Γιώργος Πετρόχειλος: Τhe Greek wonder boy των επενδύσεων

του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Στα μαθητικά μας χρόνια όλοι είχαμε συναντήσει έναν τέτοιο τύπο. Καθόταν στο διπλανό θρανίο. Είναι ο γνωστός συμμαθητής για τον οποίο ποντάραμε ότι θα φάει τα μούτρα του. Ο μονίμως άτακτος φίλος που έκανε πλάκες, δεν καθόταν ποτέ στα αυγά του και εισέπραττε αποβολές γιατί πάντοτε «ήταν κάπου αλλού». Κάπως έτσι ήταν στα σχολικά του χρόνια και ο συνιδρυτής του fund Camden Partners Nexus L.P. Γιώργος Πετρόχειλος.

Ενα παιδί, όμως, που

έγινε άνδρας και τα κατάφερε κόντρα σε όσους πόνταραν εναντίον του. Ο μαθητής «εκτός γραμμής» που χάρη στο πείσμα, τη σκληρή του προσπάθεια, χάρη στην ώριμη οπτική των πραγμάτων εξελίχθηκε σε χρόνο ρεκόρ σε έναν επαγγελματία αιχμής, σε έναν επενδυτή με παγκόσμια ματιά.

Το 26χρονο παιδί-θαύμα (wonder boy) ήδη κάνει τη δική του επιτυχία επενδύοντας στον κλάδο της βιοτεχνολογίας και πρόσφατα ήρθε στην Αθήνα για να δει φίλους αλλά και μια σειρά start up επιχειρήσεων. Ο ίδιος ποτέ δεν διεκδίκησε τον τίτλο του καθωσπρέπει. Οχι μόνο γιατί δεν τον ενδιέφερε, αλλά κυρίως γιατί ο δικός του δρόμος επέλεξε να είναι δύσβατος.

Νευρώδης, ατίθασος και δημιουργικός, εύστροφος και υπερκινητικός, αυτό δηλαδή που θα λέγαμε με μια λέξη «ενδιαφέρων», θα μπορούσε να επιλέξει τον εύκολο δρόμο. Γόνος επιχειρηματικής αθηναϊκής οικογένειας, μεγάλωσε σε αστικό περιβάλλον και με όλες τις ευκαιρίες να απλώνονται απλόχερα μπροστά του. Πατέρας του είναι ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας των κατασκευών Χρήστος Πετρόχειλος.

Η εταιρεία ΠΕΤΚΑ Α.Ε. έχει αναλάβει σημαντικά κατασκευαστικά έργα σε όλη την επικράτεια τόσο για το Δημόσιο όσο και για μεγάλες πολυεθνικές όπως στον χώρο των υπεραγορών. Από την πλευρά της μητέρας του Κικής Στάμου υπάρχει μια μεγάλη κληρονομιά 60 χρόνων στον χώρο των επιχειρήσεων αυτοκινήτων. Ωστόσο, ο ίδιος ποτέ δεν θέλησε το βόλεμα. Ηδη από την ηλικία των 15 είχε αποφασίσει ότι δεν θα ακολουθήσει την οικογενειακή του μοίρα, αλλά θα παλέψει να κάνει κάτι δικό του. Ο ίδιος θυμάται τον πατέρα του να τον παίρνει μαζί σε συμβούλια της ΠΕΤΚΑ ή των άλλων δουλειών για να μαθαίνει.

Το όνειρό του, όμως, ήταν διαφορετικό. Δεν θέλησε να γίνει ένα ακόμα παιδί των γονιών του. Εξάλλου, τις προθέσεις του τις είχε δείξει από πριν, όταν ήρθε σε ρήξη με τον περίγυρό του και έφυγε από το Κολλέγιο Αθηνών για να πάει σε άλλο σχολείο και το 2009 αποφάσισε να μετακομίσει στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στη Βαλτιμόρη. Είτε λόγω της ατίθασης φύσης του, είτε επειδή είχε αποφασίσει πως ο δικός του δρόμος θα ήταν πιο σύνθετος, ο Γιώργος Πετρόχειλος, άγνωστος μεταξύ αγνώστων, από τις ανέσεις του σπιτιού του στην Εκάλη και τον υψηλό κοινωνικό του κύκλο ξαφνικά βρέθηκε σε έναν χώρο 3Χ3, να ζει μαζί με Κινέζους φοιτητές και να πρέπει να αποδείξει ότι οι επιλογές του ήταν σωστές. Ο ίδιος αναγνώριζε ότι η καλή οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του ήταν που τον εξασφάλισε για να προχωρήσει σε σπουδές στο κορυφαίο πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Αποφάσισε, όμως, ότι δεν θα είναι άλλος ένας καλομαθημένος Ελληνας αστός που πέρασε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Παράλληλα με τις σπουδές του αρχικά ως μηχανικού και κατόπιν στα χρηματοοικονομικά, ξεκινά να εργάζεται τα καλοκαίρια στο Commodities Trading Group της Constellation Energy, που ανήκει στη λίστα των 500 εταιρειών του Fortune και η οποία εξαγοράστηκε το 2012 από την Exelon Corporation.

Η δουλειά εκεί δεν σχετιζόταν με ρουσφέτια ή χάρες. Ηταν σκληρή και αποτέλεσε για τον ένα μεγάλο σχολείο. Λίγο μετά θα απασχοληθεί στην Global Domain Partners, ένα hedge fund που διαχειρίζεται futures και ανήκει στον διάσημο Αμερικάνο επενδυτή Ντέιβ Ορος, που εξελίχθηκε σε μέντορα του Γ. Πετρόχειλου και μέχρι σήμερα συμμετέχει στις επιχειρηματικές του κινήσεις.

Η επιτυχία του τον οδηγεί σε σκέψεις για το τι θα ακολουθήσει μόλις τελειώσει τις σπουδές του. Κάπως έτσι, με την αποφοίτησή του πηγαίνει στον επενδυτικό όμιλο Camden Partners Holdings, όπου εξελίσσεται σε partner. Ούτε και τότε όμως θα καθίσει ήσυχος.

Η ώρα του επενδυτή

Το 2015, μαζί με τον δρα Τζέικομπ Βογκελστάιν συνιδρύουν ένα στρατηγικό fund εντός της Camden Partners, με βασικό επενδυτικό focus τον χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων βιοτεχνολογίας με επικέντρωση στα φάρμακα, στα διαγωνιστικά και τις ιατρικές συσκευές. Εμφαση θα δοθεί στις επιχειρήσεις που δίνουν βαρύτητα όχι μόνο στην καινοτομία αλλά έχουν και κοινωνικό υπόβαθρο στις δραστηριότητές τους.

Το fund ονομάζεται Camden Partners Nexus L.P. και σύντομα στρατεύτηκαν σε αυτό μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς σκηνής επιστημόνων και ιατρών, όπως ο νομπελίστας Ανταμ Ρις, o δρ Βoγκελστάιν, o δρ Σόλομον Σνάιντερ, o δρ Πίτερ Πρόνοβοστ κ.ά. Οι παραπάνω γίνονται συνεργάτες του νέου Camden Partners Nexus L.P., παίζοντας σημαντικό ρόλο τόσο στο deal sourcing μέσα από τα εργαστήριά τους όσο και στην τεχνική αξιολόγηση των νέων εταιρειών.

Η επιτυχία αυτής της προσπάθειας δεν άργησε να έρθει και το Camden Partners Nexus L.P. κάτω από την καθοδήγηση του Γιώργου Πετρόχειλου έχει μέχρι σήμερα επενδύσει σε έξι εταιρείες. Πρόκειται για τις Personal Genome Diagnostics (PGDx), eNeura Therapeutics, Ashvattha Therapeutics, Orpheris, Inc., Cage Pharmaceuticals και Sisu Global Health. Την ίδια στιγμή ο νεαρός επιχειρηματίας αναμένεται να επενδύσει σε άλλες τέσσερις μέσα στο 2018, ενώ δεν κρύβει ότι στις επισκέψεις του στη χώρα μας αναζητά «νέα ταλέντα και ενδιαφέρουσες επιχειρήσεις». «Η Ελλάδα κρύβει ευκαιρίες αρκεί να έχεις υπομονή και επιμονή», μας λέει. Μεταξύ Βαλτιμόρης, Ουάσινγκτον και Νέας Υόρκης και με συχνά ταξίδια στην Καλιφόρνια (Σίλικον Βάλεϊ, Πάλο Αλτο, Σαν Φρανσίσκο κ.λπ.) και στο Cambridge της Βοστόνης, που είναι το κέντρο εταιρειών βιοτεχνολογίας παγκοσμίως, ο ίδιος επιδιώκει να δει τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα.
Δημοκρατικός με την αμερικανική έννοια, ο Γιώργος Πετρόχειλος παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει δώσει μεγάλη έμφαση και στα πολιτικοκοινωνικά ζητήματα.

Συμμετέχει στα συμβούλια του Johns Hopkins University Center of Financial Economics, του Baltimore School for the Arts, στο Hellenic American Leadership Council (τον κυρίαρχο οργανισμό που προωθεί τα ελληνικά ζητήματα στην Ουάσινγκτον και το Κογκρέσο), του Living Classrooms Foundation, που βοηθά αναξιοπαθούντες μαθητές να επιστρέψουν στα σχολεία τους, και στο Junior Board του Hellenic Initiative, μιας πρωτοβουλίας για να βοηθηθεί η Ελλάδα να βγει από την κρίση.

Επιπλέον, έχει διατελέσει πρόεδρος της ετήσιας καμπάνιας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βαλτιμόρης το 2013 και είναι ενεργό μέλος του περίφημου «Leadership 100», του fund του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου που βοηθάει οικονομικά όλες τις εκκλησίες και τα παραρτήματα της Αρχιεπισκοπής. «Προσωπικά ασχολήθηκα με θέματα όπως το Κυπριακό, η θρησκευτική ελευθερία και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και δεν θα σταματήσω να βοηθώ από όπου κι αν βρίσκομαι την Ελλάδα», μας λέει. Δεν είναι τυχαίο ότι διατηρεί επαφές με κορυφαίους γερουσιαστές, όπως ο Πολ Σαρμπάνης και ο Κρις Βαν Χόλεν, τον πρώην κυβερνήτη της Φλόριντα Τσάρλι Κριστ, αλλά και με τον Τζον Αντζελος, ενώ είναι φίλος της οικογένειας Κατσιματίδη με την οποία έχει σχέσεις ετών, τη Μαρίνα Χατσόπουλος κ.ά.

Ανάμεσα στις διακρίσεις του ξεχωρίζει το Βραβείο «40 Under 40» Business Leaders της «Baltimore Business Journal» και το Washington D.C.'s Rising Stars της εφημερίδας «The Hill».

Keywords
Τυχαία Θέματα