Γιώργος Κουμουτσάκος: «Δεν πιστεύω στην κραυγάζουσα αντιπολίτευση»

Συνέντευξη στον Γρηγόρη Τζιοβάρα

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας είναι κατηγορηματικός αναφορικά με τη διαμόρφωση του σημερινού πολιτικού τοπίου: «Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του έρχονται δεύτεροι στην αποδοχή της κοινωνίας. Η Νέα Δημοκρατία είναι 8 με 10 μονάδες μπροστά»

«Τα δεδομένα αλλάζουν ραγδαία και επομένως οι εκλογές

μπορεί να γίνουν οποτεδήποτε», δηλώνει ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος. Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», υποστηρίζει ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη για τη διακυβέρνηση του τόπου οποτεδήποτε κι αν προκηρυχθούν εκλογές». Και σε αυτό το πλαίσιο, υπερασπίζεται την αντιπολιτευτική τακτική που ασκείται από το κόμμα του, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν πιστεύει στην «κραυγάζουσα πολιτική και στην κραυγάζουσα αντιπολίτευση».

- Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. έχει κάνει τόσα πράγματα -από την κατάργηση του ΕΚΑΣ ως τις αποκρατικοποιήσεις- που οποιαδήποτε άλλη, έστω και εάν είχε κάνει μόνο ένα μέρος απ' όσα έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες, θα είχε χάσει προ πολλού τη δεδηλωμένη. Είναι, λοιπόν, επικοινωνιακά άτρωτος ο Αλέξης Τσίπρας;

Αλλο η δεδηλωμένη, που είναι ζήτημα των βουλευτών που στηρίζουν μια κυβέρνηση, και άλλο η αποδοχή που έχει στην κοινωνία. Σήμερα, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του έρχονται δεύτεροι και καταϊδρωμένοι. Η Νέα Δημοκρατία είναι, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, 8 με 10 μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερέχει σημαντικά του Αλέξη Τσίπρα ως προς την καταλληλότητα για πρωθυπουργός. Η συρρίκνωση της απήχησης που έχει η κυβέρνηση είναι ραγδαία. Και είναι βέβαιο ότι θα ενταθεί ακόμη περισσότερο στο αμέσως επόμενο διάστημα, όταν θα έρθουν τα φουσκωμένα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, ενώ η κυβέρνηση θα προχωρά σε νέα επώδυνα μέτρα στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί...»

- Σας έχει, ωστόσο, απασχολήσει το διαφαινόμενο ότι η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να αποδειχτεί, εν τέλει, καλύτερος εφαρμοστής του μνημονίου;

Το ζητούμενο από την κοινωνία είναι άλλο. Είναι η λύση των προβλημάτων. Είναι η έξοδος από την κρίση. Μπορεί, λοιπόν, η κυβέρνηση αυτή να επιβάλει με ευκολία επώδυνα μέτρα, όπως η περικοπή συντάξεων και η αύξηση των φόρων, αλλά δεν θέλει και δεν μπορεί να προωθήσει τις αναγκαίες πολιτικές και να φέρει επενδύσεις που θα βγάλουν τη χώρα μια ώρα αρχύτερα από την κρίση. Ας μην ξεχνάμε ότι η φορολογική σφαγή δεν υπαγορεύεται από το μνημόνιο, αλλά συνιστά επιλογή της κυβέρνησης. Εμείς έχουμε άλλη άποψη και θέση. Στόχος μας είναι η μείωση των φόρων έτσι ώστε να αναπνεύσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, να βάλουν μπρος τις μηχανές της ανάπτυξης, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

«Ενα οραματικό σχέδιο»

- Μήπως κι εσείς ως κόμμα δεν έχετε πείσει για την εναλλακτική που προτείνετε στους πολίτες;

Στόχος μας δεν είναι να κλέψουμε τις ψήφους των πολιτών με ψεύτικα και μεγάλα λόγια που θα καταρρεύσουν την επομένη των εκλογών. Θέλουμε, όπως τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος, να κάνουμε μια συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες. Μια συμφωνία στη βάση ενός συγκροτημένου, ρεαλιστικού και ταυτόχρονα οραματικού σχεδίου για την Ελλάδα και τους Ελληνες. Η χώρα μας μπορεί να γίνει ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, που θα δημιουργεί καθημερινά νέο πλούτο και νέες θέσεις δουλειάς. Αυτό όμως δεν μπορεί να το κάνει η σημερινή κυβέρνηση».

- Το κυβερνητικό πρόγραμμά σας, για παράδειγμα, δεν είναι ακόμη έτοιμο. Εάν γίνουν αιφνιδίως εκλογές, θα το έχετε;

Οι άξονες της πολιτικής μας είναι ξεκάθαροι σε όλους τους τομείς. Από την Οικονομία έως την Παιδεία και την Εξωτερική Πολιτική. Συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε να αντλούμε φρέσκες ιδέες από την κοινωνία προκειμένου να συμπληρώνουμε και να επικαιροποιούμε τις θέσεις μας. Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη για τη διακυβέρνηση του τόπου οποτεδήποτε και αν προκηρυχθούν εκλογές. Ασκεί αντιπολίτευση ουσίας, με θέσεις δίπλα στον πολίτη και όχι στείρα αντίδραση. Δεν πιστεύω στην κραυγάζουσα πολιτική. Ούτε στην κραυγάζουσα αντιπολίτευση.

- Ο κ. Τσίπρας, παρότι ψήφισε εκλογικό νόμο, επιμένει ότι οι κάλπες θα στηθούν το 2019. Εσείς πότε τις βλέπετε;

Ας μην ξεχνάμε ότι πριν από έναν χρόνο ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωνε τους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν πρόκειται να πάει άμεσα σε εκλογές. Κι όμως, λίγες μέρες αργότερα προχώρησε αιφνιδιαστικά στην προκήρυξη εκλογών! Δεν μπορεί, λοιπόν, κανένας να πιστεύει αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας. Αλλωστε τα δεδομένα αλλάζουν ραγδαία. Οι εκλογές επομένως μπορεί να γίνουν οποτεδήποτε. Πέρα από την προσπάθειά του να αλλάξει άμεσα τον εκλογικό νόμο -προσπάθεια που απέτυχε παταγωδώς καθώς δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει τις 200 ψήφους που απαιτούνται για την εφαρμογή του από τις αμέσως επόμενες εκλογές-, ο κ. Τσίπρας επιδίδεται τώρα σε μια απόπειρα καλλωπισμού, με προφανείς επικοινωνιακές σκοπιμότητες. Θυμίζω ότι μόλις πρόσφατα μπροστά στην οργή του κόσμου, και κάτω από την πίεση της Νέας Δημοκρατίας, αναγκάστηκε να πάρει πίσω κάποιες από τις αυξήσεις που είχε επιβάλει στον ΕΝΦΙΑ, ενώ τώρα λέει ότι ψάχνει κάποια μέτρα ανακούφισης των νησιωτών. Αφού αύξησε δραματικά τον ΦΠΑ, τώρα μοιράζει -κατά την πάγια πρακτική του- αόριστες υποσχέσεις. Δηλαδή, να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω λάδι.

«Η ανανέωση είναι στρατηγική επιλογή»

- Συμφωνούν όλοι στο κόμμα σας με αυτές τις εκτιμήσεις; Γιατί ακούμε και για την «τρίτη συνιστώσα» της κυβέρνησης, την οποία συγκροτούν στελέχη της Ν.Δ. που ατύπως στηρίζουν τον κ. Τσίπρα. Το συμμερίζεστε;

Απορώ πώς μπορεί να λέγεται κάτι τέτοιο. Ολοι στη Νέα Δημοκρατία -και σε αυτό είμαι απόλυτος- πιστεύουμε ότι ο τόπος έχει σήμερα τη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολιτευτικής περιόδου. Ολοι, όπως και η πλειονότητα των πολιτών, πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση αυτή, που απέτυχε παντού, είναι ανάγκη να φύγει το ταχύτερο δυνατό.

- Στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης ομονοείτε όλοι στην αξιωματική αντιπολίτευση;

Ολοι στη Νέα Δημοκρατία συμφωνούμε ότι χρειάζεται ριζική, ουσιαστική και ευρείας κλίμακας αναθεώρηση του Συντάγματος που να περιλαμβάνει όλους τους κρίσιμους τομείς. Να αφορά όχι μόνο τη λειτουργία του Πολιτεύματος, αλλά και την αναβάθμιση της Βουλής, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, την Παιδεία, την Οικονομία, ζητήματα για τα οποία ο κ. Τσίπρας δεν έχει πει κουβέντα. Και κάτι ακόμη: η συνταγματική αναθεώρηση είναι κατεξοχήν συναινετική διαδικασία. Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να τη μεταβάλει σε εργαλείο πόλωσης και διχασμού.

- Η εξαγγελία του αρχηγού σας για ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες έχει, πιστεύετε, προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό;

Η ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες είναι στρατηγική επιλογή. Δεν είναι ευκαιριακός χειρισμός. Είναι μια διαρκής δυναμική και όχι στατική διαδικασία. Εχει ήδη ξεκινήσει, συνεχίζεται και βέβαια θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα