Γιατί οι επενδυτές πληρώνουν για να «μπουν» στα ομόλογα και δεν βλέπουν καν τις μεγάλες μερισματικές αποδόσεις των μετοχών

Μπορεί η επιβράβευση με ρευστό για την κατοχή ευρωπαϊκών μετοχών να είναι περίπου επτά φορές μεγαλύτερη απ' αυτή των ομολόγων, ωστόσο οι επενδυτές και πάλι αποφεύγουν τις μετοχές!

Ο δείκτης Eurostoxx 50 καταγράφει το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο ράλι από τον Οκτώβριο ωστόσο οι managers απέσυραν περίπου 3,7 δισ. ευρώ απ' τα αμοιβαία Κεφάλαια που επενδύουν σε ευρωπαϊκές μετοχές κατά την περίοδο μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη καθαρή εκροή εδώ και ένα χρόνο, σύμφωνα με την Bank of America

που επικαλείται τα στοιχεία της EPFR Global. Η εκροή έρχεται παρά το γεγονός ότι οι μερισματικές αποδόσεις ξεπερνούν τις αντίστοιχες των ομολόγων όσο ποτέ άλλοτε.

Οι επενδυτές που τοποθετήθηκαν στις μετοχές κατά τη διάρκεια μίας ανάλογης διαφοράς στις αποτιμήσεις ομολόγων – μετοχών μόλις τέσσερις μήνες πριν, δεν βιάζονται να το ξανακάνουν: τα κέρδη από το ράλι των μετοχών το φθινόπωρο γρήγορα «εξαφανίστηκε» μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Και σύμφωνα με την έρευνα – δημοσκόπηση της BofA σε διαχειριστές Κεφαλαίων, οι τοποθετήσεις σε ρευστό αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 14 ετών ενώ οι προσδοκίες για παγκόσμια ανάπτυξη είναι οι χειρότερες απ' το 2011.

Σε κάθε περίπτωση η διαφορά αποτιμήσεων μεταξύ μετοχών και ομολόγων αναμένεται να διευρυνθεί και άλλο, εκτιμά ο Simon Wiersma, διαχειριστής Κεφαλαίων της ING Groep NV στο Άμστερνταμ.

«Το χάσμα μεταξύ ομολόγων και μερισματικών αποδόσεων θα συνεχίσει να αυξάνεται», δηλώνει, και προσθέτει «οι επενδυτές φοβούνται τα στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη. Εξακολουθούμε να αναζητάμε επιβεβαίωση για τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης».

Οι εκτιμήσεις για τα μερίσματα σε κλάδους όπως της ενέργειας και της Ωφέλειας ίσως εξακολουθεί να είναι υψηλές για το 2016, λέει ο Wiersma.

Η Electricite de France και η Centrica μείωσαν τα μερίσματα τους την περασμένη εβδομάδα και η γερμανική RWE ανέστειλε την καταβολή μερίσματος για πρώτο φορά εδώ και 25 χρόνιας. Οι traders ποντάρουν επίσης σε περικοπές από την πετρελαϊκή Repsol, που σήμερα προσφέρει τη μεγαλύτερη μερισματική απόδοση στην Ισπανία.

Με τον Πρόεδρο Μάριο Ντράγκι να σηματοδοτεί τον Ιανουάριο ότι περισσότερα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης είναι προς των πυλών, οι traders έχουν μπει πιο δυναμικά στις αγορές χρέους. Η μέση απόδοση για χρεόγραφα που εντάσσονται στον δείκτη Bloomberg Eurozone Sovereign Bond υποχώρησε περίπου στο 0,6% και πάνω από 2,2 τρισ δολ. - ή το ένα τρίτο των ομολόγων – προσφέρουν πλέον αρνητικά επιτόκια.

Οι βραχυπρόθεσμες λήξεις για κράτη όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και το Βέλγιο καταγράφουν ρεκόρ με τις αποδόσεις τους να κινούνται υπό του μηδενός.

Την ίδια στιγμή, οι ανησυχίες για μία κινεζική επιβράδυνση και για την αναταραχή στον τραπεζικό κλάδο έχουν στείλει τον δείκτη των μετοχών Euro Stoxx 50 χαμηλότερα κατά 25% απ' τα υψηλά που είχε σημειώσει τον περασμένο Απρίλιο.

Κάτι που ώθησε την μερισματική απόδοση των εταιρειών του δείκτη σε περίπου 4,3% ετησίως, από 3,7% που ήταν στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου.

Ο Francois Savary, επικεφαλής επενδύσεων στην Prime Partners στην Γενεύη λέει ότι οι απώλειες δημιούργησαν πολλές ευκαιρίες. «Εάν πιστεύεις ότι θα αποφύγουμε μία παγκόσμια ύφεση και ότι είναι υπερβολικοί οι φόβοι για αποπληθωρισμό, τότε υπάρχουν πολλά περιουσιακά στοιχεία με ελκυστικές τιμές εκεί έξω», σημειώνει.

Ο ίδιος δηλώνει ότι τώρα αναζητά να αγοράσει εταιρικά ομόλογα με υψηλές αποδόσεις πριν εξετάσει εκ νέου να εισέλθει στις μετοχές. «Υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα υψηλότερης απόδοσης περιουσιακά στοιχεία τώρα», λέει.
Και πάλι, ο Guy Foster, επικεφαλής ανάλυσης της Brewin Dolphin λέει ότι οι περικοπές στα μερίσματα που είδαμε μέχρι τώρα ίσως είναι και μία προειδοποίηση για το μέλλον.

«Πρέπει να υποθέσεις ότι η μερισματική απόδοση δεν είναι αυτή που θα πάρεις τελικά μετά από 12 μήνες», λέει. Η ανησυχία που είχε ο κόσμος τον Ιανουάριο δεν έχει ξεπεραστεί στην πραγματικότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα