Η GREEN απαντά στο δημοσίευμα του newmoney.gr

Εξώδικη διαμαρτυρία απέστειλε στο newmoney.gr η εταιρεία GREEN αντιδρώντας στο ρεπορτάζ μας με τίτλο «ΡΑΕ: Κι άλλα κρούσματα παρακράτησης χρημάτων πελατών μετά τα ΕΛΤΑ»

Το εξώδικο έχει ως εξής:


Το newmoney.gr απαντά στην εταιρεία Green

Σε εξηγήσεις για τις πρακτικές που ακολουθεί στους τομείς των ρυθμιζόμενων χρεώσεων αλλά και των

προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας (δημοπρασίες ΝΟΜΕ) έχει καλέσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας την εταιρεία Green του ομίλου Βασιλειάδη.

Το «newmoney» σε σχετικό ρεπορτάζ που δημοσίευσε στις 5 Ιουνίου, αναφερόταν στους συμπληρωματικούς ελέγχους που έχει ξεκινήσει η ΡΑΕ προς τους ιδιώτες προμηθευτές για καθυστερήσεις στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις αλλά και σε παράλληλη έρευνα, σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίζονται την ενέργεια που αποκτούν μέσω των ΝΟΜΕ. Πρόκειται για δύο διαφορετικές διαδικασίες, οι οποίες όμως έχουν τον ίδιο στόχο: τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία παρουσιάζει σοβαρές στρεβλώσεις που εμποδίζουν την ανάπτυξη συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού αλλά και την ενίσχυση του ρόλου στην λιανική αγορά των ιδιωτών προμηθευτών ενέργειας.

Επομένως ούτε αβάσιμη ούτε ασύνδετη ήταν η αναφορά μας, καθώς τα γεγονότα έχουν συνάφεια. Προς επιβεβαίωση μάλιστα των όσων γράψαμε, πληροφορούμαστε ότι η Green δεν έχει ανταποκριθεί –παρά τις συνεχείς οχλήσεις της RAE- στην παροχή στοιχείων και διευκρινίσεων σχετικά με τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, ένα θέμα, για το οποίο ο μέχρι σήμερα έλεγχος της Αρχής, διαπιστώνει ότι πολλοί προμηθευτές εμφανίζονται «ανοικτοί». Στην επιστολή μάλιστα που έχει σταλεί προς την εταιρεία και παραθέτουμε παρακάτω, η ΡΑΕ ζητά από την Green να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 15 Ιουνίου.

Όμως η εταιρεία Green με εξώδικη διαμαρτυρία, αμφισβητεί το ρεπορτάζ, μας κατηγορεί ότι προκαλούμε σύγχυση στην αγορά και επισημαίνει ότι «…ουδέποτε έχει κληθεί προς έλεγχο ή κατηγορηθεί από την αρμόδια εποπτεύουσα αρχή για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές ή για τυχόν παραβίαση του ρυθμιστικού πλαισίου κατά την συμμετοχή της στις δημοπρασίες….».

Το newmoney, παρουσιάζει αυτούσια την επιστολή της Ρυθμιστικής Αρχή Ενέργειας προς την εταιρεία, με την οποία μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς ότι η αναφορά μας όχι μόνο επιβεβαιώνεται πλήρως αλλά και ότι είναι απόλυτα ακριβής. Η εταιρεία εμμέσως πλην σαφώς κατηγορείται για καταστρατήγηση της αγοράς ΝΟΜΕ καθώς μολονότι το πελατολόγιό της στην Ελλάδα και το εξωτερικό δεν δικαιολογούσε πρόσθετη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η Green στην τελευταία δημοπρασία απέκτησε ποσότητα ίσηη με 26 μεγαβατώρες, την πλειοψηφία της οποίας μεταβίβασε, επωφελούμενη πλέον των 400.000 ευρώ. «Επειδή από τις ανωτέρω ενέργειες της εταιρείας δεν προκύπτει συσχετισμός μεταξύ των δηλώσεων φορτίου σας (σ.σ ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται ένας εναλλακτικός πάροχος για τους πελάτες του) και των ποσοτήτων προθεσμιακών προϊόντων τις οποίες αποκτήσατε καθώς μεταβιβάσατε το μεγαλύτερο μέρος αυτών, καλείσθε να υποβάλλετε έγγραφα και στοιχεία τα οποία τεκμηριώνουν την εφαρμογή και ανάπτυξη του επιχειρηματικού σας σχεδίου για την διείσδυση στην εγχώρια λιανική αγορά» αναφέρει η επιστολή τη ΡΑΕ.

Θυμίζουμε ότι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ αποτέλεσαν το εργαλείο για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο το μερίδιο της ΔΕΗ να υποχωρήσει στο 50% έως το 2020 . Στόχος τους είναι να δώσουν πρόσβαση στους εναλλακτικούς παρόχους σε φθηνή ενέργεια που παράγεται από τις λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ, ώστε να δημιουργήσουν ελκυστικότερα τιμολόγια που θα αποτελέσουν κίνητρο για να αυξήσουν το μερίδιό τους στην αγορά, προσελκύοντας νέους πελάτες. Στην πράξη, οι ιδιώτες προμηθευτές παρά το γεγονός ότι οι ΝΟΜΕ θεσπίστηκαν για ρύθμιση της εσωτερικής αγοράς, αξιοποιούνται ως επί το πλείστον για εξαγωγές με αποτέλεσμα να καθίσταται πολύ δύσκολη η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και να εκτινάσσεται το κόστος απόκτησης νέων πελατών από τους ιδιώτες προμηθευτές.

Ακολουθεί η επίμαχη επιστολή της ΡΑΕ προς την GREEN

Keywords
Τυχαία Θέματα