Η Άγκελα Μέρκελ έχει έξι εβδομάδες καιρό για να γράψει ιστορία

Το μόνο που χωρίζει πλέον την Καγκελάριο Μέρκελ από μια τέταρτη θητεία είναι έξι εβδομάδες προεκλογικού αγώνα.

Η σιδηρά κυρία της Γερμανίας κατευθύνεται προς τις κάλπες της 24ης Σεπτεμβρίου με ισχυρά ποσοστά προσωπικής αποδοχής που τη φέρνουν περί τις 15 μονάδες μπροστά από τον βασικό της αντίπαλο, τον Μάρτιν Σουλτς.

Πέραν συγκλονιστικού απροόπτου, η κύρια ανησυχία της ομάδας της είναι η επανάληψη της πρώτης προσπάθειάς της για την Καγκελαρία, όταν το ισχυρό της προβάδισμα στα γκάλοπ

μειώθηκε σε μόλις μια μονάδα την ημέρα των εκλογών.

Με την επιστροφή της από τις διακοπές της στις ιταλικές Αλπεις, η 63χρονη Καγκελάριος σκοπεύει να αποφύγει οποιαδήποτε μορφή εφησυχασμού: Το Σάββατο θα ξεκινήσει μια περιοδεία με 50 στάσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Μετά από 12 χρόνια στο αξίωμα που την έχουν καταστήσει έναν πυλώνα της διεθνούς σταθερότητας, όπως εκτιμούν οι Γερμανοί ψηφοφόροι, οι εκλογές μοιάζουν περίπατος για τη Μέρκελ.

«Αναμφίβολα επωφελείται από όλες τις διεθνείς κρίσεις», συμπεριλαμβανομένης της έντασης μεταξύ της Βόρειας Κορέας και των Η.Π.Α., δήλωσε σε συνέντευξή του ο Αντρέα Ρόμελε, πολιτικός επιστήμονας στη Σχολή Διακυβέρνησης του Hertie στο Βερολίνο. «Ο χρόνος δουλεύει υπέρ της», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι εκλογές στη Γερμανία αποτελούν το αποκορύφωμα τους εκλογικού ημερολογίου στην Ευρώπη, όπου σημειώθηκε άνοδος της υποστήριξης των λαϊκών σκεπτικιστικών κομμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ολλανδία και τη Γαλλία, όπου τελικά νίκησαν οι κεντρώοι.

Στη Βρετανία, η εκστρατεία της Τερέζα Μέι κατέληξε στην απώλεια της πλειοψηφίας της.

Τα αποτελέσματα στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία και την κυρίαρχη δύναμη της Ευρώπης, θα επηρεάσουν τα πάντα, από τις ευρωπαϊκές σχέσεις με τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ρωσία και την Τουρκία μέχρι την επιτυχία της προσπάθειας του Γάλλου προέδρου Εμμανουήλ Μακρόνα να επαναπροσδιορίσει την ευρωζώνη. Ωστόσο, ακόμη και αν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια νίκη για το CDU της Μέρκελ, «οι συνέπειες για τη δημοσιονομική πολιτική και η σχέση της Γερμανίας με τους εταίρους της στην ΕΕ πιθανότατα εξαρτώνται από το ποιον θα επιλέξει επιλέγει το CDU ως κυβερνητικό εταίρο μειοψηφίας», σύμφωνα με την έρευνα του BI Economics.

Το ταλέντο της Μέρκελ να κυριαρχεί στο κέντρο οδηγεί και στην εξαφάνιση των αντιπάλων της, συμπεριλαμβανομένου και του Σουλτς. Με τη σειρά του επιδιώκει να επαναλάβει αυτό που το 2005 είχε κάνει ο τότε ηγέτης του SPD, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος είχε σχεδόν ανατρέψει το προβάδισμα άνω των 20 μονάδων της Μέρκελ.

«Θα καταστήσουμε σαφές ποιες είναι οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ του CDU και του SPD για τις συντάξεις, την πολιτική για την υγεία και τη φορολογική πολιτική, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Τόμας Οπερμαν, του SPD. «Για μένα, είπε, οι εκλογές για τη Bundestag είναι ορθάνοιχτες».

Η υποστήριξη του συνασπισμού CDU-CSU της Μέρκελ έφτασε το 38% ενώ για το SPD έπεσε 1 κατά μια μονάδα στο 24% σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg στις 8 Αυγούστου.

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες και οι Πράσινοι, δυο δυνητικοί εταίροι του συνασπισμού, είχαν ποσοστά 9% και 6% αντιστοίχως. Το αντι-καπιταλιστικό Αριστερό κόμμα και η Εναλλακτική Λύση για τη Γερμανία κατά της μετανάστευσης είχαν 9%.

Πολλά στελέχη του CDU στο Βερολίνο δεν προδικάζουν πάντως τη νίκη Μέρκελ, γιατί θυμούνται τι είχε γίνει το 2005. εξακολουθούν να θυμούνται πως η Μέρκελ σπαταλούσε σχεδόν την πρώτη της προσφορά για την καγκελαρία. Εκτός από τις πολιτικές γκάφες, η πιθανότητα μιας τρομοκρατικής επίθεσης, οι διαρροές από χάκερ ή η επιστροφή της κρίσης των προσφύγων είναι παράγοντες που θα μπορούσαν να διαταράξουν την κούρσα για την Καγκελαρία, σύμφωνα με στελέχη του κόμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα