Γιατί δεν υπάρχουν exit polls στο βρετανικό δημοψήφισμα;

Την ημέρα που "παίζεται" το μέλλον της Βρετανίας, λογικά όλα τα βλέμματα θα έπρεπε να είναι στραμμένα στα exit polls που θα κάλυπταν όλα τα σενάρια μέχρι να βγουν τα τελικά αποτελέσματα.

Κι όμως. Exit polls δεν θα υπάρξουν ούτε πριν ούτε μετά το κλείσιμο της κάλπης στις 10 το βράδυ, ώρα Αγγλίας. Κι αυτό γιατί το συγκεκριμένο δημοψήφισμα

έχει μία "ανωμαλία" που δεν θα καθιστούσε κανένα exit poll αξιόπιστο.

Όπως αναφέρει το Quartz, κανονικά τα exit polls ζητούν από τους πολίτες δειγματοληπτικά σε όλη τη χώρα να πουν τι ψήφισαν, και στη συνέχεια, συγκρίνουν τα αποτελέσματα με τα αντίστοιχα exit polls των προηγούμενων εκλογών.

Αλλά δεδομένου ότι η Βρετανία θα ψηφίσει για το αν θα μείνει ή όχι στην ΕΕ, δεν υπάρχει κοινή βάση για ασφαλή αποτελέσματα.

Το τελευταίο δημοψήφισμα για ένα τέτοιο θέμα έγινε πριν 41 χρόνια και είναι ασφαλές να πούμε ότι η χώρα έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, εξηγεί ο καθηγητής John Curtice του Πανεπιστημίου Strathclyde.

Ο τρόπος που θα ψηφίσουν οι πολίτες στο δημοψήφισμα δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση τις γενικές εκλογές. Πρόκειται για μια μοναδική ψηφοφορία και δεν συμπίπτει γεωγραφικά - και δημογραφικά - με τις εκλογές, εξηγούν οι αναλυτές.

Μερικοί, κυρίως οι "πλούσιοι", θα χρησιμοποιήσουν δικά τους δεδομένα. Ήδη Hedge funds και επενδυτικές τράπεζες έχουν παραγγείλει ιδιωτικά exit polls για να αποσπάσουν κέρδη από το αποτέλεσμα.

Έχοντας στα χέρια τους προβλέψεις του αποτελέσματος από νωρίς οι χρηματιστές ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να επωφεληθούν πρώτοι από τις μεταβολές στην στερλίνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα