας να μειώσει το ποσό των χρημάτων που θα πρέπει να έχουν ως αποθεματικά οι τράπεζες, εν μεσώ ανησυχιών για τον οικονομικό αντίκτυπο από την εμπορική ένταση με τις ΗΠΑ.

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκαν οι κινεζικές μετοχές, κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα συναλλαγών μετά από μια εβδομάδα αργίας στα κινεζικά χρηματιστήρια.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας απελευθέρωσε σχεδόν 175 δισ. δολάρια για να επιτρέψει στις εμπορικές τράπεζες να αυξήσουν τη χορήγηση δανείων και να αποπληρώσουν το βραχυπρόθεσμο δανεισμό τους, στην πιο πρόσφατη προσπάθεια του Πεκίνου να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη μιας οικονομίας που επιβραδύνει τους ρυθμούς.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή, η People’s Bank of China αναφέρει ότι θα μειώσει το ποσό των αποθεματικών που καλούνται να κατέχουν οι εμπορικές τράπεζες, κατά 1%, αρχής γενομένης από τις 15 Οκτωβρίου. Η κίνηση έρχεται καθώς οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει δασμούς 250 δισ. δολαρίων σε κινεζικά αγαθά και έχουν υποσχεθεί την επιβολή επιπλέον φόρων εισαγωγής σε προϊόντα 257 δισ. δολαρίων.

Στο μεταξύ, σήμερα ανακοινώθηκαν και τα στοιχεία για τον κινεζικό PMI, σύμφωνα με τα οποία ο PMI υπηρεσιών σημείωσε ραγδαία άνοδο, σε ένα περιβάλλον ωστόσο με πιέσεις λόγω αυξανόμενου κόστους και χαμηλότερων ποσοστών απασχόλησης.

Πίσω στην Ευρώπη, πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα κατέγραψε η γερμανική βιομηχανική παραγωγή τον Αύγουστο, κυρίως λόγω των κατασκευών, συνεχίζοντας να πλήττεται από τα εμπόδια στις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας ανέφερε ότι η συνολική βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 0,3% τον Αύγουστο από τον Ιούλιο. Οι οικονομολόγοι δεν ανέμεναν κάποιοι αλλαγή.

Το βλέμμα των επενδυτών θα είναι σήμερα στραμμένο στο άνοιγμα της Wall Street εν μέσω φόβων για αύξηση των επιτοκίων. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, για την πολιτική της τράπεζας στα επιτόκια, έστειλε στα ύψη τις αμερικανικές αποδόσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα