Η ακτινογραφία των ξένων επενδυτών στο ΧΑ

Του Δημήτρη Παφίλα

Έως και πενταπλασιασμό των εισροών κεφαλαίων χρειάζεται η Αθήνα - προκειμένου να ξεπεραστούν οι καθαρές εισροές του 2016- και να τεθεί το χρηματιστήριο σε αναπτυξιακή τροχιά. Συγκεκριμένα, οι καθαρές εισροές θα πρέπει να φθάσουν το 1,4 δισ. ευρώ. Βασική προϋπόθεση γι’ αυτό φυσικά θα είναι οι τράπεζες να εξασφαλίσουν χρόνο στα επικείμενα stress tests για την μείωση των κόκκινων δανείων και την διευθέτηση των νέων λογιστικών

προτύπων που απαιτεί ο επόπτης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αποθετηρίου, το 2017 οι συνολικές εισροές (εισροές- εκροές) από τους ξένους επενδυτές ανήλθαν σε 286 εκατ. ευρώ, έναντι 913 εκατ. ευρώ του 2016. Κύρια αιτία για την μείωση κατά 68% περίπου ήταν οι πωλήσεις τραπεζικών μετοχών από το καλοκαίρι και μετά, όταν το ΔΝΤ ζήτησε 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Αναλυτικά, από τα κεφάλαια που εισήλθαν τα 241 εκατ. ευρώ αφορούσαν την υψηλή κεφαλαιοποίηση και κατά ένα μεγάλο ποσοστό τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες. Στην μεσαία κεφαλαιοποίηση οι καθαρές εισροές ήταν μόλις 15 εκατ. ευρώ, ενώ στην μικρή κεφαλαιοποίηση οι καθαρές εισροές ήταν 6 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία στην μεσαία και την μικρή κεφαλαιοποίηση δείχνουν ότι, υπάρχει δρόμος ακόμη σ' αυτές τις δυο κατηγορίες, και δεν είναι τυχαία η άνοδος που έχει σημειώσει ο Δείκτης ftsem τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι Έλληνες επενδυτές αναζήτησαν εταιρείες που υπολείπονται σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη τους.

Σε επίπεδο συναλλαγών, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών ανήλθε στα 58 εκατ. ευρώ από 60,46 εκατ. ευρώ του 2016, γεγονός που δείχνει ότι, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών χρειάζεται να υπερβεί τα 60 εκατ. ευρώ, όπως δείχνουν οι πρώτες συνεδριάσεις του 2017.

Οι χώρες προέλευσης των Κεφαλαίων

Η κύρια πηγή προέλευσης των κεφαλαίων είναι από το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς περί τα 79-80 εκατ. ευρώ ήταν καθαρές εισροές από επενδυτικές εταιρείες με έδρα το Λονδίνο.
Αντίθετα, από τις ΗΠΑ, ο τελικός λογαριασμός είναι εκροές 94,3 εκατ. ευρώ και φυσικά οι εκροές οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών.
Μεγάλο μερίδιο στις εισροές κατέχουν και οι εταιρείες με έδρα τις Βερμούδες καθώς ανήλθαν σε 83,16 εκατ. ευρώ.

Στα 52,91 εκατ. ευρώ ανήλθαν και οι εισροές απο την Κύπρο, ένα ποσό που αφορά offshore εταιρείες οι οποίες πραγματοποιούν τις αγορές τους από την Μεγαλόνησο.
Ένα ποσό περί τα 33 εκατ. ευρώ προέρχεται από εταιρείες με έδρα τα Μπαρμπάντος.

Τέλος, σ' ότι αφορά την Ευρώπη, ένα ποσό 4,53 εκατ. ευρώ προέρχεται από εταιρείες με έδρα το Λουξεμβούργο και μόλις 7,7 εκατ., ευρώ ήταν οι καθαρές εισροές από εταιρείες με έδρα την Γερμανία. Mικρές ήταν οι εισροές από την Ελβετία καθώς ανήλθαν στα 2,32 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά τα στοιχεία στο μηνιαίο δελτίο συναλλαγών της ΕΧΑΕ που ακολουθεί

Keywords
Τυχαία Θέματα