Γιούνκερ: Επιχείρηση κατευνασμού μετά τα «περί τεμπέληδων Ιταλών»

Ελάχιστες ημέρες μετά τις δηλώσεις του ότι αγαπά μεν την Ιταλία, αλλά ότι οι Ιταλοί είναι «διεφθαρμένοι και τεμπέληδες», που ξεσήκωσαν σωρεία αντιδράσεων, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έρχεται να ανασκευάσει τα λεγόμενά του σήμερα μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ στις Βρυξέλλες: «Η Ιταλία είναι στην καρδιά της Ευρώπης και της ΕΕ και αυτό αντανακλά το πόσα έχει κάνει αυτή η χώρα ώστε να χτιστεί η Ευρώπη. Η Ιταλία

και σήμερα, όπως και χθες, αξίζει σεβασμό και εμπιστοσύνη».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι η Ιταλία είναι «μαξιλάρι» για την ΕΕ και ότι αξίζει σεβασμό.

Οι νέες δηλώσεις του αποτελούν την πλέον επίσημη προσπάθεια να ανασκευαστούν τα σχόλια που έκανε την περασμένη εβδομάδα, όταν μετά την παρέμβαση του επικεφαλής προϋπολογισμού της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες και οι «γερμανόφωνες χώρες» δεν πρέπει να επαναλάβουν τα σφάλματα που έγιναν κατά τη διάρκεια της ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης, στην προσπάθειά τους να μάθουν ένα μάθημα στους Ιταλούς ψηφοφόρους. Ωστόσο, μετά απο αυτή την προειδοποίηση ο κ. Γιούνκερ είπε σκωπτικά: «Οι Ιταλοί πρέπει να φροντίζουν τις φτωχές περιοχές της Ιταλίας, δηλαδή χρειάζεται περισσότερη δουλειά, λιγότερη διαφθορά και σοβαρότητα. «Θα τους βοηθήσουμε όπως κάνουμε πάντα, ωστόσο δεν θα πρέπει να φορτώσουν τις ευθύνες στην ΕΕ.», είπε μεταξύ άλλων.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν, μάλιστα, προσπαθώντας να υπερασπιστεί τον προϊστάμενό της, δήλωσε ότι έγινε αποσπασματική αναπαραγωγή των δηλώσεών του.

Στην ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών, ο κ. Γιούνκερ θέλησε επίσης να τονίσει τη σημασία της Ευρωζώνης εν μέσω ιταλικών απειλών για τη μεταρρύθμισή της. Είπε: «Το ενιαίο μας νόμισμα, το ευρώ, ενώνει όχι μόνο τις οικονομίες αλλά και τους λαούς της Ευρώπης».

Στην ομιλία του ο επικεφαλής της Κομισιόν αναφέρθηκε και στα πλεονεκτήματα που προσφέρει στα κράτη μέλη η Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της θητείας του. Στις θετικές συνέπειες των δράσεων της Επιτροπής έβαλε και την Ελλάδα, αναφέροντας πως είναι περήφανος για τη σημαντική πρόοδο που έγινε, ως προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος. «Απομένει μεν δρόμος», τόνισε ο Λουξεμβούργιος Πρόεδρος, αλλά συμπλήρωσε πως έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια από τον ελληνικό λαό και πως η ολοκλήρωση του προγράμματος θα είναι ένα μεγάλο βήμα.

Αναφορικά με το μέλλον της Ευρώπης ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ παραλλήλισε το μέλλον της με αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας πως έχουν γίνει μεγάλα βήματα στα οικονομικά της, ενισχύοντας τις τράπεζες και τη Νομισματική Ένωση αλλά παραμένουν ακόμη αρκετές δράσεις ανεκπλήρωτες, με κυριότερο μέλημα του τη κοινωνική ατζέντα, που συμφωνήθηκε στη συνάντηση των ηγετών της Ευρώπης στο Γκέτεμπορκγ της Σουηδίας το 2017.

Τις δικές τους τοποθετήσεις θα κάνουν σήμερα ο Πορτογάλος Πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ο Λετονός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.

Ι. Αντύπας

Keywords
Τυχαία Θέματα