Γιούνκερ: «Πρέπει να υπάρξει εθνική 'ιδιοκτησία' των προγραμμάτων»

Στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον κ. Γιούνκερ έκανε λόγο για έναν «αληθινό φίλο της Ελλάδας και σταθερό υποστηρικτή της ευρωπαϊκής ιδέας σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη».

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι τώρα «η

Ελλάδα μπορεί να γυρίσει σελίδα και να σχεδιάσει τις δομικές αλλαγές που χρειάζονται ώστε να οδηγηθούμε σε μια δίκαιη ανάπτυξη.
Ελπίζω και είμαι βεβαιος ότι με την ίδια σοφία που κινηθήκαμε περυσι με την ίδια σοφία θα κινηθουμε στο εξής ώστε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να οικοδομήσουμε μια καλύτερη Ευρώπη για το μέλλον των λαών μας», πρόσθεσε.

Για «ενθαρρυντικά αποτελέσματα» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο».

«Την πρώτη φορα που συναντηθήκαμε οι συνθήκες ήταν πολύ πιο δύσκολες από ό,τι σήμερα διότι η Ελλάδα δεν ήταν στον καλό δρόμο και γιατί η Ευρώπη είχε κάνει λάθη όπως και η Ελλάδα», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν. Σήμερα, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, ανέφερε, σημειώνοντας ότι ακόμη και η ανεργία σημειώνει πτώση, αν και όχι με ικανοποιητικό ρυθμό, όπως είπε.

Ζητώ σεβασμό στην αξιοπρέπεια των Ελλήνων, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Γιούνκερ πάντως, όπως και νωρίτερα στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπογράμμισε πως οι θυσίες που κάνουν οι Έλληνες δεν είναι ένα τίμημα που πληρώνουν στις Βρυξέλλες αλλά μία επένδυση για την μελλοντική γενιά. Κάλεσε δε για ακόμα μία φορά να υπάρξει «εθνική ιδιοκτησία» των προγραμμάτων προσαρμογής.

Η συνάντηση με τον ΠτΔ

Νωρίτερα, σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Οι δύο άνδρες στην καθιερωμένη συζήτηση μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες πάντως φρόντισαν να στείλουν αρκετά μηνύματα.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, δεσμεύτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνοντας πως: «όπως φάνηκε από την αξιολόγηση, η Ελλάδα έχει πράξει ό,τι της αναλογεί και θα συνεχίσει να το πράττει». Παράλληλα ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε τη συμβολή των θεσμών τόσο ως προς την τόνωση της ρευστότητας, όσο και ως προς το «σχέδιο Γιούνκερ».

Ειδική μνεία έκανε και στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, εξηγώντας ότι η Αθήνα δεν ζητάει «κούρεμα», αλλά ελάφρυνση με βάση του κανόνες του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας».

Απ' την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αφού υπογράμμισε ότι Ευρώπη και Ελλάδα «πάνε μαζί» υπενθυμίζοντας τον αγώνα που έδωσε ο ίδιος προσωπικά για την αποφυγή ενός Grexit (λέγοντας μάλιστα πως «νικήσαμε έναντι αυτών που δογματικά θεωρούσαν ότι είχαν την ευρωπαϊκή λογική και το πνεύμα»_, σημείωσε πως πλέον η Ελλάδα «βρίσκεται σε σωστή τροχιά, πλήρως προσανατολιζόμενη στην ευρωπαϊκή πορεία».

Όπως σημείωσε «το πρόγραμμα εφαρμόζεται, η δόση εκταμιεύεται και επομένως για πρώτη φορά μετά από χρόνια δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για προγράμματα προσαρμογής και το βασικό μας θέμα θα είναι η μεταναστευτική κρίση».

Ωστόσο ο κ. Γιούνκερ φρόντισε να αφήσει και μία αιχμή δηλώνοντας πως τώρα «πρέπει να υπάρξει εθνική 'ιδιοκτησία' των προγραμμάτων που υλοποιούνται σήμερα».

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν εξήρε το κουράγιο του Ελληνικού λαού «και κυρίως αυτών που είναι πιο φτωχοί από τους υπόλοιπους Έλληνες και Ευρωπαίους» σπεύδοντας να σημειώσει πως «αυτο που κάνει η Ελλάδα δεν είναι ένα τίμημα που οφείλει να καταβάλει στις Βρυξέλλες, είναι μια επένδυση για το μέλλον των παιδιών μας» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Με αφορμή το θέμα της προσφυγικής κρίσης ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι «η Ευρώπη οφείλει να είναι αλληλέγγυα στην Ελλάδα που είναι περισσότερο εκτεθειμένη στην κρίση. ΆΛλωστε η Ελλαδα έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες στο θέμα το μεταναστευτικό»

Ωστόσο συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει περισσότερες προσπάθεις ως προς την υποδοχή των προσφύγων»

Και συμπλήρωσε «καρφώνοντας» τη στάση του Βερολίνου και άλλων ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στην Ελλάδα: Είναι ένα καθηκον εξαιρετικά βαρύ και επαχθές και δεν μπορώ να διδάξω κανένα μάθημα. Άλλωστε στην Ελλάδα έχουν γίνει αρκετά μαθήματα και δεν χρειάζεται να γίνουν και άλλα. Θα δω με την κυβέρνηση πώς οι προσπάθειες της Ελλάδας θα γίνουν πιο εποικοδομητικές.

Παραδέχθηκε «ότι δεν είναι απόλυτα αντικειμενικός όσον αφορά την Ελλάδα» αν και ζήτησε οι φράσεις του να μην αντιμετωπίζονται μεμονωμένα αλλά εντασσόμενες σε ένα πλαίσιο.

«Αύριο τα μέσα του Βορρά θα γράφουν ότι ο Γιούνκερ κάνει ό,τι του ζητούν οι Έλληνες και πρόσφατα αυτό συνέβη με την περίπτωση της Γαλλίας οπου κάνουμε ό,τι κάνουμε επειδή πρόκειται για τη Γαλλία και είδα τους απέναντι να εξανίστανται επειδή ερμήνευσαν τη φράση μου εκτός πλαισίου. Αυτο το οποίο θα ήθελα να πω είναι ότι αγαπώ την Ελλάδα και τους Έλληνες και μου αρέσει να ισχυρίζομαι ότι εγώ είμαι αυτός που γνωρίζω καλύτερα την ελληνική πραγματικότητα και τους Έλληνες» κατέληξε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Το πρόγραμμα

Ο κ. Γιούνκερ στις 12.00 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα ακολουθήσουν δηλώσεις. Πάντως ήδη από την Δευτέρα σε tweet της η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Γιούνκερ Μίνα Αντρέεβα, ανέβασε δύο φωτογραφίες από το γεύμα που παρέθεσε στον πρόεδρο της Κομισιόν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος του είπε χαρακτηριστικά: «Είσαι φίλος της Ελλάδας και η Ελλάδα είναι φίλη σου». Στο εν λόγω γεύμα έδωσε το παρών και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με την Αντρέεβα μάλιστα να αναρτά και μία φωτογραφία όπου οι Γιούνκερ και Σαμαράς συνομιλούν όρθιοι.

Το βράδυ της Τρίτης ο κ. Γιούνκερ θα συμμετάσχει ως κεντρικός ομιλητής στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΕΒ θα ζητήσει από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κοινές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν για τη δραστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τη σταδιακή ελάφρυνση της υπερφορολόγησης στην παραγωγή και την εφαρμογή σχεδίου ανάπτυξης με έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις και τα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα). Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο ΣΕΒ χαρακτηρίζει την παρουσία του κ. Γιούνκερ στη γενική συνέλευση ως ψήφο εμπιστοσύνης, «όχι μόνο στις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική πολιτεία να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να εισέλθει η χώρα μας σε μία αναπτυξιακή τροχιά, αλλά κυρίως, και, στις πρωτοβουλίες που σε καθημερινή βάση λαμβάνουν οι Ελληνες επιχειρηματίες, που τόσο πολύ έχουν δοκιμασθεί την τελευταία επταετία, για να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις, που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα, τα εισοδήματα και τις θέσεις εργασίας, ώστε να επανέλθει επιτέλους η χώρα στην κανονικότητα της ανάπτυξης και να αρχίσει να ανακτά το χαμένο έδαφος στα χρόνια της κρίσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα