Για τα διόδια η κυβέρνηση έτρεξε,για τη βιομηχανία…

Η κυβέρνηση δεν τολμάει να αγγίξει στην ουσία του το πρόβλημα του κόστους της ενέργειας για τη βιομηχανία. Κίνητρα στους πολίτες να εκσυγχρονίσουν ενεργειακά τα σπίτια τους ώστε να ενισχυθεί η βιομηχανία αλουμινίου, σχέδια να μειωθεί το περιθώριο κέρδους της ΔΕΠΑ και άλλα τέτοια μέτρα που θυμίζουν ασπιρίνες για βαριά αρρώστια.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να επανεκκινήσει την οικονομία και εφαρμόζει αποφάσεις με σοβαρό πολιτικό και οικονομικό κόστος (όπως πχ με τα διόδια) στο όνομα των γενικότερων ευεργετικών επιπτώσεων που θα έχει

στην εθνική οικονομία η έναρξη της κατασκευής των παγωμένων οδικών αξόνων. Ανάλογη όμως θέληση και αποφασιστικότητα δεν δείχνει και για το κόστος ενέργειας. Καλές προθέσεις, πολλά λόγια και λίγα ημίμετρα άνευ σημασίας για μια ελληνική βιομηχανία υπό κατάρρευση.

Η ΔΕΗ ανάλογα με την περίπτωση φορά το καπέλο της ΔΕΚΟ ή το καπέλο της ιδιωτικής επιχείρησης εισηγμένης στο ΧΑ. Η ελληνική βιομηχανία πληρώνει από 77 έως 104 MWh, ενώ σε Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία ακόμη και Βουλγαρία, οι αντίστοιχες τιμές είναι από 30 έως 46 ευρώ. Την ίδια ώρα η GasProm πουλάει το φυσικό αέριο στην Ελλάδα 50% ακριβότερα από το πουλάει στη Βουλγαρία.

Οι ελληνικές βιομηχανίες που επιβιώνουν σε συνθήκες μεγάλης ύφεσης και υψηλού ενεργειακού κόστους είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικές, καθώς αντιμετωπίζουν στις αγορές γερμανικές και άλλες επιχειρήσεις που δεν έχουν όλα τα παραπάνω αντικίνητρα. Πόσα χρόνια όμως μπορούν ακόμη να αντέξουν σε τέτοιες συνθήκες; Η κατάρρευση είναι εμφανής: Η Coca Cola μετέφερε την έδρα της στην Ελβετία κι έκλεισε τις μονάδες της σε Μεσολόγγι, Ρόδο, Κέρκυρα. ΦΑΓΕ και ΒΙΟΧΑΛΚΟ επίσης μετέφεραν τις έδρες τους, η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ ανέστειλε τη λειτουργία του εργοστασίου της Χαλκίδας, η Χαλυβουργική έβαλε σε διαθεσιμότητα τους εργαζόμενους, η Χαλυβουργία Ελλάδος κλείνει τη μονάδα του Ασπρόπυργου, η ΣΟΒΕΛ είχε βάλει σε διαθεσιμότητα 350 εργαζόμενους και ο κατάλογος, δυστυχώς, δεν έχει τέλος.

Γιατί η κυβέρνηση δεν επιδεικνύει τον απαιτούμενο δυναμισμό για να βάλει γρήγορα τέλος σε αυτόν τον κατήφορο; Υποτίθεται ότι ως το τέλος της εβδομάδας θα ανακοινώσει πακέτο μέτρων μείωσης του ενεργειακού κόστους, ενώ διαπραγματεύεται τις τιμές του φυσικού αερίου με τη Gas Prom.

Αν θέλουμε ανάπτυξη, η κυβέρνηση πρέπει να άρει στρεβλώσεις, συμφέροντα και αγκυλώσεις που πνίγουν σήμερα τη βιομηχανία. Οσο κι αν η χώρα έχει υποστεί αποβιομηχανοποίηση, οι υπάρχουσες βιομηχανίες συμβάλλουν στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία κατά 15.5%, απασχολούν το 16,6% των εργαζομένων (739.000 άτομα), καταβάλλουν το 17,1% των συνολικών αποδοχών όλων των εργαζόμενων (12,4 δις), το 22% των εσόδων του ΙΚΑ και το 35% των φορολογητέων επιχειρηματικών κερδών, ενώ οι εξαγωγές της ελληνικής βιομηχανίας (το 2012 ήταν 27,7 δις. κατά την ΕΛΣΤΑΤ και 21,3 δις. κατά την ΤτΕ) ανέρχονται σε αξία όσο τα συνολικά έσοδα από εισπράξεις υπηρεσιών.

Blogger Αλέξανδρος Κασιμάτης
Keywords
Τυχαία Θέματα