Η Deutsche Bank υποβαθμίζει σε «underweight» τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Λιγότερο από δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου κατά 8 δισ. ευρώ από τη Deutsche Bank, οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας προχωρούν σε υποβάθμιση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε «underweight», καθώς, όπως υποστηρίζει, «η δυναμική της ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης ξεθωριάζει».

Σε σημείωμα προς τους πελάτες τους, οι στρατηγικοί

αναλυτές της τράπεζας αναφέρουν ότι ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος «είναι μεταξύ των πιο ευαίσθητων σε μεταβολές της δυναμικής των PMI Ευρωζώνης και τείνουν να υποαποδίδουν όταν το momentum γίνεται αρνητικό».

Οι δείκτες PMI αποτελούν κλειδιά για το επίπεδο επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και για την ανάπτυξη της ευρωζώνης. Όπως επισημαίνει η DB, αναμένεται ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης θα εξασθενίσει φέτος και οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών δεν είναι πλέον ελκυστικές.

Ο σύνθετος PMI της ευρωζώνης διαμορφώνεται στο 56,8, υποδηλώνοντας ετήσια οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 3%. Οι οικονομολόγοι της DB εκτιμούν ότι η οικονομική ανάπτυξη φέτος θα κυμανθεί στο 1,8%.

Ωστόσο, η Deutsche Bank εκτιμά πως προς τα τέλη του έτους «η τάση στους δείκτες PMI θα αλλάξει και η ίδια θα γίνει πιο θετική για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, με τους αναλυτές της να βλέπουν σημαντικά περιθώρια ανόδου για τους επόμενους 12 μήνες». Μέχρο τότε προτείνει την αγορά μετοχών των κλάδων ενέργειας και υλικών οικοδομής, δυο κλάδους που η Deutsche έχει αναβαθμίσει σε «overweight».

Σημειώνεται ότι οι τραπεζικές μετοχές έχουν πραγματοποιήσει ισχυρό ράλι από τα χαμηλά επίπεδα που βρέθηκαν μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, με τον ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη να έχει σημειώσει εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 70% από τότε.

Από την περασμένη εβδομάδα, οι μετοχές των τραπεζών στην Ευρώπη βρίσκονται υπό ισχυρή πίεση λόγω των ανησυχιών γύρω από τις ιταλικές τράπεζες οι οποίες πραγματοποίησαν sell-off εν μέρει λόγω των ανησυχιών για την διάσωση δύο προβληματικών ιταλικών τραπεζών και εν μέρει λόγω της πολιτικής αστάθειας και της πιθανότητας πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα