Η ακαδημαϊκή αναζήτηση ...της ανάπτυξης

«Όταν δεν θέλεις να λύσεις ένα πρόβλημα τότε σύστησε μια Επιτροπή». Ας ελπίσουμε το πολιτικό ...ρητό δεν θα επιβεβαιωθεί με την επιτροπή που συστήνει ο υπ. Οικονομίας Δήμος Παπαδημητρίου υπό το βαρύ τίτλο ...«Επιστημονική Επιτροπή του Αναπτυξιακού Συμβουλίου» καθώς εννέα χρόνια τώρα την ανάπτυξη την ψάχνουμε, όμως αυτή δεν έρχεται.

Βέβαια διαβάζοντας κανείς τη σύνθεση της εν λόγω Επιτροπής, η οποία μάλιστα θα έχει τριετή θητεία, γεννιούνται πολλά ερωτήματα. Παρατήρηση πρώτη, η Επιτροπή είναι ...ακαδημαϊκή,

με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μεταξύ των 11 μελών μόλις ο ένας εμφανίζεται ως διευθύνων σύμβουλος εταιρείας. Πρόκειται για τον Mike Romanos, ceo της εταιρείας βιοτεχνολογίας Microbiotica Ltd με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι υπόλοιποι είναι καθηγητές πανεπιστημίων.

Πρόεδρος της επιτροπής αναλαμβάνει ο Jan Kregel, συνεργάτης του κ. Παπαδημητρίου και διευθυντής ερευνών του ινστιτούτου Levy.

Αντιπρόεδρος αναλαμβάνει ο νυν Πρόεδρος του ΚΕΠΕ και στενός συνεργάτης του Γ. Βαρουφάκη στην θητεία του ως υπ. Οικονομικών (πρώην ΓΓ Δημοσιονομικής Πολιτικής και εκπρόσωπος της χώρας στο Euro Working Group), Νίκος Θεοχαράκης.

Επίσης ξεχωρίζει το όνομα ενός ...βετεράνου της πολιτικής απ' την πολύ μακρινή περίοδο της πρώτης κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου! Πρόκειται για τον κ. Κ. Βαϊτσο, υφυπουργό και μετέπειτα αναπλ. υπ. Εθνικής οικονομίας το διάστημα 1982 – 1985!

Η Επιτροπή θα συνεδριάζει τουλάχιστον ανά τετράμηνο και σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που υπογράφει ο κ. Παπαδημητρίου «η Επιτροπή λειτουργεί εντός του κανονικού ωραρίου εργασίας των οικείων Υπηρεσιών ή σε χρόνο που καλύπτεται από υπερωριακή απασχόληση. Στα μέλη της δεν καταβάλλεται καμία πρόσθετη αμοιβή ή αποζημίωση. Τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και ημερήσιας αποζημίωσης των μελών της καλύπτονται από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

Για την ιστορία παραθέτω απο κάτω αναλυτικά τη σύνθεση της Επιτροπής, όπως φαίνεται στην υπουργική απόφαση

1. Jan Kregel του Marinus John, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Levy, ως Πρόεδρος.

2. Νικόλαος Θεοχαράκης του Ιωάννου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ως Αντιπρόεδρος.

3. Mariana Mazzucato του Ernesto, Καθ. Οικονομικών της Kαινοτομίας στο UCL, ως Μέλος.

4. Νικόλαος Κτιστάκης του Θεοφίλου, Group Leader στο Ινστιτούτο Babraham του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, ως Μέλος.

5. Kevin Morgan του John, Καθ. Διακυβέρνησης κ΄ Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, ως Μέλος.

6. Mike Romanos του George, C.E.O. της Microbiotica Ltd, ως Μέλος.

7. Ελευθέριος Τσουλφίδης του Νικολάου, Καθ. στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ως Μέλος.

8. Θωμάς Μούτος του Αποστόλου, Καθ. του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως Μέλος.

9. Κωνσταντίνος Βαΐτσος του Βαΐτσου, Ομότιμος Καθ. του Πανεπιστημίου Αθηνών, ως Μέλος.

10. Γεράσιμος Ζαχαράτος του Ανδρέα, Ομότιμος Καθ. του Πανεπιστημίου Πατρών, ως Μέλος.

11. Γιώργος Πετράκος του Κωνσταντίνου, Καθ. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ως Μέλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα