Η Fed έβαλε φρένο στο ράλι της Wall Street

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

«Αγόρασε στη φήμη, πούλα στην είδηση»: Με απώλειες υποδέχθηκε η Wall Street την κρίσιμη ανακοίνωση της Fed αναφορικά με την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Η αμερικανική αγορά τερμάτισε το τριήμερο ανοδικό ράλι, στον απόηχο των εκλογών για το Κογκρέσο, οι οποίες και χάρισαν κέρδη άνω του 2,5% στους δείκτες την Τετάρτη.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, δίνοντας «σινιάλο» για περαιτέρω

αύξηση το Δεκέμβριο, εφόσον το επιτρέψει ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ. Η Τράπεζα επιβεβαίωσε την ισχυρή ανάπτυξη, ωστόσο άφησε υπόνοιες για επιβράδυνση το επόμενο έτος.

Η αγορά είχε προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό αυτήν την εξέλιξη, ωστόσο πολλοί επενδυτές (οι οποίοι τροφοδότησαν το τελευταίο ράλι) απογοητεύτηκαν από τα σχόλια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, καθώς περιμέναν μια πιο χαλαρή στάση σε ότι αφορά τη νομισματική πολιτική.

Μια στάση που θα μπορούσε να αφήσει ακόμη πιο «λάσκα» τα χαλινάρια της οικονομίας των ΗΠΑ, προκειμένου αυτή να «καλπάσει» ελεύθερη.

Έτσι, με τη Fed να διατηρείται σε τροχιά αύξησης επιτοκίων το Δεκέμβρη, επέστρεψε η «κανονικότητα» στην αμερικανική αγορά, με τους επενδυτές να προχωρούν σε περιορισμένες/επιλεγμένες ρευστοποιήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Αποτέλεσμα ο Dow Jones να ενισχυθεί 0,04% και να διαμορφωθεί στο επίπεδο των 26.190 μονάδων. Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στον δείκτη - βαρόμετρο S&P 500, ο οποίος υποχώρησε 0,29% στις 2.805 μονάδες, ενώ 0,53% χαμηλότερα κινήθηκε ο τεχνολογικός Nasdaq στις 7.530 μονάδες.

Μεγάλος κερδισμένος φυσικά το δολάριο, το οποίο «πάτησε» στα σχόλια της Fed, κερδίζοντας και πάλι έδαφος έναντι του ευρώ, στο 1,1362 EUR/USD.

Στον αντίποδα ο χρυσός πιέστηκε ελαφρά στα 1.224 δολάρια/ουγγιά, ενώ το πετρέλαιο συενχίζει τη βουτιά στα 60,61 δολάρια, έχοντας εισέλθει στη χειρότερη bear market των τελευταίων τεσσάρων χρόνων (με πτώση άνω του 20% από τα υψηλά του).

Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές των περισσότερων τεχνολογικών κολοσσών, με την Apple να σημειώνει πτώση 0,35%, το Facebook να καταγράφει απώλειες 2,42% και την Alphabet να διαπραγματεύεται στο -1,23%.

Στο μακροοικονομικό «μέτωπο», μειωμένες εμφανίστηκαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, ενώ ο αριθμός των συνεχιζόμενων επιδομάτων παρέμεινε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 1973, σε μια περαιτέρω ένδειξη σύσφιξης της αμερικανικής αγοράς εργασίας.

Η Κομισιόν «δίχασε» την Ευρώπη

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, μετά τη δημοσιοποίηση των μειωμένων προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομία της Ευρωζώνης.

Η Κομισιόν υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο 1,9% για το 2019, ενώ η προηγούμενη εκτίμησή της έκανε λόγο για ανάπτυξη 2%.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,19% υψηλότερα, στις 367,08 μονάδες.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,45% κι έκλεισε στις 11.527,32 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,33% στις 7.140,68 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 0,13% στις 5.131,45 μονάδες.

Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,57% κι έκλεισε στις 19.429,14 μονάδες.

Στο ταμπλό, πάντως, η Banco BPM κατέγραψε άλμα 3%, καθώς τα καθαρά κέρδη της τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας ξεπέρασαν τις προβλέψεις.

Επιδείνωση εμφάνισε η αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να σημειώνει άνοδο και να διαμορφώνεται στο 3,41%.

Keywords
Τυχαία Θέματα