Γυρίζουν την πλάτη στο 10% της Αττικής Οδού οι βασικοί μέτοχοι

Της Μαριάννας Τζάννε

Mόνο στα μερίσματα που υπολογίζονται περίπου στα 42 εκατ. ευρώ μέχρι τη λήξη της σύμβασης το 2024, μπορούν να αποβλέπουν οι μνηστήρες για το 10% της Αττικής Οδού που σκοπεύει να ρευστοποιήσει από Σεπτέμβριο, η Τράπεζα Πειραιώς.

Το ενδιαφέρον για το μειοψηφικό πακέτου του αστικού αυτοκινητοδρόμου, δεν φαίνεται ζωηρό τουλάχιστον από τους υφιστάμενους μετόχους: τον όμιλο Ελλάκτωρ που κατέχει σχεδόν το 60% των μετοχών, την J&P Άβαξ με 20,2%, την Τράπεζα

Πειραιώς με 9,88% και την Γαλλική EGIS PROJECTS S.A. με 0,04%. Για αυτό και έμπειρα στελέχη της αγοράς των κατασκευών θεωρούν ως πιθανότερη εκδοχή να καταλήξει στα χέρια θεσμικών επενδυτών και equity funds.

Ενημερωμένες πηγές με γνώση της διαδικασίας αναφέρουν ότι οι βασικοί μέτοχοι της Αττικής Οδού παρά το γεγονός ότι θα έχουν λόγο στην διαδικασία (διαθέτουν το δικαίωμα πρώτης προαίρεσης –Right First Refusal), δεν θα επιθυμούσαν σε αυτή την φάση να δεσμεύσουν κεφάλαια για να αυξήσουν κατά 10% τη συμμετοχή τους στην Αττική Οδό.
«Θα ήταν προτιμότερο οι εταιρείες να επενδύσουν τα κεφάλαια αυτά σε νέα έργα, από το να δεσμεύσουν πόρους σε μία παραχώρηση που έχουν τον πλήρη έλεγχο», αναφέρουν.

Ο αυτοκινητόδρομος πέρυσι μοίρασε στους μετόχους με τη μορφή μερίσματος 63 εκατ. ευρώ. Αυτό για το 10% του έργου αντιστοιχεί σε μερίσματα περίπου 6 εκατ. ευρώ το χρόνο που αθροίζουν την επόμενη επταετία, 42 εκατ. ευρώ.

Πόσο όμως αποτιμάται σήμερα η Αττική Οδός; Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η άσκηση αυτή δεν έχει γίνει και η επικείμενη πώληση ενεργοποιεί τις διαδικασίες. Τονίζουν μάλιστα ότι όταν το 2010 πέρασε το επίμαχο ποσοστό που κατείχε μέχρι τότε η Αττικάτ του ομίλου Πανούση, στην Αγροτική Τράπεζα έναντι 112 εκατ. ευρώ, η συναλλαγή έγινε προκειμένου να εξασφαλιστεί με ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, έναντι δανείων της τεχνικής εταιρείας η Τράπεζα, χωρίς να αποτυπώνει την πραγματική αξία της εταιρείας.

Η επιστροφή του αυτοκινητοδρόμου στο δημόσιο προβλέπεται βάσει της σύμβασης το 2024.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει επικαλεστεί στο παρελθόν το υπουργείο Υποδομών, ο οδικός άξονας δεν μπορεί να επανακτηθεί, νωρίτερα καθώς τότε ορίζεται ότι θα «πιάσει» τις απαιτούμενες αποδόσεις που θα ενεργοποιήσουν την επιστροφή του έργου στο Δημόσιο. Βάσει της σύμβασης, ο αυτοκινητόδρομος θα επιστέψει μόλις επιτευχθεί μέση απόδοση μετοχικού κεφαλαίου 11,60% που μπορεί να φτάσει το 13,1% με την προϋπόθεση αυξημένων εσόδων.

Στη Γαλλία η κυβέρνηση σε αντίστοιχα έργα παράτεινε τις συμβάσεις έως πέντε χρόνια με την υποχρέωση των παραχωρησιούχων να προχωρήσουν σε επενδύσεις αναβάθμισης. Στην Ελλάδα δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η συζήτηση για τη τύχη του αυτοκινητοδρόμου, μετά το 2024 μολονότι πρόσφατα το υπουργείο Υποδομών, εμφανίστηκε θετικό σε μια σειρά προτάσεων επιστημονικών φορέων για τις μελλοντικές επεκτάσεις της Αττικής Οδού.

Από το 2009, ο αστικός αυτοκινητόδρομος έχει χάσει το 1/3 της κυκλοφορίας του, περίοδο που οι ημερήσιες διελεύσεις είχαν ξεπεράσει τις 300.000.

Τα στοιχεία του α' εξαμήνου δείχνουν αυξητική τάση με την κυκλοφορία να εμφανίζεται βελτιωμένη περίπου κατά 3% με σημαντικότερο στοιχείο το γεγονός, ότι δείχνει να σταθεροποιείται προς το πάνω, μετά από ένα σερί πτωτικής πορείας. Το 2010 η κυκλοφορία της Αττικής Οδού ήταν 280.000 οχήματα και το 2011 290.000. Από το 2012 έως το 2015, παρατηρήθηκε ραγδαία υποχώρηση καθώς οι διελεύσεις έπεσαν στις 215.000, στις 200.000 το 2013 και στις 195.000 το 2014. Από το 2015 άρχισε να εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης με την κυκλοφορία να ανεβαίνει στα 201.000 οχήματα, φτάνοντας τα 210.000 πέρυσι.

Keywords
Τυχαία Θέματα