Η αύξηση των επενδύσεων «έσωσε» την οικονομία από τη στασιμότητα

Επιβράδυνση εμφάνισε το δ' τρίμηνο του έτους η ελληνική οικονομία, με την πολυαναμενόμενη αύξηση των επενδύσεων να βοηθάει τη χώρα να αποφύγει παρατρίχα τη στασιμότητα, όπως συμπεραίνει το Bloomberg σχολιάζοντας σε δημοσίευμά του τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1%, έναντι του αναθεωρημένου 0,4% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής

Αρχής. Η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,4% το 2017, «γράφοντας» τη δεύτερη ετήσια ανάπτυξη εδώ και μια δεκαετία.

Το δ' τρίμηνο, οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά σχεδόν 28% από το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ στο σύνολο του 2017 αυξήθηκαν κατά 9,7%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg. Αντίθετα, η κατανάλωση υποχώρησε κατά 0,3%.

Αν και η ετήσια ανάπτυξη ήταν η υψηλότερη από την έναρξη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα (1,4%), δεν κατάφερε να «πιάσει» τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης (1,6%). Αυτό σηματοδοτεί νέο, «φορτωμένο» γύρο διαπραγματεύσεων για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και την μετα-μνημονιακή εποχή της Ελλάδας, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να είναι ήδη επιφυλακτικό για το κατά πόσο μπορεί η χώρα να διατηρήσει βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα, έτσι ώστε να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Πρόσφατοι δείκτες πάντως είναι ενθαρρυντικοί ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μπορεί να επιταχύνει στις αρχές του 2018. Ο δείκτης μεταποίησης ενισχύθηκε σε νέο υψηλό 17 ετών τον Φεβρουάριο, ενώ το οικονομικό κλίμα ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα