Γιατί οι αγορές δε φοβούνται τον Τραμπ

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Με κέρδη υποδέχθηκαν οι διεθνείς χρηματαγορές την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας.

Ο S&P 500 κατέγραψε την υψηλότερή του άνοδο εδώ και τρεις εβδομάδας, λαμβάνοντας ώθηση από την τεχνολογική ανάκαμψη, ενώ υποστηρικτικά έδρασε και το πετρελαϊκό ράλι. Όλα τα χρηματιστήρια της Ευρώπης έκλεισαν ανοδικά, ενώ ισχυρό ράλι 1,21% καταγράφηκε στη Ρωσία. Σταθεροποίηση στα νομίσματα με ήπια κέρδη για δολάριο.

Στον αντίποδα, πάνω από

το 3% εκτοξεύτηκε το αμερικανικό 10ετές ομόλογο, ενδεικτικό της αυξημένης επενδυτικής διάθεσης για ρίσκο και τοποθετήσεις σε μετοχές, ενώ απώλειες κατέγραψε και το ασφαλές καταφύγιο του χρυσού. Μάλιστα το πολύτιμο μέταλλο δεν έχει ευνοηθεί καθόλου από τον εμπορικό πόλεμο, κάτι που αν μη τι άλλο από μόνο του γεννά απορίες για το κατά πόσο «τρομαχτικός» είναι τέλος πάντων αυτός ο εμπορικός πόλεμος.

Τελικά οι αυξανόμενες ανταλλαγές δασμών μεταξύ Τραμπ και Πεκίνου αποτελούν πράγματι κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ή μήπως πρέπει να δούμε το θέμα πιο ψύχραιμα; Άλλωστε οι αγορές ψύχραιμα αντιδρούν... και το χρήμα δε λέει ποτέ ψέματα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής στρατηγικό αναλυτή της Wells Fargo, Brian Jacobsen, «η αγορά αποτιμά τους τελευταίους δασμούς ως αποκλιμάκωση των κατά τα άλλα αυξημένων εμπορικών εντάσεων. Οι δασμοί 10% είναι πιο αδύναμοι από το 25% με το οποίο οι ΗΠΑ είχαν αρχικά απειλήσει. Από την άλλη και η Κίνα απάντησε με αντίποινα μόλις 60 δισ. δολαρίων ενάντια στα 200 των ΗΠΑ. Αυτό ίσως αποτελεί την απαρχή μιας χαλάρωσης των εντάσεων, μιας από κοινού υποχώρησης, και αυτό φαίνεται πως αποτιμούν οι αγορές.»

Την ίδια ώρα, το αφεντικό της Alibaba προδειοποίησε σήμερα ότι ο εμπορικός πόλεμος ίσως διαρκέσει μέχρι και 20 χρόνια. Ωστόσο, από μεριά της Apple, η οποία παρεπιπτόντως είχε προειδοποιήσει για σοβαρές συνέπειες στην εταιρεία (και άλλες αμερικανικές εταιρείες) λόγω δασμών σε σημαντικά προϊόντα/εξαρτήματα που θα επηρεάσουν την παραγωγή τους, ο CEO σήμερα επανήλθε με μια σχετικά καθησυχαστική δήλωση, αναφέροντας πως κάθε εμπορικός πόλεμος έχει το καλό ότι δεν είναι μονομερής, και αναγκαστικά οι δύο πλευρές θα υποχωρήσουν για το καλό και των δύο κάποια στιγμή.

Τιμές

Ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 0,71% ή 185 μονάδων στις 26.246, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,54% στις 2.904 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,76% στις 7.956 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Nike (+2,3%) και Boeing (+2,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των DowDuPont (-1,1%) και Coca Cola ΕΕΕ -0,96% (-0,8%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,2% στα 1.202 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1662 δολ. από 1,1684 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά έξι μονάδες βάσης στο 3,05%.

Πετρέλαιο: Οι πρακτικές του Τραμπ αποδίδουν

Σε ότι αφορά το πετρέλαιο, οι επιθετικές και διόλου διπλωματικές πρακτικές του Τραμπ φαίνεται πως είναι πάντως ιδαίτερα αποτελεσματικές.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει καταφέρει ήδη να ισοπεδώσει τις πετρελαϊκές εξαγωγές του Ιράν, προκαλώντας τεράστια οικονομική ζημιά στην Τεχεράνη, ως μέρος των κυρώσεων που επιβάλει στη χώρα προκειμένου να της ασκήσει πίεση.

Όμως αυτό έχει οδηγήσει και σε σημαντική αύξηση των τιμών του πετρελαίου, με το αργό κοντά στα 70 δολάρια πλέον. Από την άλλη, η Σαουδική Αραβία, η οποία επίσης έχει δεχθεί τρομέρη πίεση από τον Αμερικανό Πρόεδρο (ο οποίος έστελνε απειλητικά tweets κατά ΟΠΕΚ τους τελευταίους μήνες), ανακοίνωσε σήμερα πως δεν έχει κανένα πρόβλημα ακόμα κι αν το πετρέλαιο φτάσει τα 80 δολάρια.

Φυσικά αυτό οδήγησε σε σημαντική αύξηση των τιμών σήμερα. Το πετρέλαιο WTI ενισχύθηκε 1,4% στα 69,85 δολάρια ανά βαρέλι.

Αναλυτικότερα το τι συνέβη σήμερα στο εμπορικό μέτωπο:

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα στις 24 Σεπτεμβρίου, ως αντίποινα στους νέους δασμούς 10% που επέβαλαν οι ΗΠΑ. Οι δασμοί θα εφαρμοστούν σε 5.207 αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισ. δολαρίων.

Το Πεκίνο ανέφερε πως οι νέοι δασμοί είναι μια αναγκαστική απάντηση στον προστατευτισμό και στις μονομερείς κινήσεις των ΗΠΑ. Η κινεζική κυβέρνηση εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα διακόψουν τις εμπορικές τριβές και θα διατηρήσουν μια αμοιβαία επωφελή εμπορική σχέση, μέσω ενός διαλόγου που θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και στην ισότητα.

Χθες η αμερικανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς, ύψους 10%, μέχρι το τέλος της χρονιάς, που κατόπιν θα αυξηθούν στο 25%, σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα αξίας περίπου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ διεμήνυσε ότι θα επιβληθούν δασμοί σε ακόμη περισσότερα προϊόντα, αθροιστικής αξίας άλλων 267 δισ. δολαρίων, εάν το Πεκίνο προχωρήσει σε αντίποινα.

Η επιβολή των δασμών στα προϊόντα αυτά θα τεθεί σε εφαρμογή την 24η Σεπτεμβρίου και το ύψος τους θα αυξηθεί στο 25% από 1ης Ιανουαρίου 2019, ώστε να δοθεί χρόνος σε αμερικανικές εταιρείες να προσαρμόσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, στρέφοντάς τες σε άλλες χώρες.

Τo υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε εν τω μεταξύ την Τρίτη ότι υπέβαλε ένσταση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά των ΗΠΑ για τους δασμούς που σχεδιάζει να επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας $200 δισ.

Τραμπ: Θα υπάρξουν μεγάλα αντίποινα

«H Κίνα έχει ανοιχτά δηλώσει ότι προσπαθούν ενεργά να επηρεάσουν και να αλλάξουν τις εκλογές με επίθεση κατά των αγροτών μας, των κτηνοτρόφων και των βιομηχανικών εργατών μας, επειδή είναι πιστοί σε μένα. Αυτό που δεν καταλαβαίνει η Κίνα είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι σπουδαίοι πατριώτες και το καταλαβαίνουν πλήρως...», αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σε δεύτερη δημοσίευσή του συνεχίζει: «Η Κίνα έχει εκμεταλλευθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες στο εμπόριο εδώ και πολλά χρόνια. Γνωρίζουν επίσης ότι είμαι αυτός που ξέρει πώς να το σταματήσει. Θα υπάρξουν μεγάλα και γρήγορα οικονομικά αντίμετρα κατά της Κίνας, εάν οι αγρότες μας, οι κτηνοτρόφοι και/ή οι βιομηχανικοί εργάτες μας στοχοποιηθούν!».

Keywords
Τυχαία Θέματα