Η ακρίβεια και το φετινό Πάσχα

Σχεδόν δύο έτη η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται εκ νέου από αλλεπάλληλες μικρές ή μεγαλύτερες κρίσεις, δίνει τη δική της μάχη κατά της πανδημίας και της αλλαγής των δεδομένων στο πορτοφόλι της, επιχειρεί να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει τις δυσκολίες και τις αβεβαιότητες. Ακούει για την «ανάπτυξη για όλους» που έρχεται, τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση αποτυγχάνει να αναχαιτίσει τις κρίσεις, όπως την πρόσφατη κακοκαιρία, τη δική της «λογική» να μετρά αλήθειες και ψέματα καθώς και τις δεσμεύσεις για την διαχείριση της επόμενης μέρας.

Είναι αποκλειστικά εξωγενές

το πρόβλημα στην χώρα μας με τον πληθωρισμό στο 6,2%, που είναι ο υψηλότερος της τελευταίας εικοσαετίας και πάνω από τον μέσο πληθωρισμό της της Ευρωζώνης; Είναι λύση ή ανακούφιση στο πρόβλημα των νοικοκυριών ο «αστερίσκος» στη «βιτρίνα» του «φουσκωμένου» λογαριασμού του ρεύματος με τις επιδοτήσεις από το κράτος και τις εκπτώσεις της ΔΕΗ; Και είναι παρηγοριά στον οικονομικά άρρωστο η διαρκής επίκληση της αύξησης των καταθέσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων μέσα στην πανδημία;

Είναι προφανές ότι η κατάσταση δεν σηκώνει υπερβολές, απ’  όπου κι αν προέρχονται, αλλά καθαρές απαντήσεις, ειδικά για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διαπιστώνουν σοβαρά ζητήματα επιβίωσης. Δεν έχουν όλοι την ίδια ευθύνη για την υπέρβαση των κρίσεων, αλλά έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν λύσεις, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες. Και φυσικά η κυβέρνηση δεν μπορεί να απαξιώνει τις προτάσεις που η αντιπολίτευση καταθέτει με φόντο το υφιστάμενο δημοσιονομικό πλαίσιο και την μεγάλη εικόνα. Το τι έγινε μέσα στη διετία της πανδημίας  για την στήριξη των νοικοκυριών είναι πλέον παρελθόν και η «επόμενη μέρα» εξακολουθεί να μοιάζει για τους περισσότερους εξίσου δύσκολη και απαιτητική.

Είναι «εκτός τόπου και χρόνου» η πρόταση για άμεση και γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού και γιατί η κυβέρνηση αφού αναγνωρίζει την ανάγκη επιμένει στην ανακοίνωση αποφάσεων μετά το Πάσχα; Είναι «εκτός τόπου και χρόνου» η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στην ενέργεια και γιατί άραγε η απάντηση που δίνεται είναι ότι ενδέχεται να μην φτάσει αυτομάτως στον καταναλωτή; Μπορεί και γιατί όχι η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς να έχει ανώτατο και κατώτατο όριο, ώστε να γνωρίζει ο καταναλωτής για τον οικογενειακό προϋπολογισμό του πόσο μπορεί να φτάσει η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας; Πρόκειται για κάποια από τα ερωτήματα που ακούγονται όλο και πιο συχνά από τους πολίτες και αφορούν στην ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση. Απαντήσεις γενικότερα δεν δίνονται ούτε από την πολιτική πόλωση που για να υπάρχει χρειάζεται τουλάχιστον δύο, ούτε από την απραξία, τα λάθη και τις αστοχίες που τροφοδοτείται περαιτέρω από το οιονεί προεκλογικό κλίμα.

Σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το θέμα που φαίνεται ότι απασχολεί περισσότερο τους πολίτες είναι η ακρίβεια, ενώ και η πανδημία συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία, παρά τις προβλέψεις ότι το φετινό Πάσχα θα αγγίξει την περασμένη κανονικότητα. Οι θετικές προβλέψεις εναλλάσσονται με τις αρνητικές και οι πολίτες αναζητούν μέσα από αυτές προοπτική, χωρίς να υποτιμούν όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη και διεθνώς μετά την έλευση της πανδημίας. Το αν θα γίνουν σήμερα ή αύριο εκλογές είναι ζήτημα που επηρεάζει το κλίμα και την οικονομία. Ωστόσο οι περισσότεροι πολίτες αναμένουν «εδώ και τώρα» ισχυρές και αποτελεσματικές παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας, με στόχο την ενίσχυση της αγοραστικής τους δύναμης και της δυνατότητάς τους να εξασφαλίσουν για εκείνους και για τα παιδιά τους διάδρομο διαφυγής από την σκληρή καθημερινότητά τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα