Γιώργος Λογοθέτης (Libra): Η οικογενειακή αυτοκρατορία επιμένει και ελληνικά

Των Μηνά Τσαμόπουλου, Δημήτρη Παφίλα, Στεφανίας Σούκη

«Με τα λόγια χτίζεις ανώγια και κατώγια», λέει ο θυμόσοφος λαός. Στις εποχές που ζούμε, τις δυσκολότερες οικονομικά για την Ελλάδα στη σύγχρονη ιστορία της, το ζητούμενο όσο περνάει ο χρόνος μετεξελίσσεται από την ανάπτυξη στην επιβίωση των κατοίκων αυτής της χώρας. Η ανεύρεση επενδυτών σε ένα ασταθές επενδυτικό περιβάλλον θυμίζει αποστολή του Ιντιάνα Τζόουνς.

Ταυτόχρονα είναι λιγοστοί οι Ελληνες που δεν αρκούνται στα λόγια, αλλά προχωρούν σε πράξεις και τοποθετούν

κεφάλαιά τους στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό, πριν από λίγες ημέρες, έγινε είδηση στα ΜΜΕ η δυναμική είσοδος του πλοιοκτήτη και επιχειρηματία Γιώργου Λογοθέτη στην ελληνική αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επένδυση που θα κοστίσει 100 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, η EuroΕnergy που ανήκει στον όμιλο Libra της οικογένειας Λογοθέτη θα επενδύσει σε τρία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 120 MW σε Βοιωτία και Κεφαλονιά, αυξάνοντας σημαντικά το μερίδιό της στον κλάδο της ενέργειας. Τα αγοράζει από τον γαλλικό κολοσσό EdF, ο οποίος περιορίζει την παρουσία του στην Ελλάδα.

Η EuroΕnergy διαθέτει τρία αιολικά πάρκα στην Ελλάδα με ισχύ 72 MW, τέσσερα φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 7 ΜW και τέσσερα βιοαερίου ισχύος 1 MW το καθένα. Με τη νέα της επένδυση θα ξεπεράσει τα 200 MW και θα αναδειχθεί σε κομβικής σημασίας παίκτη στην ελληνική επικράτεια. Ο όμιλος Libra έχει άλλη μία εταιρεία με ίδιο αντικείμενο, την Greenwood Energy, η οποία δραστηριοποιείται στην αμερικανική ήπειρο. Οι επενδύσεις του oμίλου στην Ελλάδα ανέρχονται συνολικά στα 500 εκατ. δολάρια, τόσο σε ενεργειακά projects όσο και στο real estate.

Ο Eλληνας μεγιστάνας

Ο Γιώργος Λογοθέτης είναι από τους ισχυρότερος επιχειρηματίες στον κόσμο, με όραμα, στρατηγική, φιλοδοξία, ρεαλισμό και το βλέμμα πάντα στραμμένο στην Ελλάδα. Νησιώτης στην καταγωγή, με πατέρα από την Κίμωλο και μητέρα από τη Χίο, γεννήθηκε στο Λονδίνο και κατέκτησε τις ΗΠΑ σε νεαρή ηλικία.

Η καριέρα του και τα κατορθώματά του, ενώ είναι μόλις 41 ετών, είναι αξιοσημείωτα σε επιχειρηματικό και κοινωνικό επίπεδο. Μέσα σε 22 χρόνια δημιούργησε έναν όμιλο ελληνικών συμφερόντων με παγκόσμια εμβέλεια. Προτού καν κλείσει τα 40 το όνομά του είχε γραφτεί στη λίστα των «40 under 40» πλουσίων του αμερικανικού περιοδικού «Fortune», εκπροσωπώντας, τότε, τη γενιά των 30άρηδων businessman. Ο Γιώργος Λογοθέτης έχτισε μια επιχειρηματική αυτοκρατορία, τον όμιλο-κολοσσό Libra, με μαγιά τη ναυτιλιακή εταιρεία που ίδρυσε ο πατέρας του, τη Lomar Shipping. «Δώσε μου τόπο να σταθώ και τη Γη θα μετακινήσω», είχε πει ο Αρχιμήδης και είναι αυτό ακριβώς που έκανε πράξη ο νεαρός Ελληνας επιχειρηματίας. Μόνο που ο δικός του τόπος ήταν η θάλασσα και μόλις τρία πλοία.

Η μηνιγγίτιδα

Η ζωή του Γιώργου Λογοθέτη δεν του χαμογέλασε από την αρχή. Ηταν λες και έπρεπε να δοκιμαστεί και μάλιστα σκληρά. Προτού κλείσει τα τρία του χρόνια, προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα. Στην παιδική ψυχή του χαράχτηκαν εικόνες από τα νοσοκομεία και την προσπάθεια να παραμείνει στη ζωή. Ενα απλό κρυολόγημα μπορούσε να τον οδηγήσει στον θάνατο. Συχνά έμενε στο κρεβάτι για μία εβδομάδα λόγω διάφορων ασθενειών που έπλητταν το ανοσοποιητικό του σύστημα - μια συνεχής μάχη που διαμόρφωσε κατά μεγάλο ποσοστό τον χαρακτήρα του. Στα 36 του, όμως, μόλις πριν από πέντε χρόνια, υποβλήθηκε σε μία εγχείρηση που τον λύτρωσε.

Παρά το πρόβλημα υγείας, στάθηκε στα πόδια του και σε ηλικία 19 ετών το 1994 ανέλαβε τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης. Πιο συγκεκριμένα, εισήλθε στην οικογενειακή ναυτιλιακή επιχείρηση το 1993 και έναν χρόνο αργότερα έγινε διευθύνων σύμβουλος προτού κλείσει τα είκοσι. Μέσα σε 10 χρόνια όχι μόνο γιγάντωσε τις επιχειρήσεις της θάλασσας, αλλά ίδρυσε και τον όμιλο Libra, το 2003.

Είναι επικεφαλής και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κάτω από την ομπρέλα του οποίου λειτουργούν 30 θυγατρικές εταιρείες στις πέντε ηπείρους. Ο όμιλος έχει επικεντρωθεί κατά κύριο λόγο στους τομείς της ναυτιλίας, της αεροπλοΐας, του real estate, των ξενοδοχείων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ διαθέτει και ένα ολοένα αυξανόμενο χαρτοφυλάκιο με διάφορες άλλες επενδύσεις. «Η Libra είναι μια οικογενειακή επιχείρηση και, ως εκ τούτου, παραμένουμε πιστοί στις οικογενειακές αξίες, ταυτόχρονα όμως ενθαρρύνουμε τη διαφορετικότητα και την πρωτοβουλία. Καθεμία από τις 30 επιχειρήσεις που αποτελούν το Libra Group απολαμβάνει σημαντικό βαθμό αυτονομίας. Πιστεύουμε ότι η εμπειρία και η βαθιά γνώση των τοπικών συνθηκών συμβάλλει σε τεκμηριωμένες επενδυτικές αποφάσεις και εξασφαλίζει τη λειτουργική αποδοτικότητα», είχε δηλώσει σε ξένα ΜΜΕ ο Γιώργος Λογοθέτης.

Η συμβολή του όχι μόνο στη σύσφιγξη των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ αλλά και στην αναβάθμιση της εικόνας της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού μεταξύ των διεθνών επιχειρηματικών κύκλων θεωρείται σημαντική και πολύπλευρη από τους επιχειρηματικούς κύκλους.

«Εδωσε το παράδειγμα προς μίμηση επενδύοντας στην Ελλάδα ηγούμενος ενός ομίλου με παγκόσμια δραστηριότητα και αναγνώριση. Παράλληλα, ο όμιλός του ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα, δίνει ευκαιρίες εργασίας και επιμόρφωσης σε νέους και έχει σημαντική φιλανθρωπική δραστηριότητα. Επιπλέον έχει τη μοναδική ικανότητα να εμπνέει εμπιστοσύνη και ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον», επισημαίνει ο κ. Νικόλαος Μπορνόζης, πρόεδρος της Capital Link.

Η φιλοσοφία

Στη φιλοσοφία της οικογένειας και της επιχειρηματικής της δράσης αναφέρονται τα δύο αδέλφια, ο Γιώργος και ο Κωνσταντίνος, σε κείμενο το οποίο υπογράφουν προλογίζοντας μια επιμελημένη έκδοση για τις πρωτοβουλίες κοινωνικές ευθύνης και ευαισθησίας που υλοποιεί ο όμιλος μέσω ειδικών προγραμμάτων εκπαίδευσης και υποτροφιών:

«Στη Libra επιδιώκουμε να μετατρέψουμε τις οικογενειακές αξίες σε κατευθυντήριες επιχειρηματικές αρχές. Μια βασική αξία είναι το ισχυρό αίσθημα σεβασμού και εμπιστοσύνης στο άτομο», επισημαίνουν τα δύο αδέλφια και συνεχίζουν: «Μια άλλη είναι η αίσθηση της κοινότητας - η αναγνώριση ότι μαζί μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Παρότι η επιχείρηση αποτελεί μια κοινότητα, πρέπει επίσης να αναγνωρίζει τις ευθύνες της απέναντι στο ευρύτερο περιβάλλον, στην παγκόσμια κοινότητα». Στη συνέχεια επισημαίνουν: «Μέρος της ευθύνης μας, διευθύνοντας μια διεθνή επιχείρηση, είναι η ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου μας. Ενα άλλο μέρος της ευθύνης αυτής αφορά την ενεργή ανταπόδοση. Αυτό το επιτυγχάνουμε, ως όμιλος, κυρίως με δύο τρόπους. Μέσω σειράς κοινοτικών και φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων που αποκαλούμε Προγράμματα Οικουμενικής Υπευθυνότητας και μέσω επιλεγμένων Προγραμμάτων Εκπαίδευσης, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να καλλιεργήσουμε και να δώσουμε ευκαιρίες στους ηγέτες του αύριο, όπως το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης Libra Internship Programme που σήμερα στηρίζει έως 100 νέους κάθε χρόνο» και προσθέτουν: «Η Libra πιστεύει ακράδαντα στο δίδυμο αξιών - την ελπίδα και την ευκαιρία. Ολα τα προγράμματα εκπαίδευσης που διαθέτουμε στοχεύουν στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου ευφυή άτομα μπορούν να αναπτύξουν δεξιότητες και γνώσεις, ενώ ταυτόχρονα συνεργάζονται στενά με ηγέτες οι οποίοι έχουν αποδείξει την πρακτική τους εφαρμογή στους τομείς που έχουν επιλέξει».

Εκτός των κύριων δραστηριοτήτων του ομίλου, αναλαμβάνει αρκετά επιμέρους έργα στήριξης. Στα έργα αυτά συγκαταλέγεται η κατασκευή ενός σχολείου στο Περού σε μια κοινότητα που στερείται προνομίων, η αποκατάσταση και ο εκσυγχρονισμός πολλών ορφανοτροφείων στην Αργεντινή, καθώς και μια πενταετής δέσμευση χρηματοδότησης του Next Generation Initiative που βοηθά Ελληνες φοιτητές να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και εργασιακή εμπειρία.

Το χτίσιμο της αυτοκρατορίας

Ο πατριάρχης της οικογένειας, Μιχάλης Λογοθέτης, ίδρυσε το 1976 τη ναυτιλιακή εταιρεία Lomar Shipping, με έδρα το Λονδίνο. Εως το 1994 είχε δημιουργήσει έναν στόλο από πλοία-ψυγεία, πραγματοποιώντας σημαντικές επενδύσεις σε περιόδους πτώσης των τιμών της ναυλαγοράς. Από τα πρώτα κιόλας χρόνια είχε στενές επιχειρηματικές και οικογενειακές σχέσεις με τους μεγαλοεφοπλιστές Θανάση και Πάνο Λασκαρίδη, τις οποίες διατηρεί μέχρι σήμερα. Τότε η οικογένεια Λασκαρίδη είχε ήδη αποκτήσει μεγάλη δύναμη διέθετε έναν ισχυρό στόλο με πλοία-ψυγεία.

Το 1994, σε ηλικία 19 ετών, αναλαμβάνει τη διοίκηση της ναυτιλιακής εταιρείας ο πρωτότοκος γιος του Γιώργος, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα για την επέκτασή της μέσα από αλλαγή πολιτικής. Διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος και τέθηκε επικεφαλής των προσπαθειών για την εξέλιξη της Lomar.

Η πώληση του στόλου

Σχεδόν 20 χρόνια μετά το ξεκίνημα της ναυτιλιακής εταιρείας, το 1997, ο Γιώργος Λογοθέτης ήταν αυτός που αφουγκράστηκε το πρόσταγμα των καιρών. Αποφάσισε να πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος του στόλου με τα πλοία-ψυγεία, ώστε να ανοιχτεί και σε άλλους τύπους καραβιών. Τα επόμενα χρόνια, η οικογένεια Λογοθέτη επένδυσε σε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, δεξαμενόπλοια, πλοία μεταφοράς φορτίου χύδην και πλοία παράκτιου εφοδιασμού, δημιουργώντας έναν στόλο 50 πλοίων. Το 2000 μπήκε στη Lomar Shipping και ο δεύτερος γιος του Μιχάλη Λογοθέτη, ο Κωνσταντίνος, ενώ το 2003 ανέλαβε τη θέση του αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Libra Group.Ο Κωνσταντίνος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την επέκταση των δραστηριοτήτων του ομίλου από τη ναυτιλία σε άλλες κατηγορίες επενδύσεων, ιδίως σε ό,τι αφορά τους κλάδους των ξενοδοχείων, των ακινήτων και της ενέργειας.

Κωνσταντίνος Λογοθέτης, αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου Libra

Το ναυτιλιακό κραχ

Το 2007, έναν χρόνο προτού ξεσπάσει η παγκόσμια οικονομική κρίση, η οικογένεια Λογοθέτη είχε πουλήσει και το τελευταίο από τα 67 πλοία της εταιρείας, στην υψηλότερη δυνατή τιμή. Λίγο πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση και το «ναυτιλιακό κραχ» οι Λογοθέτηδες κινήθηκαν έγκαιρα και σωστά, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη και περιμένοντας να πέσουν πολύ χαμηλά οι τιμές για να επανέλθουν.

Η πώληση των πλοίων είχε ξεκινήσει σταδιακά από το 2003, χρονιά που ιδρύθηκε ο όμιλος Libra. Ο Γιώργος Λογοθέτης ανέλαβε ιδρυτικός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. Η επιχειρηματική αυτή κίνηση της τμηματικής πώλησης του στόλου και τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν συνέβαλαν στην ταχεία επέκταση του Libra Group στο διάστημα μεταξύ 2004 και 2006. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, ο όμιλος διαφοροποίησε τις δραστηριότητές του και σε άλλους τομείς.

Ωστόσο, ο τομέας της ναυτιλίας δεν έπαψε ποτέ να απασχολεί την οικογένεια Λογοθέτη. Το 2009, δύο χρόνια μετά την πώληση ολόκληρου του στόλου της εταιρείας, οι Λογοθέτηδες επανήλθαν δριμύτεροι. Τον Δεκέμβριο της χρονιάς εκείνης αγόρασαν, αντί 325 εκατ. δολαρίων, έναν στόλο 26 πλοίων, που 1,5 χρόνο νωρίτερα κάποιος θα πλήρωνε δισεκατομμύρια δολάρια για να τον αποκτήσει.

Η εταιρεία Lomar Shipping, εκμεταλλευόμενη το πλήγμα που προκάλεσε η διεθνής οικονομική κρίση στην εταιρεία Allocean με έδρα στο Λονδίνο, θυγατρική της αυστραλιανής Allco Finance Group, αγόρασε τον στόλο της που αποτελούνταν από δεξαμενόπλοια, LPG (πλοία μεταφοράς αερίου), bulk carriers-φορτηγά και πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Το 2010 η Lomar αποκτά άλλα 10 πλοία. Το 2012 ξεκινάει τις ναυπηγήσεις. Δίνει παραγγελία για την κατασκευή έξι υπερσύγχρονων φορτηγών πλοίων. Ακολουθεί μια νέα παραγγελία για τη ναυπήγηση έξι μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων πλοίων τελευταίας τεχνολογίας. Το 2012 υπογράφονται νέα συμβόλαια για τη ναυπήγηση έξι ακόμη «κοντεϊνεράδικων» και πάλι σε κινεζικές γιάρδες. Μέσα στο 2013 το ναυπηγικό πρόγραμμα της εταιρείας συνεχίστηκε αμείωτο με την τοποθέτηση παραγγελιών για δύο πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μεταφορικής ικανότητας 1.100 κουτιών στα ναυπηγεία Yiangzijiang με ημερομηνία παράδοσης στα τέλη του 2015. Επίσης, χτίζει δύο ακόμη containerships μεταφορικής ικανότητας 2.200 κουτιών το καθένα, στα ναυπηγεία Γκουανγκζού.

Σήμερα...

Η ναυτιλιακή εταιρεία σήμερα διαθέτει μεικτό στόλο από 69 πλοία στο νερό και 18 υπό ναυπήγηση. Επίσης, έχει options για τη ναυπήγηση άλλων 11 πλοίων. Από αυτά 52 είναι μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, εννέα δεξαμενόπλοια και οκτώ φορτηγά. Από τα υπό ναυπήγηση τα 15 είναι μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, μεταφορικής ικανότητας 1.750 κουτιών το καθένα και τρία φορτηγά. Τον περασμένο Αύγουστο, ο Γ. Λογοθέτης υπέγραψε τα συμβόλαια για τη ναυπήγηση επτά «κοντεϊνεράδικων» και τις 11 options.

Επένδυση στην Πειραιώς

Ο κ. Γιώργος Λογοθέτης τα τελευταία χρόνια επικεντρώθηκε επιχειρηματικά στη χώρα καταγωγής του, την Ελλάδα. Πέρυσι, επένδυσε περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς αποκτώντας αντιπροσώπευση στο διοικητικό συμβούλιό της. Η επένδυσή του αυτή είναι η μεγαλύτερη, αλλά δεν είναι η μοναδική.

Στην Ελλάδα, έχει πλειοψηφική συμμετοχή στην Cocomat, που ανήκει στις διαφοροποιημένες επενδύσεις του ομίλου, μια επιχείρηση που αφήνει και περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η τοποθέτηση αυτών των κεφαλαίων αποτελεί ένα μεγάλο ρίσκο ακόμη και για έναν όμιλο που έχει χαρτοφυλάκιο 30 θυγατρικών σε 35 χώρες. Περισσότερο, όμως, από το ρίσκο διακυβεύεται το κύρος του, όπως συμβαίνει για κάθε μεγάλο επενδυτή. Κανείς από τους επενδυτές δεν έχει αξιοπιστία όταν χάνει εύκολα λεφτά. Η υποστήριξη του Ελληνα εφοπλιστή προς τη χώρα, ωστόσο, είναι ακόμα μεγαλύτερη σε ό,τι αφορά τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα των κινήσεών του. Θεσμοθέτησε το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας, για την υποστήριξη νέων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, μέσω της εταιρείας Libra, η οποία για τον σκοπό αυτό έχει δεσμεύσει το ποσό των 10 εκατ. δολαρίων. Το ίδιο πράττει και στις ΗΠΑ, όπου διαμένει στη Νέα Υόρκη, καθώς στηρίζει τις προσπάθειες ενός μη κυβερνητικού οργανισμού, του Μy Brother's Keeper Αlliance, o οποίος στέκεται δίπλα στους νέους που λόγω φυλετικών διακρίσεων δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες.

Αυτή η στήριξη που παρέχει είναι φιλοσοφία και στάση ζωής. Η βοήθεια, εξάλλου, της Libra στον μη κυβερνητικό οργανισμό στήριξε την προσπάθεια του προέδρου Ομπάμα, με τον οποίο διατηρούν άριστες σχέσεις. Ηταν ο μοναδικός Ελληνας επιχειρηματίας που τον ακολούθησε στο πρόσφατο ταξίδι του στην Κούβα, ενώ είναι γνωστός υποστηρικτής των Δημοκρατικών καθώς διοργάνωσε εκδηλώσεις συγκέντρωσης χρημάτων για το κόμμα.

Ο κ. Λογοθέτης και η σύζυγός του Νίτσα ίδρυσαν το Ινστιτούτο Seleni, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ασχολείται με το γυναικείο σύστημα αναπαραγωγής και την ψυχική υγεία των μητέρων. Η σύνδεση του κ. Λογοθέτη με την Ελλάδα είναι διαρκής και στο εξωτερικό. Είναι μέλος της Hellenic Initiative (ελληνική πρωτοβουλία), η οποία στηρίζει με συνεχείς εκδηλώσεις τη χώρα. Ο όμιλος είναι παρών σε κάθε κλάδο μέσω μιας σειράς εταιρειών. Διαθέτει εταιρεία οργάνωσης εσωτερικών χώρων, τη Fifth Element Design, αλλά και εταιρεία παραγωγής υψηλής ποιότητας ντοκιμαντέρ και ταινιών, την Principal Media.

Μέσω του χρηματιστηριακού βραχίονα του ομίλου, της LXM, εντείνει τις προσπάθειες για να αποκτήσει ο όμιλος μεγαλύτερη παρουσία στην Ελλάδα. Την εταιρεία διοικεί στο Λονδίνο ο Μάθιου Μαυριδόγλου και η Lxm είναι η μοναδική ξένη εταιρεία που διαθέτει desk στο Λονδίνο και ασχολείται με ελληνικές εταιρείες. Αυτό συμβαίνει την ώρα που οι μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες έχουν περιορίσει την παρουσία τους στην Αθήνα, καθώς λόγω των αποτυχημένων ανακεφαλαιοποιήσεων το ενδιαφέρον περιορίζεται. Αντίθετα με ό,τι πράττουν οι ξένοι, η Libra αυξάνει την παρουσία της και διεκδικεί δουλειές προωθώντας τις ελληνικές επιχειρήσεις. Στο πελατολόγιό της υπάρχουν κάποιοι από τους μεγαλύτερους ξένους οίκους του εξωτερικού, όπως PIMCO, Fidelity, BlackRock, York Capital, Oaktree κ.λπ. Με άλλα λόγια, η LXM διαθέτει προσβάσεις σε τεράστια κεφάλαια διεθνών επενδυτών. Πολλά από τα στελέχη της, εξάλλου, είναι Ελληνες που γνωρίζουν τη χώρα και μπορούν να εκπληρώσουν τους στόχους της LXM, που δεν είναι άλλοι από το να γίνει μια καλή επενδυτική τράπεζα στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Επιπροσθέτως, οι επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στον κλάδο της ενέργειας, οι οποίες ξεκίνησαν με ηλιακά και αιολικά πάρκα στη Μεσόγειο, έχουν πλέον επεκταθεί σε βιομηχανικής κλίμακας μονάδες παραγωγής βιοκαυσίμων στη Βόρεια Αμερική και σε μονάδες παραγωγής βιοαερίου στη Βόρεια Ευρώπη.

Τουρισμός

Εντονη είναι η δραστηριότητα του κ. Λογοθέτη και στον τουρισμό. Με δύο brands, αρχικά τα Grace Hotels και στη συνέχεια τα ανερχόμενα Aria Hotels, ο όμιλος ενισχύεται σταθερά στον κλάδο φιλοξενίας του ομίλου, όπου άρχισε να δραστηριοποιείται προ 12ετίας. Η αρχή είχε γίνει το 2004, από τη Βόρεια Αμερική, με την εξαγορά μιας σειράς ξενοδοχείων, εστιατορίων και μαρίνων στην ακτή του Μέιν και του Βερμόντ. Πλέον, μέσω των Grace Hotels, ο όμιλος έχει παρουσία στο κομμάτι της φιλοξενίας σε πέντε ηπείρους, ενώ το δίκτυο των Aria Hotels που έχουν επικεντρώσει τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα προσθέτει κάθε χρόνο και νέα μέλη κάτω από την ομπρέλα του.

Το Libra Group φαίνεται ότι στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας του στον τουριστικό κλάδο. Εξ ου και οι διοικητικές αλλαγές που έχουν ξεκινήσει από τα τέλη του περασμένου καλοκαιριού σε ανώτατο επίπεδο, με την τοποθέτηση του Ρόμπερτ Σουέιντ (προέρχεται από τον όμιλο Jumeirah) στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, τον Σεπτέμβριο του 2016, αλλά και πιο πρόσφατα με την έλευση του Τιμ Γουίλιαμς, διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού, και του Γκάρι Σβάικερτ, επικεφαλής για την αμερικανική ήπειρο.

Τα Grace Hotels διαθέτουν σήμερα 15 πολυτελή boutique ξενοδοχεία σε λειτουργία ή υπό ανάπτυξη, σε τέσσερις ηπείρους. Στην Ελλάδα το πρώτο ξενοδοχείο λειτούργησε το 2007 και σήμερα η αλυσίδα έχει τα «Grace Mykonos» και «Grace Santorini» στη χώρα μας, τρία ακόμη ξενοδοχεία στις ΗΠΑ («The Vanderbilt Grace», «The Mayflower Grace», «The White Barn Inn»), το «Grace Cafayate» στην Αργεντινή, το «Grace Panama» στον Παναμά. Στα ξενοδοχεία που πρόκειται να ανοίξουν προσεχώς και έχουν ήδη δρομολογηθεί οι κατασκευαστικές-αδειοδοτικές διαδικασίες είναι τα «Grace Marrakech» στο Μαρόκο και «Grace St. Moritz» στην Ελβετία, με ορίζοντα λειτουργίας το 2019, αλλά και τα «La Dolfina Grace» στην Αργεντινή, «Grace Kalamata» και «Grace Kea» στην Ελλάδα. Ειδικά όσον αφορά στα δύο νέα μέλη της αλυσίδας στη χώρα μας, το «Grace Kalamata» περιλαμβάνεται αυτή τη στιγμή στα εν εξελίξει έργα του Libra Group και αντιστοιχεί σε μια επένδυση περί τα 80 εκατ. ευρώ, διαθέτοντας 125 πολυτελή δωμάτια και σουίτες, καθώς και 40 βίλες, ενώ η σχεδιαζόμενη ανάπτυξη στην Κέα θα έχει δυναμικότητα 32 δωματίων και σουιτών με 17 τουριστικές βίλες προς πώληση. Ο σχεδιασμός, με προτεραιότητα το πιο προχωρημένο «Grace Kalamata», ήταν να ανοίξει για τη θερινή σεζόν του 2017, ωστόσο ο αρχικός προγραμματισμός έχει μετατεθεί προς τα πίσω.

Τα Aria Hotels είναι η ανερχόμενη θυγατρική του Libra Group με boutique ξενοδοχεία και βίλες στα ελληνικά νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή είναι μια μικρή αλυσίδα boutique ξενοδοχείων και ανεξάρτητων κατοικιών σε ιδιαίτερους προορισμούς ανά την Ελλάδα και συνεχίζουν να επεκτείνονται εντάσσοντας στο δίκτυό τους ακίνητα πολιτιστικής κληρονομιάς. Κίμωλος, Σαντορίνη, Κρήτη, Σέριφος, Μήλος, Ζαγοροχώρια, Μέτσοβο είναι οι προορισμοί όπου έχει ήδη επενδύσει η αλυσίδα και έπεται συνέχεια.

Real estate

Στον τομέα των ακινήτων, το Libra Group έχει αυτή τη στιγμή ιδιοκτησίες σε περισσότερες από 20 χώρες, είτε πρόκειται για κατοικίες, ακίνητα φιλοξενίας, είτε για εμπορικά ακίνητα.
Το σημερινό χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει προνομιακά ακίνητα στο Λονδίνο, στο Μανχάταν, στο Μαϊάμι, στο Λος Αντζελες, στο Μπουένος Αϊρες και την Μπανγκόκ, καθώς και μια σειρά από εμπορικά κτίρια σε όλη την Ευρώπη και την Κεντρική Αμερική. Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής του στον συγκεκριμένο κλάδο, ειδικά για την αμερικανική αγορά όπου έχει την ισχυρότερη παρουσία, ο όμιλος έχει δημιουργήσει την εταιρεία ακινήτων Elandis, συγκεντρώνοντας τις δραστηριότητες των πρώην θυγατρικών FCA Group, FSA Group και US Hotels για την αγορά των ΗΠΑ με ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο ακινήτων στη Βόρεια, στην Κεντρική και τη Νότια Αμερική (2.500 κατοικίες, 25 ξενοδοχεία και 10 έργα real estate).

Με ποιους συνομιλεί στην Ελλάδα

Οταν βρίσκεται στην Ελλάδα κάνει συναντήσεις τόσο με πολιτικούς όσο και με συναδέλφους του εφοπλιστές και επιχειρηματίες. Είναι στενός φίλος του εφοπλιστή κ. Θανάση Λασκαρίδη καθώς διαθέτουν πολλά κοινά στοιχεία σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα, όπως οι ξενοδοχειακές μονάδες. Ο κ. Λογοθέτης δεν παραλείπει να συναντά κι άλλους ξένους και Ελληνες επενδυτές για να ακούσει από τους ίδιους τις σκέψεις τους για τη χώρα.

Η λεπτομέρεια αυτή εξηγεί γιατί προόδευσε επιχειρηματικά σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Με τα κεφάλαια που διαθέτει θα μπορούσε να παρακολουθεί ασφαλής και από μακριά τα εγχώρια τεκταινόμενα, όπως κάνουν αρκετοί άλλοι Ελληνοαμερικανοί. Εκείνος όμως επιλέγει να ρισκάρει επενδύοντας στην πατρίδα του. Αλλωστε όπως έχει πει σε ομιλία του, ο καπιταλισμός πρέπει να επινοηθεί ξανά και σίγουρα έχει ξεκινήσει να το κάνει πράξη.

Keywords
ελληνικα, next generation, ελλαδα, μμε, edf, ισχύ, νέα, εταιρεία, energy, real, ηπα, ηνία, group, μίμηση, capital, initiative, κραχ, θυγατρική, finance, lpg, τραπεζες, συμμετοχή, hellenic, element, design, principal, media, αθηνα, pimco, fidelity, york, hotels, τιμ, boutique, mykonos, santorini, white, kalamata, κρητη, συγκεκριμένο, fsa, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, θερινη ωρα, βασεις 2012, κοινωνικος τουρισμος, αλλαγη ωρας 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, τραπεζα πειραιως, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, αμερικανικη αγορα, ημερομήνια, οικονομικη κριση, ηνία, χωρες, ακινητα, αργεντινη, γνωση, εδρα, εικονες, ζαγοροχωρια, ηπα, θαλασσα, καριερα, κεφαλονια, κεα, λονδινο, μηλος, μητερα, μμε, νησια, ντοκιμαντερ, ξενοδοχεια, πειραιως, πλαισιο, προγραμμα, σαντορινη, σεριφος, υγεια, ψυγεια, ωρα, capital, fsa, lpg, real, αγορα, αιολικα παρκα, αμερικη, βιλες, βοιωτια, βλεμμα, βοηθεια, βορεια, βορεια αμερικη, βρισκεται, γινει, διαστημα, δυναμη, διοικηση, διδυμο, δικτυο, δωματια, εγινε, εγχειρηση, ευκαιρια, ευκολα, ευρω, ελβετια, ελπιδα, εβδομαδα, εργα, εξελιξη, εξι, αιολικα, επενδυσεις, εποχες, επρεπε, επτα, εσωτερικων, εταιρεία, ετων, ευρωπη, ζωη, ζωης, ιδιο, εικοσι, ηλικια, θυγατρική, θυμιζει, ομιλια, καπιταλισμος, κειμενο, κινηση, κομμα, κουβα, κρυολογημα, κτιρια, λεφτα, λειτουργια, λογια, λογο, μαγια, μακρια, μαροκο, μίμηση, μηνιγγιτιδα, ναυτιλια, νεα υορκη, νερο, νοσοκομεια, νοτια αμερικη, ξεκινημα, ξενοδοχειο, παντα, ομιλος, οικογενεια, οκτω, ομπρελα, ονομα, οραμα, περιβαλλον, πλοια, προγραμματα, ψυχη, ρισκο, σεζον, σιγουρα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, σκεψεις, τιμη, τιμ, τρια, ισχύ, φορτηγα, χρονος, χτισιμο, κωνσταντινος, group, αλυσιδα, ανηκει, boutique, white, design, δουλειες, edf, εφαρμογη, element, energy, εννεα, hotels, fidelity, finance, γνωσεις, hellenic, ηγετες, ηπειρο, χωρα, initiative, κομματι, κρεβατι, media, next generation, pimco, ποδια, principal, πωληση, ταξιδι, τραπεζα, υγειας, york
Τυχαία Θέματα