Γιούνκερ: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται προληπτικά μέτρα

Κατηγορηματικός ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται μέτρα εκτάκτου ανάγκης (contingency measures), εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τοννίζοντας ότι το σχέδιο αυτό δεν μια πρόταση που θα ήθελε να ακολουθήσει η Κομισιόν. Όπως είπε, θα την εξετάσει σοβαρά, μόνο αν όλα τα μέρη συμφωνούν και πάντα σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση.

Σε συνέντευξή του στο MNI και το Euro2day, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν

διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ, αλλά σημείωσε ότι αυτές πρέπει να «γεφυρωθούν» κι ότι το ταμείο θα πρέπει να μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. Πάντως, σημείωσε με νόημα ότι δεν είναι αυτοσκοπός να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ με κάθε κόστος, ενώ άφησε αιχμές ότι «έχει την εντύπωση πως το ΔΝΤ δεν εμπιστεύεται τα ευρωπαϊκά στοιχεία για την Ελλάδα».

Παράλληλα, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύονται την Πέμπτη θα δικαιώσουν την Κομισιόν, κάτι που έχει αναφέρει στην κατ' ιδίαν συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον.

Σχολιάζοντας την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, απέφυγε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση, λέγοντας ότι δεν είναι σοφό να βάζει κανείς χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά ότι είναι σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία σύντομα.

Σε κάθε περίπτωση απέρριψε το ενδεχόμενο ενός πιστωτικού γεγονότος καθώς όλοι αντιλαμβάνονται τις συνέπειές του, λέγοντας ότι όποιος τολμήσει να επαναφέρει το σενάριο Grexit «παίζει με τη φωτιά» και διαμηνύοντας ότι η συζήτηση για το χρέος πρέπει να ξεκινήσει τώρα και να ολοκληρωθεί σύντομα καθώς είναι πολιτικό το θέμα και η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι προχωράει. Όμως, απέκλεισε το ονομαστικό κούρεμα του χρέους αλλά ανέφερε ότι η επιλογή για automatic reprofiling θα εξαρτηθεί από τα άλλα σημεία της συμφωνίας.

Αναφορικά με τα νομοσχέδια που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση, παραδέχτηκε πως ένας υπάλληλος της Κομισιόν έστειλε email στην ελληνική κυβέρνηση ότι η νομοθέτηση χωρίς την έγκριση των θεσμών είναι μονομερής ενέργεια και ότι δεν ενέκρινε το συγκεκριμένο email. Από την άλλη, όμως, παρότι ο ίδιος πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να νομοθετήσει, υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε τις συνομιλίες.

Τέλος, ζήτησε να δοθεί χρόνος και χώρος στην Ελλάδα ενώ ανέδειξε το προσφυγικό ως μείζον πρόβλημα. Αναφορικά με «Φωνάζει» δώστε χρόνο και χώρο στην Ελλάδα και ανεβάζει το προσφυγικό ως μείζον πρόβλημα. Αναφορικά με τις διαρροές από το WikiLeaks είπε ότι αυτές δεν ενόχλησαν τα Ευρωπαϊκά Ινστιτούτα.

Keywords
Τυχαία Θέματα