Γιατί οι αναλυτές «ψηφίζουν» επενδύσεις και αποδόσεις για Μυτιληναίο

του Δημήτρη Παφίλα

Υψηλές αποδόσεις στον ισολογισμό, στις επενδύσεις και τελικά στους μετόχους αποδίδει το μοντέλο λειτουργίας του Ομίλου Μυτιληναίου, σύμφωνα με τους αναλυτές μετά την χθεσινή παρουσίαση. Η ψήφος εμπιστοσύνης προέρχεται, όμως, από όλα όσα είχε προδιαγράψει στην περσινή Γενική συνέλευση των μετόχων ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος του φερώνυμου ομίλου.

Εκτός από την σταθερή πορεία σε κερδοφορία και την έναρξη σημαντικών επενδύσεων σε ενέργεια και αλουμίνιο, οι μέτοχοι εκτιμάται πως θα λάβουν ένα υψηλότερο μέρισμα, σε σχέση με το 2017.

Όπως είχε ήδη ανακοινώσει η διοίκηση,

τo 2019 θα είναι η χρονιά, όπου οι μέτοχοι θα αρχίσουν να λαμβάνουν περισσότερα εξαιτίας της μετεξέλιξης του Μυτιληναίου σ ένα όμιλο που λειτουργεί σταθερά ανεξάρτητα από τον οικονομικό κύκλο του Αλουμινίου ή των εξελίξεων στην αγορά ενέργειας.

Ειδικότερα, μετά την χθεσινή κλειστή συνάντηση οι αναλυτές αναμένουν ήδη αύξηση μερίσματος 12,5% ( 0,36 λεπτά ), σύμφωνα με την Beta, ενώ οι υπόλοιπες αναλύσεις τονίζουν τη νέα μονάδα Φυσικού Αερίου 665 MW, τις επενδύσεις στην Αλουμίνα με πρόσθετο 1 εκατ. παραγωγή, το rebound στα ενεργειακά κατασκευαστικά έργα και τις επενδύσεις σε ΑΠΕ σε εξωτερικό και Ελλάδα.

Η Beta επικεντρώνεται στο μέρισμα τονίζοντας ότι ο τζίρος θα φθάσει τα 2,2 δισ. ευρώ και τα κέρδη Ebidta θα αυξηθούν 30%, ενώ τα κεφάλαια capex θα φθάσουν συνολικά τα 200 εκατ. ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων στη νέα μονάδα Φυσικού Αερίου. Η IBG θα επαναλάβει την σύσταση αγοράς στα τρέχοντα επίπεδα αγοράς. Αναμένει στέρεη απόδοση στο τομέα μονάδων σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές λιανικής, ανταγωνιστικές τιμές αερίου με 4 φορτία LNG και πληρωμές διαθεσιμότητας. Επιπλέον περιμένει ένα δυνατό rebound στον τομέα ενεργειακών κατασκευαστικών έργων, σταθερή απόδοση του τομέα Αλουμινίου εξαιτίας των χαμηλότερων τιμών Αλουμίνας και των υψηλών τιμών αλουμινίου, για τις οποίες έχουν γίνει συμβόλαια hedge σε υψηλότερες τιμές κατά την διάρκεια της κρίσης με τις κυρώσεις στην Ρωσική Rusal. O δε καθαρός δανεισμός θα φθάσει τα 350 εκατ. ευρώ από 400 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2018. Η ανάλυση της IBG, σημειώνει την αναφορά του κ. Μυτιληναίου ότι, οι τιμές των ρύπων ( CO2 ) θα είναι το κλειδί για το ενεργειακό τοπίο. Αναφορά επίσης -εκτός από τη νέα μονάδα των 665 MW- γίνεται για τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα, Ισπανία και Αυστραλία, συνολικής ισχύος 378MW.

H Pantelakis χρηματιστηριακή σημειώνει ότι η διοίκηση πήρε την τελική επενδυτική απόφαση για την μονάδα Φυσικού Αερίου, συνδυασμένου κύκλου μια επένδυση που θα κοστίσει πάνω από 300 εκατ. ευρώ. Η ενέργεια, πλέον μετρά στο 30% των συνολικών εσόδων και το 27% των κερδών ebidta για το 2018. Όπως σημειώνει, θα είναι ο δεύτερος παραγωγός μετά την ΔΕΗ με μονάδες συνολικής ισχύος 870mw.

Keywords
Τυχαία Θέματα