Γιούνκερ για Ε.Ε.: Μονόδρομος οι εκ βάθρων αλλαγές

του Ιωάννη Αντύπα

«Που πάει αυτή η Ευρώπη;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ.Κ. Γιούνκερ, τονίζοντας πως κύριες προκλήσεις της, πέραν των οικονομικών, είναι η άνιση κατανομή του πλούτου που φέρνει η παγκοσμιοποίηση, η τρομοκρατία και οι αλλαγές στη ζωή των πολιτών. Τα εμπόδια αυτά για τον Ζαν Κλόντ Γιούνκερ είναι μεν σημαντικά αλλά «όχι ανυπέρβλητα» και πρέπει να ξεπεραστούν αν είναι η Ευρώπη να συνεχίσει.

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ στη συνέχεια τόνισε πως «πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι μπορεί να προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση και

τι δεν μπορεί», καθώς συχνά πολλοί πολίτες έχουν τεράστιες προσδοκίες από τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, για ζητήματα των οποίων αρμόδια είναι τα κράτη μέλη, οδηγώντας στο λεγόμενο «Brussels bashing», δηλαδή το να πέφτει όλο το φταίξιμο για κάθε πρόβλημα στις Βρυξέλλες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που έδωσε είναι αυτό της νεανικής ανεργίας, όπου η Επιτροπή δέχεται διαρκώς πυρά, όταν το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να καθοδηγήσει κάποια κοινοτικά κονδύλια και να δώσει κίνητρα σε επιχειρήσεις, έχοντας δηλαδή ένα κλάσμα των δυνατοτήτων των κρατών μελών.

Αναφορικά με τα διαφορετικά σενάρια που προτάσσει η Λευκή Βίβλος, ο Λουξεμβούργιος Πρόεδρος τόνισε πως μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων θα κάνει την Ευρώπη «πολύπλοκη και δυσνόητη», αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει μια λύση, όπου κράτη προπομποί θα δίνουν το παράδειγμα στα υπόλοιπα μέλη.

Ειδική αναφορά έκανε στο πέμπτο σενάριο που προβλέπει πολύ περισσότερη Ευρώπη, λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα ενδυνάμωνε την Ένωση και θα της έδινε περισσότερους πόρους για να διαχειριστεί θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η βιώσιμη ανάπτυξη και η άμυνα.

Απέκλεισε πάντως το δεύτερο σενάριο ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, που προβλέπει την διασφάλιση της ενιαίας αγοράς και μόνο, ξεκαθαρίζοντας πως η Ένωση είναι κάτι παραπάνω από απλά μια ζώνη ελευθέρου εμπορίου.

Σε κάθε περίπτωση, ο Πρόεδρος Γιούνκερ τόνισε πως «η Επιτροπή δεν επιβάλει ούτε επιτάσσει, ακούει».

Αναφορικά με τις επικείμενες Ευρωεκλογές το 2019, ο Πρόεδρος Γιούνκερ επανέλαβε πως δεν θα επιχειρήσει να κρατήσει τη θέση του και τόνισε την σημασία του να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Επιτροπής κατευθείαν από τους ψηφοφόρους και να μην είναι το αποτέλεσμα μιας γραφειοκρατικής συμφωνίας.

Δεν έχασε την ευκαιρία να κάνει κριτική στην Τουρκία πάντως ο Πρόεδρος Γιούνκερ, θέλοντας να δείξει τις δομικές διαφορές αξιών μεταξύ ΕΕ και υπόλοιπου κόσμου, τονίζοντας πως «είναι αδιανόητο να φυλακίζονται Γερμανοί δημοσιογράφοι γιατί τόλμησαν να πουν αυτά που όφειλαν να πουν».

Ολοκληρώνοντας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε πως «η ΕΕ παραμένει μια μεγάλη φιλοδοξία που έχει παρελθόν και μέλλον και η επιλογή ενός διαφορετικών δρόμων δείχνει πως η μοίρα της ΕΕ των 27 είναι στα χέρια μας και παράλληλα πως είναι θέμα καρδιάς και αξιών που δίνουν την πραγματική διάσταση στους λόγους που τα Ευρωπαϊκά κράτη συνεργάζονται».

Διαβάστε εδώ τις προτάσεις της Κομισιόν για τη νέα «Λευκή Βίβλο» της Ε.Ε.

Keywords
Τυχαία Θέματα